Se pare că există o tendință interesantă pe scena noastră politică, surprinzătoare, care presupune înscrierea unor candidați independenți în alegerile politice. Fenomenul e explicabil pe alocuri în cazul candidaților care optează pentru funcția supremă în stat, așa cum e cazul lui Mircea Geoană. Sunt exemple recente în care candidați de acest tip au câștigat președinția în unele state.
Mai greu de explicat este prezența independenților în alegerile parlamentare. În primul rând că șansele de reușită sunt minime în competiție cu candidații partidelor. Le spun minime deși cred că ar fi potrivit cuvântul imposibil. În al doilea rând nu văd pentru ce ar ajunge un independent în forul legislativ al țării. Nici votul și nici inițiativele sale nu înseamnă nimic. Mă îndoiesc că ar mai exista alegători dispuși să își sacrifice votul pentru o cauză dinainte pierdută, din moment ce participă la procesul electoral.
Văd că la noi în județ avem doi candidați independenți pentru Camera Deputaților. Primul, așa cum scrie pe afișele de mari dimensiuni, este Vasile Vlașin, un politician experimentat dacă adunăm partidele prin care a trecut de-a lungul vremii. Da, o fi căpătat experiență pentru că a „promovat” doctrine diferite, de la naționalism la social-democrație, dar a trecut și pe la populari sau democrați. Toate acumulările astea îi pot fi de folos acum, în tentativa de convingere a alegătorilor să își risipească votul punând ștampila pe el.
Al doilea este Cirț Mircea, mai cunoscut sub identitatea de Mircea Cirț, așa cum a candidat de două ori și n-a reușit niciodată, la funcția de primar al municipiului Baia Mare. Nu-i bai dacă n-a câștigat primăria, integrul sigur e numai bun de deputat ca să reprezinte interesele tuturor maramureșenilor, nu numai ale băimărenilor. Sigur e prea mic ultimul areal, vrea extindere la alt nivel.
Bun. Să vedem de fapt care sunt scopurile precise ale candidaților independenți. Am spus că ei nu pot face absolut nimic pentru cei de la care cerșesc voturile. În schimb, dacă ajung în Parlament, pot obține avantaje incredibile pentru ei. La scurt timp după validare și depunerea jurământului, încep tatonările în vederea aderării la unul dintre partidele influente. Dacă partidul respectiv are nevoie de consolidarea majorității sau de creșterea puterii în opoziție, atunci independentul va fi la mare prețuire.
Pe lângă avantajele financiare imediate, va primi asigurări că va prinde un loc eligibil la viitoarele alegeri. Tot ce a cheltuit în campanie se va întoarce cu vârf și îndesat în câteva luni. Ca să nu mai vorbim de protecția suspusă a afacerilor pe care, de obicei, le derulează oricare ales la acest nivel.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu