luni, 26 noiembrie 2012

Penultima întâlnire a Ligii Scriitorilor din Maramureş din 2012


 Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc o nouă întâlnire a Ligii Scriitorilor Maramureş. Tema propusă a fost „Scriitorul şi puterea. Mihai Ganea. Romanul „Loli”.
           Domnul doctor Mihai  Ganea  îşi prezintă cartea: structura, personajul şi concepţia sa despre literatură.El mărturiseşte că în crearea cărţii s-a folosit şi  de un jurnal secret al unui bătrân. Loli, ca personaj, este prezentat cum a încercat să se integreze în toate etapele vieţii sale: şcoala, profesiunea, armata,cariera, familia. Eroarea care i-a devastat viaţa constă în excesul său de zel pentru dreptate socială şi cinste. A încercat să se comporte ca un comunist adevărat, dar ajunge la închisoare după ce a deranjat, prin dezvăluirile sale, hoţia organizată . Mai trece prin experienţe triste, îi moare un copil în condiţii suspecte. Prima căsătorie eşuează,  se recăsătoreşte. Se mută pe str. Neptun, ascultă Europa Liberă şi îşi noteazăce aude şi ce i se întâmplă, zi de zi.. Ultimii ani din viaţă are  un dialog decisiv  cu Dumnezeu. Înţelege treptat că viaţa i s-a destrămat în neputinţă , în ciuda voinţei sale. Nu s-a bucurat    de răzmeriţa din decembrie 1989, fiindcă era prea lucid: „din lupi nu se fac oameni”.
      Vicepreşedintele Ligii Scriitorilor Maramureş, dl. Milian Oros, mărturiseşte că acum doi ani a fost rugat să scrie un roman despre un deţinut politic. Lucruri pe care le credea incredibile în ţara sa s-au dovedit adevărate.A început o documentare personală şi a înţeles sistemul terorii comuniste, dincolo de orice închipuire. Mihai Ganea aduce o completare şi recomandă colegilor să aibă tăria să facă din când în când pelerinaj la Sighet, pentru a se informa asupra procedeelor de tortură. Virginia Paraschiv a punctat   tragedia celor care nu s-au adaptat cerinţelor sistemului comunist, unii au plătit cu viaţa şi libertatea, alţii au fost declaraţi bolnavi psihic, alţii au fost marginalizaţi, iar efectele se văd cu ochiul liber până azi.
          Au mai vorbit pe marginea romanului Dorina Halas, Toma Gross Rocneanu, Gelu Dragoş, Aurelia Oancă şi domnul profesor Ion P. Pop. Ultimul afirmă că în aceste zile scriitorul trebuie să cerşească bani pentru a scoate o carte, condiţia scriitorului este nedreaptă şi umilitoare. Jurnalistul Dragomir Ignat afirmă despre Loli  că "personajul consemnează în secret  ceea ce nu poate vorbi , pentru că pereţii au urechi şi geamurile ochi. Frica de securitate devine paralizantă, experienţa a două luni de puşcărie îl îndeamnă la prudenţă. În plus scrie sub teroarea obsesiei ratării personale, fetele din a doua căsătorie îi creeză necazuri prin alcoolism şi trai depravat."
        În timpul dezbaterii, au citit cronici, comentarii  despre cărţile autorului Mihai Ganea şi despre relaţia acestuia cu Puterea, Dragomir Ignat, Milian Oros, Viorica Găinariu, Ioan Meteş. Alexandru Potcoavă a citit un comentariu transmis electronic de Lazăr Năsui care a participat într-un mod inedit la Atelierul Literar.
Atelierul a prilejuit momente de emoţie: o carte, un autor au stimulat un dialog tulburător despre condiţia scriitorului şi a creaţiei literare, atât în comunism, cât şi în zilele noastre .
          Activitatea s-a  încheiat cu anunţul  că peste două săptămâni va avea loc o nouă întâlnire a Ligii Scriitorilor, filiala Maramureş, sub forma unui dialog extins cu mari sportivi maramureşeni: Lascăr Pană, Rodica Dunca, Monica Mureşan, Adalbert Rosznayai şi alţii, la iniţiativa aceluiaşi  valoros membru al ligii, Ion P Pop.
                                                              
                                                                           Gelu DRAGOS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu