marți, 20 noiembrie 2012

Cenaclul Scriitorilor din Maramureş la o nouă întrunire


Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, de la ora 11,oo în sala" Ion Burnar" din cadrul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" , Baia Mare, director dr. Teodor Ardelean, a avut loc o nouă şedinţă a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. La această întrunire literară, moderată de către scriitoarea Florica Bud, membră a USR, poetul Vasile Dan Marchiş (foto, în plan apropiat), a citit versuri dintr-un volum pregătit pentru tipar, intitulat "Aripi în schimbul mâinilor mele". Acest volum, fiind al patrulea volum al poetului după cele publicate editorial: "Microepistolele Tristeţii", Editura Ethnologica Baia Mare, 2005, distins cu "Premiul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Maramureş, "Verbe Exilate" , Editura Scriptorium, 2006; "Zodii contrafăcute", Editura Eurotip, 2008, distins cu Premiul cotidianului" Informaţia zilei".
 Despre cele citite de autor şi-au exprimat printre alţii părerea: Bety Kirmayer Donca, profesor- scriitor, traducător, membru al USR, autoare a peste 10 cărţi, cetăţean de onoare al oraşului Seini; Rodica Dragomir, profesor, autoare a mai multe volume  de versuri, membră a Uniunii Scriitorilor din România; Ion Bogdan alias Dumitru Iuga, profesor, etnolog, autor a numeroase cărţi  şi fondator  al celebrei reviste culturale  "Calendarul Maramureşului", Ştefan Jurcă, scriiitor care prin cărţile sale a devenit unul dintre cei mai apreciaţi prozatori din judeţul Maramureş; Romulus Filip, profesor, scriitor, membru fondator al Clubului epigramistic "Spinul"şi mulţi alţii.
 Consemnăm aici o parte dintre impresiile celor prezenţi, referitor la versurile citite în cadrul cenaclului:
"Autorul foloseşte unele figuri de stil  care nu pot fi trecute cu vederea, dar sunt unele versuri ce trebuie "rectificate ". Legat de ce a citit aici am observat că poetul Vasile Dan Marchiş se exprimă într-o nuanţă literară originală , şi totodată văd că are resurse poetice deosebite care merită întrebuinţate fără reţinere(...)
                                                                       ( Bety Kirmayer Donca)

"Vasile Dan Marchiş, pleacă de la o idee şi construieşte în final o structură literară mai mult sau mai puţin evoluată faţă de textele precedente, ba chiar ne surprinde cu unele rezolvări. Fără prea multe zorzoane, cu simplitate, dar nu cu simplism el reuşeşte să facă o metaforă din întreg poemul"
                                                                            (Ion Bogdan)

"Poeme cum ar fi "Evaluare"  sau " Cuvinte inflamabile", citite de  Vasile Dan Marchiş, au un miez literar destul de reuşit . Poetul mai are şi unele poeme care chiar dacă la prima lectură nu par a fi foarte reuşite, totuşi pot fi modificate  pe măsura aşteptărilor.
                                                                             ( Ştefan Jurcă)
Unul dintre cei prezenţi  în sală, folosind o formulă "boemică" la fel cum a mai procedat la multe întruniri literare de acest fel, precum a fost obişnuit să vorbească pe la unele cârciumi , mai bine zis exprimându-se printr-un procedeu  non- literar, folosind expresii contradictorii faţă de toţi cei prezenţi în sală, sub aburul înşelător al lui"Bachus", probabil a fost pus de cine ştie ce  răi" clarvăzători" care nu se au bine cu  unul sau altul din cadrul peisajului literar al nordului ,şi nu numai, să se manifeste în acest fel. Şi reţineţi, nu este pentru prima dată când acest individ fără căpătâi şi scrupule face acest lucru şi nimeni din cei care ar trebui să ia atitudine nu o fac. În final şi la urma urmei întreb şi eu, unde este „valoroasa” lui operă, care să-i dea girul de-a fi atât de critic cu colegi de-ai lui?!
Sunt sigur că prin prezenţa acestui  literat cu aripile frânte, Cenaclul Scriitorilor din Maramureş, şi alte asociaţii culturale din nordul ţării, nu vor face o figură frumoasă în faţa celor care încă mai caută  noţiunea de artă în adevăratul sens al cuvântului. Plus de asta, sunt sigur că "boemul" în cauză, prin procedeul său" non-literar "v-a diminua sau va reteza în totalitate dorinţa multor cetăţeni, fie tineri sau mai în vârstă  care doresc să-şi arate în public preocupările lor legate de cultură, literatură, artă. Păcat că asemenea „ipochimeni” cum ar zice regretatul Ion Burnar, mai sunt acceptaţi  în rândul adevăraţilor literaţi, mai bine zis sunt toleraţi cu bună ştiinţă la întrunirile tuturor oamenilor de cultură.
                                                                                            
Redăm mai jos două poeme din creaţia  poetului Vasile Dan Marchiş, fondator al revistei "Izvoare Codrene", citite de acesta, printre altele, în cadrul "Cenaclului Scriitorilor Maramureş":

                            EVALUARE

Nu se cunosc păsări care
pe lângă tot ce au dobândit
de la natură
să-şi dorească şi mâini

Omul prin tot ce înfăptuieşte cu mâinile
mai are multe de învăţat
de la aripi

Legat de aripile lor,
zburătoarele n-au nevoie de
învăţătura pe care o primesc oamenii
cu privire la mâini...

 
 CUVINTE INFLAMABILE

Arde în mine
arhiva de rugăciuni nerostite

Scriu parcă
mă debarasez de materiale inflamabile

Scriu parcă
mă dezbrac de haine cuprinse de foc

 Prin focul de cuvinte,
sau prin cuvintele de foc,
inima este mai mult decât un pompier...
N-au stins,nici nu sting pompierii cu apă,
câte cuvinte a stins inima  cu sânge...

Toate cuvintele ard!
Cum să mai scriu astfel...?

Văd gramatica destinului
ca pe un foc cu ardere completă...

Prin arderea completă a cuvintelor,
nu mi-a rămas cenuşă,
nu mi-a rămas fum .
Cum să mai scriu la modul elementar...

Arde în mine
arhiva de rugăciuni nerostite...
Sunt ca un preot lipsit de cuvinte care
săvârşeşte slujba prin semne...
 

                                               Redacţia IZVOARE CODRENE
                                                     



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu