sâmbătă, 31 martie 2012

A început circul!


 Ce bine este fără televizor măcar câteva ore! Din respect pentru „Ziua Pământului” dar şi datorită faptului că ieri aproape toată ziua nu a fost electricitate în Chioar, ne-am odihnit de „tembelizor” şi tare bine a fost. Azi dimineaţă verificând dacă este curent electric sau nu cu telecomanda, pe cine credeţi că am văzut la TV?! Da, aţi ghicit, pe Elena Udrea şi Silviu Prigoană, prima făcându-i loby celui de-al doilea pentru Primăria generală a capitalei. Dar parcă mai ieri îi ameninţa Prigoană pe pedelişti că trece la partidul lui Dan Diaconescu în emisiunea lui Turcescu?! Dar vorba lui nevastă-mea, asta a fost săptămâna trecută. Ce? Sorin Frunzăverde nu a fost membru fondator la PDL şi acum a trecut la liberali?!
      Dacă m-a şocat cumva plecările din ultima vreme din politică, cea mai lipsită de bun simţ este cea a fostului vicepreşedinte UNPR, Cristian Popescu PIEDONE, care n-are nimic de-a face cu caracterul personajului jucat de Bud Spencer, nici măcar la fizic, Piedone al nostru având probleme cu deplasarea, cu prostata şi cu...memoria.
      Dragi români, nici modul „cu braţele deschise” ale USL-ului de a-i primi pe aceşti „traseişti” sau dezertori nu e corect şi în regulă, motiv pentru care mă felicit că nu-i agreez prea tare. Dar în ţara asta, oare cine îi iubeşte cu adevărat pe politicieni?! Românii sunt nişte oameni inteligenţi şi răspund cu aceleaşi sentimente pe care şi politicienii le au faţă de alegători şi românul de rând după ce se văd în Parlamentul României.
    Până în 1o iunie o să aveţi parte de multe „plecări” şi „sosiri”, regăsiri ale politicienilor, de promisiuni electorale care mai de care mai fanteziste, va curge mult lapte prin Carpaţi şi Câmpia Română, veţi primi felicitări şi calendare, pixuri, găleţi, orez şi zahăr de la ajutoare, vi se va introduce gazul în comună, apa, imediat după ce vor fi aleşi, vor creşte salariile şi se vor crea noi locuri de muncă foarte bine plătite iar dacă occidentalii ar crede măcar 2% din toate aceste minciuni gogonate ale „catindaţilor” noştri, aceştia s-ar înghesui la graniţă să vină în România, de bine ce va fi!
     Români, circul a început! Pe afiş sunt nume unul şi unul! Minunaţi-vă, dar nu-i aplaudaţi!

                                                                                Gelu DRAGOŞ

Gluma zilei

Cum jocul de pocher se întindea până spre dimineaţă, soţia exasperată strigă către soţ:
 - Terminaţi odată cu jocurile astea stupide, din casa noastră!
 - Scumpo, linişteşte-te, casa nu mai e a noastră...

Semnificaţii istorice pentru 1 aprilie


1582 - Regele Carol IX al Franţei ordonă schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian (papa Grigore IX: 24.02.1582), renunţându-se la sărbătorirea Anului Nou la 1 aprilie pentru 1 ianuarie
1697 - S-a născut abatele Prevost, ziarist şi romancier francez (d. 1763)
1815 - S-a născut Otto von Bismarck, cancelar prusian şi apoi german (1862-1890), principal actor politic al unificării Germaniei între anii 1864-1871 (d. 1898)
1866 - A fost înfiinţată Societatea Literară Română, care se va numi, din 1867, ”Societatea Academică Română”, iar din 1879 se va transforma în “Academia Română”
1873 - S-a născut Serghei Rahmaninov, compozitor, pianist şi dirijor rus de origine tătară, reprezentant al curentului romantic târziu în muzică (d.1943)
1873 - Vasul cu aburi britanic ’’Atlantic’’ se scufundă în largul insulei canadiene Nova Scotia din Oceanul Atlantic, provocând moartea a 547 de persoane
1875 - S-a născut Edgar Wallace, corespondent de război, dramaturg şi scriitor de romane poliţiste britanic, autor a 175 de romane şi 24 de piese de teatru (d. 1932)
1881 - S-a născut Octavian Goga, poet, publicist şi om politic. A fost prim-ministrul României în perioada 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938. Este autorul volumelor "Poezii" - 1905, "Din umbra zidurilor" - 1913, "Ne cheamă pământul" - 1909, "Cântece fără ţară" - 1916, "Din larg", poeme postume - 1939 (m. 7 mai 1938)
1918 - Înfiinţarea Royal Air Force în Marea Britanie, în contextul efortului de câştigare a primului război mondial, prin unificarea Royal Flyng Corps (1912) cu Royal Navy Air Service (1914)
1920 - S-a născut Toshiro Mifune, actor japonez care a jucat în peste 170 de filme, cunoscut prin rolurile din filmele ’’Cei şapte samurai’’ şi ’’Shogun’’ (d. 1997)
1922 - S-a născut William Manchester, scriitor şi biograf american, autor a 18 cărţi traduse în 20 de limbi, cea mai cunoscută fiind ’’Moartea unui preşedinte’’, referitoare la J.F. Kennedy (d. 2004)
1937 - Portul arab Aden, ocupat de Royal Navy în 1839 pentru a proteja comerţul cu India, devine colonie a Coroanei britanice până la obţinerea independenţei în 1967 (Yemenul de Sud)
1948 - Forţele sovietice din Germania blochează căile de comunicaţie către sectoarele de ocupaţie american, britanic şi francez din Berlin, declanşând prima criză a ’’Războiului Rece’’
1960 - La Cap Canaveral (Florida, SUA), NASA lansează primul satelit meteorologic, TIROS 1 (120 kg şi două camere TV), care a fost operaţional timp de 78 de zile
1970 - Preşedintele american Richard Nixon semnează Public Health Cigarette Smoking Act, prin care se interzice apariţia reclamelor pentru ţigări la radio şi tv şi se impune obligativitatea tipăririi pe pachete a textului: "Warning: The Surgeon General Has Determined that Cigarette Smoking Is Dangerous to Your Health."
1973 - Lansarea ’’Proiectului Tiger’’, program de protecţie a tigrilor din India iniţiat de premierul Indira Gandhi (1966-1974), al cărui succes va determina chiar diminuarea aplicării sale
1976 - Fondarea companiei ’’Apple Computers’’, în Silicon Valley (California, SUA), de către Steve Jobs şi Steve Wozniak; compania va lansa în anii ’80 computerul personal MacIntosh
1979 - Instaurarea Republicii Islamice în Iran, având ca ghid spiritual pe viaţă pe ayatollahul Ruhollah Khomeiny
1993 - Consiliul de Securitate ONU a aprobat utilizarea forţei pentru apărarea spaţiului aerian al Bosniei
2001 - Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici (1997-2000) se predă forţelor poliţiei, pentru a fi trimis în faţa Tribunalului internaţional pentru crime de război în fosta Iugoslavie de la Haga
2004 - O scrisoare de 130 km semnată de 2,7 milioane de elevi bolivieni este trimisă secretarului general ONU, solicitându-se recuperarea ieşirii la Oceanul Pacific de către ţara lor, pierdută în urma războiului cu Chile din 1879-1883.
2008 - A murit Sabin Bălaşa, pictor român, autor şi regizor de filme de pictură animată, cât şi scriitor (n. 17 iunie 1932)

Concurs de bancuri în Baia Mare

Interact Club Baia Mare organizează, astă seară, 31 martie un concurs de bancuri. Evenimentul va fi găzduit de localul Route 66 (str. Cetăţii nr. 2, în spatele Turnului Ştefan), începînd cu ora 19,oo. 
Competiţia, denumită «De rîsu’ Pămîntului», se adresează tinerilor cu vîrste între 14 şi 35 de ani, şi urmăreşte sensibilizarea localnicilor băimăreni privind subiectul poluării planetare şi a Băii Mari. Participanţii care vor face stand-up se vor pregăti şi din următoarele teme: neamuri, prieteni, şcoală, sub influenţa nicotinei şi alcoolului, Facebook, în vreme ce tinerii care vor spune bancuri au la dispoziţie următoarele subiecte: blonde, ardeleni, proşti, Ion/Gheorghe/ Maria, preoţi. Juriul concursului va fi format din: Ciprian Cătunescu, Ciprian Drăgan, Mircea Mureşan, Maria Stoica şi Onoriu Dan.

Universităţile obligate de MECTS să ia în considerare doar media de la bacalaureat!


Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a dat un ordin prin care schimbă parţial modalitatea de admitere în învăţământul superior începând de anul acesta. Astfel, dacă până acum, multe facultăţi îşi selectau studenţii în baza mediilor sau notelor din anii de liceu şi a mediei de la bacalaureat, anul acesta vor trebui să se rezume doar la acest din urmă criteriu, pentru că organizarea unui examen de admitere este practic imposibilă.
Acele facultăţi care îşi selectau studenţii şi pe baza rezultatelor din liceu, vor putea lua în calcul doar mediile şi notele de la bacalaureat, pentru că susţinerea unui examen trebuia anunţată cu cel puţin şase luni înainte, lucru imposibil avand în vedere faptul că prima sesiune de admitere în majoritatea facultăţilor se desfăşoara în luna iulie. Acele facultăţi care organizau examen de admitere până acum (ca, de exemplu, Facultatea de Drept, Facultatea de Jurnalism sau Facultatea de Medicină), precum şi cele care, pe lângă nota de la examen, luau în considerare şi media de la bacalaureat, într-o anumita proporţie, îşi vor putea selecta în acest fel studenţii şi anul acesta.

vineri, 30 martie 2012

Preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu vine în Baia Mare!


 Cu prilejul sărbătoririi Clubului epigramist „Spinul” din Baia Mare care împlineşte frumoasa vârstă de 10 ani, dar şi cu prilejul aniversării zilei de naştere a domnului prof. Ioan Şiman ( 80 de ani! ), preşedintele clubului nostru - au loc mai multe manifestări literar-artistice la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, director dr. Teodor Ardelean,  atât în Sala de conferinţe cât şi în Sala „Ion Burnar”, începând cu orele 10,oo, ocazie cu care soseşte pe meleaguri maramureşene, însuşi preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, dl. jurist George CORBU, născut pe 17 august 1940.
Iubitorii epigramei cât şi membrii Cenaclului Scriitorilor sunt aşteptaţi la aceste două evenimente importante din viaţa „spiniştilor”!

                                                                                      Gelu DRAGOŞ

"Şcoala Altfel", în premieră în România

Iată câteva opţiuni la care elevii din şcolile bucureştene au optat: tehnici de acordare a primului ajutor, promenadă culturală la palate, workshop cu tema alegerea carierei, educaţie pentru sănătate, vizită tematică la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, cercetarea crimei, Turul Bucureştiului şi concurs cine ştie câştigă, taking Cambridge examens, vizită la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Bucureşti-Artă contemporană, jocuri sportive, excursii în ţară pe la Mănăstirile din Moldova, Peştera Urşilor, Turul Maramureşului, Castelul Bran, etc.
                                                    Gelu DRAGOŞ

STATISTICA... ELECTORATULUI (I)


În legătură cu aceşti munţi de gunoaie, deocamdată s-a constatat că au pe vârfuri zăpezi veşnice...

  ***********
  Visele animalelor: realitatea în care oamenii visează...

  ***********
  Deocamdată am constatat că autorităţile, gura ne-au astupat, ridicând la rang de sat, peşterile şi grotele în care ne-am refugiat.
 
  ***********
  Dorim un partid sincer, care să facă minuni nu...vrăji!!!
 
                                                  VASILE DAN MARCHIŞ  
 



Gluma zilei

Ultima cercetare realizată de către academicienii din domeniul psihanalizei, arată, fără echivoc, că patrupedele canine care aleargă după autovehicule, sunt, de fapt, sufletele polițiștilor concediați în urma restructurărilor din Ministerul Administrației și Internelor...

SEMNIFICAŢII ISTORICE PENTRU 31 MARTIE 2012


1476 - Papa Sixtus IV îi scrie lui Ştefan cel Mare, lăudîndu-i vitejia care “a adus atîta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri”
1596 - S-a născut Rene Descartes (d.1650), filosof şi matematician francez, care, prin instituirea sistemului de coordonate carteziene, a pus bazele geometriei moderne
1727 - A încetat din viaţă Isaac Newton, fizician, astronom, matematician, autorul teoriilor care stau la baza mecanicii. Cea mai importantă descoperire a sa, “legea atracţiei universale”, a fost formulată în 1687 (n. 4 ian 1642)
1732 - S-a născut Joseph Haydin (d. 1809), compozitor clasic austriac, considerat părintele simfoniei şi părintele cvartetului cu coarde
1854 - Semnarea tratatului de la Kanagawa de către SUA şi Japonia, prin care imperiul nipon este obligat să deschidă comerţului porturile Shimoda şi Hakodate, semnifică sfîrşitul izolării pe care o impuseseră Japoniei shogunii Tokugawa la începutul sec. XVII
1855 - A încetat din viaţă Charlotte Bronte (n. 1816), una din surorile Bronte, cunoscută prin romanul ’’Jane Eyre’’ (1847)
1885 - Marea Britanie îşi impune protectoratul asupra Bechualandului, dependenţă care se va încheia cu proclamarea independenţei în 1966 sub numele de Botswana
1889 - Inaugurarea Turnului Eiffel, construit din 7000 t oţel între 1887-1889 de inginerul francez Gustav Eiffel (1832-1923), ce va deveni cu înălţimea sa de 300 m un simbol al capitalei Franţei
1891 - S-a născut Ion Pillat (1945), poet şi membru corespondent al Academiei
1893 - Congresul de constituire al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România, sub influenţa marxismului socialist al vremii
1914 - S-a născut Octavio Paz (d.1998), diplomat, traducător şi scriitor mexican, laureat al Premiului Cervantes în 1981 şi al Premiului Nobel pentru Literatură în 1990
1917 - Intră în vigoare pentru prima dată ora de vară în SUA

1917 - A încetat din viaţă Emil von Behring, medic german laureat al primului Premiul Nobel pentru medicină în 1901, ce i-a fost acordat pentru descoperirea serului pentru tratarea difteriei
1917 - SUA intră în posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor, după ce au achitat în ianuarie Danemarcei suma de 25 de milioane dolari, pentru a preveni transformarea lor într-o bază de submarine a Germaniei
1933 - S-a născut Nichita Stănescu (d.1983 ), poet al generaţiei ’60 şi academician postmortem.
1938 - Regele Carol II a dizolvat partidele politice, prin exercitarea puterilor excepţionale ce-i fuseseră acordate de Constituţia adoptată la 10 februarie, şi a înfiinţat Consiliul de Coroană
1966 - Lansarea navei spaţiale sovietice fără echipaj uman Luna 10, primul vehicul spaţial care intră pe orbita satelitului natural al Terrei

1980 - A încetat din viaţă Jesse Owens, atlet american de culoare, cvadruplu campion olimpic de alergări în ediţia desfăşurată la Berlin în 1936, în epoca nazistă

1993 - Actorul Brandon Lee, fiul celebrului actor şi maestru de arte marţiale Bruce Lee, este împuşcat mortal accidental în timpul turnării filmului Crow
1994 - Revista ştiinţifică britanică Nature (apărută în 1869) anunţă descoperirea în Etiopia a primului craniu întreg de Australopithecus afarensis
1996 - Circa cinci mii de catolici din cadrul Arhidiocezei Bucureşti au participat la o amplă procesiune religioasă, care a reluat o tradiţie catolică întreruptă, în 1948, de regimul comunist
1997 - A încetat din viaţă poetul Gheorghe Tomozei, la vîrsta de 61 de ani
2009 - A încetat din viaţă actriţa Marga Barbu ("Haiducii", "Mărgelatu") (n. 24 februarie 1929)

FRATELE LUI GEORGE POP DE BĂSEŞTI, POP SIMION, A FOST ÎMPUŞCAT DE UNGURI ÎNTR-O PĂDURE DE LÂNGĂ BAIA MARE


Aşa cum rezultă din documentele vremii, stagiul militar în armata Austro- Ungară era pentru români de 12 ani, iar pe timp de război se putea prelungi. Deoarece mulţi încercau să scape de această povară ,erau prinşi cu arcanul şi duşi forţat în armată.
De cele mai multe ori plecau de acasă copii şi se întorceau oameni maturi sau chiar trecuţi de a doua tinereţe.
 Aşa s-a întâmplat şi cu Pop Simion, fratele lui George Pop de Băseşti. George Pop fiind mai mare, a urmat cursul şcolilor, iar Simion a rămas acasă pentru a administra gospodăria. Familia George Pop de Băseşti erau nemeşi şi obligaţi să facă stagiul militar. George Pop a dobândit cea mai mare parte a averii mai târziu, prin căsătoria cu Maria Losonti, slovacă, maghiarizată.
 Pentru a scăpa de armată,Simion a fugit de acasă şi a ajuns mai târziu la Baia Mare,unde s-a angajat mai târziu ca vizitiu
 În tot acest timp a fost urmărit de jandarmeria maghiară.La Baia Mare s-a căsătorit şi a avut trei copii: Ştefan,Toader şi Grigore.În cele din urmă,jandarmii maghiari i-au dat de urmă.Pentru a scăpa de urmăritori,Simion s-a refugiat în pădurile din jurul Băii Mari. A fost găsit şi aici, iar într-o ambuscadă a fost împuşcat. A fost aruncat într-o groapă peste care au tras  pământ. Soţia şi familia au aflat vestea destul de târziu. Rămasă fără nici un sprijin, soţia lui Simion s-a angajat ca servitoare în diferite locuri, iar copiii au fost încredinţaţi rudelor. Astfel Ştefan a ajuns în comuna Tăuţi Măgherăuş,Toader în comuna Cicârlău, iar Grigore în comuna Borleşti. Probabil şi această întâmplare a fost unul dintre motivele pentru care George Pop de Băseşti,şi-a dedicat întreaga sa viaţă luptei pentru cauza românilor din Ardeal, atât de greu încercaţi şi asupriţi secole la rând.
 Nu întâmplător Nicolae Iorga spunea: "La Băseşti era nu de puţine ori guvernul provizoriu a Ardealului asuprit", iar poetul Octavian Goga, la înmormântarea lui George Pop,a rostit aceste cuvinte: "E un capitol de istorie naţională în cripta de la Băseşti,Epigoni ai ţării mele veniţi la ea şi învăţaţi dragostea de neam.

                                                                                IOAN CĂLĂUZ

Despre naţiune şi globalizare


Secolul XXI se anunţă a fi un secol al globalizării;cu mici tente naţionaliste ,dar noţiunea de bază,pe ideea de stat,de cetăţean nu se voalează,nu dispar.Se constată doar apariţia unei noi forme istorice de existenţă.
 O formă istorică cuprinde toată viaţa omenească cu aspectele ei constitutive(...)cu diferenţele şi elementele ei caracteristice,dar toate acestea au între ele o diferenţiere particulară,dată de fiecare naţiune în parte.
 Se poate identifica o epocă istorică,teologii îi spun veac,pornind de la un element esenţial adică totul prin parte cu o condiţie însă:epoca să fie bine definită iar naţiunile ce fac componenţa să fi ajuns la normalitate.Formele istorice se succed ,se nasc şi mor.Între început şi sfârşit există un moment optim.Ne trebuie un anumit timp să caracterizăm forma istorică care pleacă şi să identificăm pe cea care se naşte.Dar se mai întâmplă cava :o epocă care pleacă coexistă încă un timp cu cea care începe.Cum putem identifica epoca care moare cu cea care se naşte.Ce conexiuni le mai leagă sau dacă le mai leagă ceva?
 Aprecierea elementelor definitorii este o chestiune de artă personală a conducătorilor naţiunilor sau o definesc elementele obiective date,cerinţele epocii în stare de normalitate.Ce înseamnă stare de normalitate a unei naţii?
 Nae Ionescu spunea că istoria nu se înşiră evolutiv(evoluţia este o idee necreştină dar nu anticreştină).
 Istoria caută să găsească un sens al vieţii plecând de la omul pe care Dumnezeu l-a creat şi întorcându-se la om .Toate întâmplările ei se realizează în timp şi spaţiu şi totul este relativ.
 Mentalitatea creştină este o mentalitate realistă;nu exclude evoluţia ştiinţei,este tolerantă,nu îngrădeşte multe libertăţi,şi cunoaşte o anumită dinamică în interiorul ei(...).Lumea este deci aşa cum este ea,în chip normal,nu cum vrem noi
în mod individual să fie.Fiecare naţiune are propriile ei criterii de apreciere a valorilor şi tradiţiilor pe măsura faptelor
şi rezultatelor chiar în relativitatea lor şi acesta eu numesc stare de normalitate.
 De exemplu un grăunte de fasole pus în pământ dă un fir de fasole nu altceva.Anormal ar fi să se creeze un dezechilibru în acest exemplu.Sunt însă exemple unde conceptele de normalitate au elemente aproximative.Ca să spunem că un fapt este normal sau anormal trebuie mai întâi să fie fapt.Faptele într-o societate au un aer comun,se grupează într-un anumit timp şi spaţiu.
 Sunt anumite fapte care au un anumit caracter colectiv,ele au o anumită dinamică,suportă schimbarea în raport cu timpul,dar există şi forme absolutiste de conducere a lor şi binenţeles democtratice.
 Din faptul că există mai multe forme de conducere a "cetăţii"de exemplu,lumea crede că poate să aleagă după plac,fals,pentru că formele acestea nu sunt de la sine ,ele există şi se manifestă în funcţie de un anumit timp şi de anumite condiţii istorice date şi de poziţiile geografice,etc.În momentul când masele participă la viaţa politică în mod activ,participă la vot,oamenii nu aleg forma politică de conducere cu repercursiuni pe placul lor ,ei îşi aleg reprezentanţii în foruri,ei prin aceasta nu îşi aleg forma de viaţă.Forma de viaţa nu este legată strict de momentul istoric.,forma de viaţă este legată de epocile trăite cu care oamenii se identifică în mod colectiv nu individual,ca naţie, care au în  comun anumite caracteristici
în atitudine,credinţă şi tradiţii şi de ce nu aspiraţii legitime.Acestea sunt elemente constitutive a unei naţii şi-i dau starea de normalitate.
 Forma de conducere într-o naţie se poate impune într-un anumit timp istoric,o perioadă vremelnică,dar nu este legitimă şi va fi înlăturată mai repede sau mai târziu.
 Să dau încă un exemplu :Să umbli în pantaloni scurţi pe stradă trebuie să fie vară,dacă este iarnă lumea te crede nebun,aşa şi cu forma de conducere.Când o naţie este condusă pe principii democratice,este nebun cel ce este absolutist.
 Cum se raportează poporul român la aceste valori sau mai bine zis cum se identifică cu epoca care pleacă,şi cea care vrea să se nască.Hai să vedem pe scurt.
 După cel de-al doilea război mondial,starea naţiunii române era la fel cu a celorlalte naţiuni combatante ale Europei;aveau un patrimoniu naţional ,un potenţial industrial,agricol,cultural şi intelectual.Nu aveau armata întreagă dar aveau o tradiţie
o credinţă şi un rege.Trădaţi sau netrădaţi(of.destinul)la un moment dat peste scumpa noastră ţară s-a năpustit o forţă (a întunericului)ce nu avea nimic cu tradiţia,cultura şi dorinţele (şi speranţele)poporului nostru.Deci stare de anormalitate.
 Elitele noastre:culturale,intelectuale,politice,şi ale armatei precum şi gospodarii satelor,au fost nimicite într-o perioadă relativ scurtă.Ca să poată face acest lucru,regele trebuia alungat,era capul statului.Biserica Română Unită cu Roma care s-a identificat cu suferinţele şi lupta pentru libertate a poporului român,veacuri de-a rândul ,a fost scoasă în afara legii iar episcopii ei martirizaţi.Situaţie catastrofală.Ceea ce s-a intâmplat între anii 1950-1990 nu are rost să le amintim aici.
 Si totuşi ce s-a putut întâmpla între trădare şi convertire.Apare principiul economiei centralizate,dirijat.Statul ateu se amestecă în toate,individul se depersonalizează,Statul devine reprezentant al colectivităţii hotărând soarta individului,aşa că peste tot domină colectivitatea.În numele poporului se face totul iar naţiunea de Naţie se voalează într-o formă numai de ei ştiută.Apare starea de dezechilibru generalizată,deci de anormalitate.
 Între anii 1985-1990 în spaţiu sovietic un om însemnat,nemulţumit de starea de anormalitate în care se aflau popoarele sovietice declanşează fenomenul "Glasnost" şi Perestroika" ceea ce va erupe în ţările satelit ale URSS-ului în dorinţa de libertate şi completă autodeterminare.Rând pe rând popoarele Europei de Est îşi înlătură dictatorii printr-o "revoluţie de catifea".În România cei interesaţi de putere exită într-o lovitură de stat şi organizarea maselor într-o revoltă populară.
 De douăzeci de ani şi mai bine suntem într-o etapă de tranziţie,mai înainte numeau această etapă a "coexistenţei"celor două epoci.
 Este o experienţă absolut inedită în lume:un bucătar priceput poate uşor să facă o ciorbă de peşte dintr-un acvariu,noi însă suntem puşi astăzi să facem din ciorba de peşte un acvariu,lucru imposibil.Cum să înlăturăm dezastrul produs de comunism?
 Poporul este dezarmat sufleteşte,resursele strategice ale ţării sunt înstrăinate,iar falşii conducători a-i falsei revoluţii  aceşti"apostoli"umanişti şi pacifişti zburdă pe la televiziuni în voie,dând lecţii de democraţie,măcinănd şi slăbind şi mai mult puterea de rezistenţă a oamenilor.
 Vrem să facem parte integrantă în Marea Familie a Europei,alături de marile neamuri a bătrânului Continent.Aceste naţii au trăit mult timp în situaţii de normalitate,vin cu o zestre de apreciat,înţeleg clar această necesitate,acest fenomen.
 De la ce adevăr fundamental trebuie să pornim în această direcţie? Cu ce"zestre"participăm? Ce rol vom avea ? Cum vom fi trataţi? Socot că trebuie să renunţăm definitiv la ideea că putem face din ciorbă acvariu,şi să ne apucăm serios să construim acvariu.Oare mai avem timp?
 Avem noi definite clar elementele de"Starea de normalitate"? Ne-am recuperat elementele ce ne definesc demnitatea ca naţiune respectată în Statele Unite ale Europei? Se pare cu Grecia (a lui Pitagora) face pasul înapoi.


                                                                           Teo MOLDOVAN

Săptămâna altfel ..... la bibliotecă


LUNI - 02.04.2012
-ora 9.00, Sala de lectura Secţia pentru copii, concurs realizat de elevii clasei a II-a C, Şcoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga” înv. Eugenia Velea;
-ora10.00, Ludoteca, „Ora de lectură în bibliotecă”- moment literar muzical prezentat de elevii clasei a II-a D, Şcoala cu clasele I-VIII „Lucian Blaga” înv. Daniela Gherghel;
-ora10.00-12.00, Sala de Conferinţe, „Zathura- o aventură spaţială” – vizionare film. Participanţi: elevii clasei a V-a C, Şcoala cu clasele I-VIII „N. Iorga” şi elevii clasei I-IV Şcoala „Avram Iancu”, înv. Dorina Pop şi Paula Chende;
-ora 11.00-14.00, Sala de lectură MC, Colegiul Tehnic „CD Neniţescu” prezentare bibliotecă şi proiecţie film„Romancieri români”, prof.Corina Ştef;
- ora 13.00, Sala Mircea Pop, Prezentare noutăţi editoriale Şc. Tăuţi;
- ora 13.00, Sala de Conferinţe(şi Sala Cenaclului), celebrare la 10 ani de la înfiinţarea Clubului epigramiştilor Spinul Baia Mare;
- ora 13.00-16.00, Salonul Artelor, Asociatia AUTISM Baia Mare organizează vizionare film;


                                                        Corina ŞANDOR MARTIN

Tot mai mulţi români trăiesc cu salariu minim pe economie!

România este singura ţară în care aproape un sfert dintre angajaţi au salariul minim, numărul acestora crescând cu peste 200.000 numai în ultimul an, după modificarea Codului muncii, a declarat, vineri, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. Liderul Blocului Naţional Sindical (BNS) a spus că actualul Cod al muncii, intrat în vigoare în 2011, a devenit principalul instrument care a generat numai în ultimul an un plus de 200.000 de locuri de muncă remunerate cu salariul minim pe economie.
"Aproape un sfert din piaţa muncii este angajată pe salariul minim. România este singura ţară cu un asemenea procent de angajaţi cu salarii minime, restul ţărilor având procente cuprinse între 8 şi 10%", a declarat Costin, la un seminar privind legislaţia muncii. Preşedintele BNS a precizat că o astfel de situaţie nu poate duce decât la concluzii neplăcute pentru viitorul României, explicând că în aceste condiţii nu poate fi ţinut în echilibru sistemul de pensii sau cel de sănătate şi nici fondul public de şomaj.
"Toate aceste elemente, dublate de creşterea numărului de conflicte între angajaţi şi angajatori, conduc la un mediu ostil care continuă să stimuleze migraţia forţei de muncă", a mai spus Dumitru Costin.

                                                                                                                                  G.D.L.

Proiect de hotărâre Consiliul Local Baia Mare - 34 de solicitanţi şi 600.000 lei propuşi pentru diverse acţiuni sportive

Sumele propuse spre alocare în proiectul de hotărâre :

ATLETISM - ÎNOT 
1. Asociatia Club Sportiv Atletic Baia Mare (organizarea a patru actiuni de atletism la care sunt estimati peste o mie de participanti) - 7.000 lei; 
2. Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti Maramures (organizarea a sase actiuni de atletism cu circa 2.500 participanti estimati) - 7.000 lei; 
3. Fundatia "Gheorghe Demeca" Baia Mare (participarea la doua competitii internationale de inot) - 7.000 lei; 

HANDBAL 
4. Academia de Handbal Minaur Baia Mare (patru cantonamente, trei turnee si participarea la campionate nationale) - 75.000 lei; 
5. Clubul Sportiv Marta Baia Mare (returul campionatului 2011-2012, turul campionatului 2012-2013) - 35.000 lei; 
6. Clubul Sportiv Extrem Baia Mare (cantonamente, meciuri si turnee) - 80.000 lei; 

BASCHET 
7. Sport Club Calin Baia Mare (cantonamente, turnee, cupe) - 5.000 lei; 
8. Baschet Olimpic Baia Mare (campionat si cantonamente) - 15.000 lei; 
9. Asociatia Judeteana de Baschet Maramures (tabara estivala de baschet, cinci cupe) - 20.000 lei; 

ARTE MARŢIALE
 10. Club Sportiv Condor Baia Mare (stagiu de pregatire si participare la Campionatul National de karate) - 5.000 lei; 
11. Club Sportiv Kanku Baia Mare (participare la Cupa Romaniei si la Campionatele Europene de karate kyokushin) - 5.000 lei; 
12. Clubul Sportiv Gi Do Baia Mare (participari la Campionatul Nationa de taekwon-do ITF, la Cupa Romaniei si la Cupa Mondiala) - 5.000 lei; 
13. Clubul Sportiv Dragonul Baia Mare (participari la Campionatul National de taekwon-do ITF, Cupa Internationala de Vara, Cupa Mondiala) - 15.000 lei; 
14. Clubul Sportiv Ardealul Baia Mare (participari la Cupa Romaniei de taekwon-do ITF, Campionat National, Cupa Internationala de Vara, Cupa Mondiala) - 5.000 lei; 
15. Clubul Sportiv Martial Arts Dojo Baia Mare (participari la cupe nationale si internationale, Campionat National si cantonamente) - 5.000 lei; 

DANS SPORTIV 
16. Galactic Dance Baia Mare (sustinerea activitatii de performanta si participari la competitii nationale si internationale) - 5.000 lei; 
17. Clubul Sportiv Rus Team Baia Mare (participare la Concursul International Open German Championships) - 5.000 lei; 

ŞAH 
18. Clubul de Sah al Municipiului Baia Mare (participari la competitii, cantonamente, organizare de competitii) - 5.000 lei; 
19. Clubul Sportiv "Tinere Sperante" Baia Mare (cantonamente si organizare competitie) - 5.000 lei; 

ORIENTARE - ATLETISM 
20. Clubul Sportiv Nord Baia Mare (participari la Campionatul National si Campionat Mondial, cantonamente) - 5.000 lei: 
21. Clubul Sportiv Master Athletics Baia Mare (participari la Campionatul National, concursuri nationale, Campionat Balcanic) - 5.000 lei; 
22. Clubul Sportiv Electro Sistem Baia Mare (participari la campionate mondiale, europene si nationale) - 15.000 lei; 
23. Clubul Sportiv Star Team Baia Mare (cantonamente, participari la competitii, organizare concursuri) - 15.000 lei; 
24. Clubul Sportiv Maratin Rivulus Dominarum Baia Mare (participari in campionate nationale si mondiale) - 8.000 lei; 

FOTBAL 
25. Asociatia Judeteana de Fotbal Maramures (organizarea a doua competitii) - 25.000 lei; 
26. Clubul Sportiv Mara 2010 Baia Mare (participari la cupe internationale si cantonamente) - 5.000 lei; 
27. Asociatia Sportiva Independenta Baia Mare (organizare etape de campionat si cupa, participari la campionatele nationale, cantonamente) - 5.000 lei; ( FOTO)
28. Clubul sportiv Xela Baia Mare (retur si tur campionat juniori, turnee internationale) - 10.000 lei; 

MOTOCICLISM 
29. Clubul Sportiv Spider Bikers Baia Mare (participari la competitii interne si internationale) - 8.000 lei; 

CULTURISM, FITNESS 
30. Clubul Sportiv Gold Star Baia Mare (participari la competitii interne si internationale) - 8.000 lei; 

RUGBY 
31. Clubul Sportiv Siromex Baia Mare (participari campionate nationale si organizare turneu international) - 50.000 lei; 

BOX, CULTURISM, JUDO, ÎNOT, RUGBY, TIR, TALERE, VOLEI 
32. CSM Baia Mare (participari la competitii interne si internationale, cantonamente, turnee) - 100.000 lei; 

VOLEI, HANDBAL, SCRIMĂ, LUPTE, BOX, FOTBAL, RUGBY 
33. CSS 2 Baia Mare (participari la turnee si competitii internationale) - 30.000 lei; 

ATLETISM, ÎNOT, GIMNASTICĂ RITMICĂ 
34. LPS-CSS Baia Mare - solicitant neeligibil. 

Petrecere pentru...divorţate/divorţaţi!

Localul "Mystique Pub" din Baia Mare (str. Şcolii) organizează vineri, 30 martie, de la ora 22, o petrecere dedicată persoanelor… divorţate. Atmosfera va fi întreţinută de Drăgan Ciprian Band (live) şi rezident Dj Maauro. Cei prezenţi vor avea parte de o atmosferă plăcută, distracţie, surprize, concursuri cu premii (numere de telefon pentru cei/cele îndrăzneţi/e). După ora 12, doamnele şi domnişoarele prezente vor primi din partea "Mystique Pub" un cocktail surpriză. 
Rezervări la numărul 0740-18.08.41.

MINISTRUL ECONOMIEI, LUCIAN BODE VINE ÎN MARAMUREŞ

La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, noul ministru al Economiei, Lucian Bode vine în Maramureş, sâmbătă, 31 martie 2012. Domnia sa va fi însoţit de dl. Sorin Copăescu, director general al SC Conversmin şi dl. Sorin Găman, Directorul Direcţiei de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.  
Programul deplasării domniei sale va cuprinde întrevederi cu conducerile şi reprezentanţii mai multor societăţi, după cum urmează: 
10.00 - Întâlnire informală cu preşedintele CJ, Mircea Man şi Prefectul Sandu Pocol, în Cabinetul dl. preşedinte
10.30  - Întâlnire cu oficialităţi locale
11.00 – Discuţii cu reprezentanţii Companiei Remin şi ai firmei de insolvenţă, la sediul Companiei
11.30  - Întâlnire cu conducerea, reprezentanţii sindicatului SC Romplumb şi ai firmei de insolvenţă, la sediul societăţii
12.00 – Întâlnire cu conducerea SC Conversmin, la Consiliul Judeţean 
13.00 – Întâlnire cu reprezentanţii SC Eaton şi ai UAC Dumbrăviţa, la Consiliul Judeţean
14.00 – Conferinţă de presă  
De precizat că încă de la instalarea în funcţie, ministrul Lucian Bode a susţinut că va acorda o mare importanţa mediului de afaceri. Printre priorităţile sale se numără simplificarea legislaţiei, privatizarea unor companii, absorbţia fondurilor europene şi dezvoltarea de noi capacităţi industriale prin exploatarea de resurse minerale. Domnia sa consideră că soluţiile viabile vor fi rezultatul dialogului cu patronatele, sindicatele, mediul academic şi specialiştii în domeniu. Lucian Bode a mai spus că va pune accent şi pe transparenţă şi comunicare.


                                                                                                         G.D.L.

În săptămâna "ŞCOALA ALTFEL" vă aşteptăm la film!


Lorax. Protectorul padurii 3D
10:00
Doar Mi
11:30
Doar L,Ma
11:40
Doar S,D
12:00
Doar Mi
13:30
15:30
17:30
Calatoria 2: Insula misteri 3D
10:00
Doar Luni
11:00
Doar Luni
12:00
Doar Ma
12:30
Fara Ma,J,V
14:30
John Carter 3D
11:20
Doar S,D
16:00
Oglinda, Oglinjoara
11:00
Doar Mi
13:10
Doar L,Ma,Mi
15:20
Happy Feet 2 - 3D dublat
10:30
Doar Mi
Motanul incaltat 3D - dublat
11:00
Doar Ma
Roxana Mateciuc
Educational Department Coordinator
              Description: cc
Cinema City Romania SRL
Bd. Vasile Milea nr. 4, Sector 6          
Bucharest, 061341
Tel:    +40 21 4070081    
Fax:   +40 21 4070089
Cell:  +40 73 5310432