sâmbătă, 5 octombrie 2024

Inaugurarea Centrului de Creație „Arhitect Ionel Vitoc”. Vălenii Șomcutei, județul Maramureș. Cultura ortodoxiei originare

Cultura ca expresie a ortodoxiei originare. Vineri, 4 Octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent la inaugurarea Centrului de Creație „Arhitect Ionel Vitoc” din Vălenii Șomcutei, Șomcuta Mare, județul Maramureș.

Manifestările prilejuite de inaugurarea acestui centru au debutat la ora 12:00. Au fost prezente și au luat cuvântul mai multe personalități culturale marcante, printre care președintele Academiei Române – Ioan Aurel Pop, președinta Uniunii Arhitecților din România – Ileana Tureanu, organizatorul acestui eveniment, arhitectul Ionel Vitoc, precum și alți universitari și autorități locale.

De la ora 15:00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba de binecuvântare a acestui centru și a rostit un cuvânt festiv în care a subliniat importanța culturii în relația cu Dumnezeu.

„Termenul «cultură» își are aceeași rădăcină cu termenul «cult». Și atunci, dacă cultul dumnezeiesc ne pune în legătură cu cerul, nădăjduim că și cultura ne pune în legătură cu Bunul Dumnezeu. E adevărat că și față de cult și față de cultură sunt destule reticențe, dar oamenii serioși le apreciază pe ambele. Atunci când e vorba de cultură, spune părintele Rafail Noica: «Cultura înseamnă ceea ce cultivi, dar bagă de seamă că ceea ce cultivi, aceea și devii».  Cine cultivă lucruri înălțătoare, frumoase, spirituale, de adâncă cultură, culege ceea ce și seamănă, cine se mulțumește cu o viață legată cu toate firele de viața aceasta trecătoare, aceea și devine”,  a spus Înaltpreasfinția Sa.

Începând cu anul 2009, Fundația Culturală clujeană „Carpatica”, condusă de cunoscutul arhitect Ionel Vitoc, organizează anual Tabere de Artă în satul Vălenii Șomcutei, aparținător orașului Șomcuta Mare, județul Maramureș. Această inițiativă culturală a devenit o tradiție a locului, atrăgând artiști din întreaga țară și oferind o platformă de creație și explorare artistică.

Primele unsprezece ediții ale taberelor de artă au fost dedicate copiilor, oferindu-le ocazia de a cunoaște și de a explora mediul înconjurător prin desen.

Taberele de artă au loc în cadrul Centrului de Creație Vălenii Șomcutei, cunoscut și sub denumirea de Casa Albastră. Acest complex cultural constă într-o casă mare și o șură adaptate pentru a servi ca centru de creație, oferind spații de cazare și ateliere de pictură atât pentru profesioniști, cât și pentru studenți. De asemenea, centrul dispune de o bibliotecă vastă pentru studiu în domeniile istoriei, filosofiei, arhitecturii, turismului și artelor plastice.

Grădina mare a complexului oferă un spațiu inspirațional pentru artiști, iar denumirea de Casa Albastră reflectă dorința domnului arhitect Ionel Vitoc de a readuce în actualitate tradiția locală a caselor țărănești vopsite în albastru, o culoare care a fost specifică gospodăriilor din zonă, dar care s-a pierdut în timp.

 

Text: Radio Renașterea | Ziarul Făclia

Sursa foto: Pr. Zoicaș Viorel-Marius | Parohia Vălenii Șomcutei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu