vineri, 30 martie 2012
FRATELE LUI GEORGE POP DE BĂSEŞTI, POP SIMION, A FOST ÎMPUŞCAT DE UNGURI ÎNTR-O PĂDURE DE LÂNGĂ BAIA MARE
Aşa cum rezultă din documentele vremii, stagiul militar în armata Austro- Ungară era pentru români de 12 ani, iar pe timp de război se putea prelungi. Deoarece mulţi încercau să scape de această povară ,erau prinşi cu arcanul şi duşi forţat în armată.
De cele mai multe ori plecau de acasă copii şi se întorceau oameni maturi sau chiar trecuţi de a doua tinereţe.
Aşa s-a întâmplat şi cu Pop Simion, fratele lui George Pop de Băseşti. George Pop fiind mai mare, a urmat cursul şcolilor, iar Simion a rămas acasă pentru a administra gospodăria. Familia George Pop de Băseşti erau nemeşi şi obligaţi să facă stagiul militar. George Pop a dobândit cea mai mare parte a averii mai târziu, prin căsătoria cu Maria Losonti, slovacă, maghiarizată.
Pentru a scăpa de armată,Simion a fugit de acasă şi a ajuns mai târziu la Baia Mare,unde s-a angajat mai târziu ca vizitiu
În tot acest timp a fost urmărit de jandarmeria maghiară.La Baia Mare s-a căsătorit şi a avut trei copii: Ştefan,Toader şi Grigore.În cele din urmă,jandarmii maghiari i-au dat de urmă.Pentru a scăpa de urmăritori,Simion s-a refugiat în pădurile din jurul Băii Mari. A fost găsit şi aici, iar într-o ambuscadă a fost împuşcat. A fost aruncat într-o groapă peste care au tras pământ. Soţia şi familia au aflat vestea destul de târziu. Rămasă fără nici un sprijin, soţia lui Simion s-a angajat ca servitoare în diferite locuri, iar copiii au fost încredinţaţi rudelor. Astfel Ştefan a ajuns în comuna Tăuţi Măgherăuş,Toader în comuna Cicârlău, iar Grigore în comuna Borleşti. Probabil şi această întâmplare a fost unul dintre motivele pentru care George Pop de Băseşti,şi-a dedicat întreaga sa viaţă luptei pentru cauza românilor din Ardeal, atât de greu încercaţi şi asupriţi secole la rând.
Nu întâmplător Nicolae Iorga spunea: "La Băseşti era nu de puţine ori guvernul provizoriu a Ardealului asuprit", iar poetul Octavian Goga, la înmormântarea lui George Pop,a rostit aceste cuvinte: "E un capitol de istorie naţională în cripta de la Băseşti,Epigoni ai ţării mele veniţi la ea şi învăţaţi dragostea de neam.
IOAN CĂLĂUZ
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu