miercuri, 21 noiembrie 2012

Moment de cultură excepţional la Ulmeni ( II)


 Domnul Ion P. Pop, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Presei Sportive din România, filiala Maramureş a oferit trei diplome de excelenţă următorilor: scriitorului Alexandru Florin Ţene, preot Radu Botiş şi profesorului Traian Rus. A fost invitat la microfon fostul mare fotbalist Adalbert Rosznayai care, cu modestia-i recunoscută, a spus: „Vreau să-i mulţumesc domnului Ion P. Pop pentru această carte minunată, deoarece prin ea lumea tânără ne descoperă iar cei mai în vârstă ne redescoperă sau îşi aduc aminte cu nostalgie de vremile trăite în alt regim, dar aş vrea să vă spun totuşi ceva: noi cei din Generaţia Viorel Mateianu, pe lângă sportul de performanţă, am mai făcut şi şcoală, majoritatea am urmat liceul şi apoi o facultatate şi am reuşit să ne realizăm în viaţă. Despre Ion P. Pop pot să spun că făcea parte din viaţa noastră de zi cu zi, şi că întotdeauna a fost alături de noi, atât la victorii cât mai ales la înfrângeri.
         Marin Sabou a ţinut să precizeze: „Domnul profesor a fost de departe cel mai titrat ziarist din Baia Mare şi Maramureş, şi, la invitaţia Domniei-sale, nu puteam să ratez această întâlnire. Vorbind de Generaţia Mateianu aş dori să vi-i reamintesc pe aceştia din memorie: Ariciu, Frank, regretaţii Borz, Radu Pamfil, Cucu Moldovan, apoi Mureşan, Imre Szepi, Deac, Molnar,  Dragomirescu, Condruc, Koller, Rosznayai, Illeş, Bălan, Hoffmaister, Terheş, ş.a., care mi-au fost nu doar coechipieri ci şi prieteni. Nea Vio avea obiceiul să ne scoată după meciuri la iarbă verde, la un film sau la Teatrul de estradă. Ce mai, eram o mare familie!”
        Zoltan Illeş a continuat ideea lui Sabou spunând că: „Cel mai talentat fotbalist după părerea căpitanului Ioan Condruc a fost Marin Sabou. Dacă copiii noştri idolatrizează în ziua de azi vedete ca Messi, Cristiano Ronaldo, noi îi idolatrizam pe cei din Generaţia Mateianu. Am înfiinţat şcoala care îi poartă numele în 1994. Viorel Mateianu era bolnav şi mi-a spus: Băi Zoly, cei care aveţi putere financiară nu lăsaţi să piară fotbalul din Baia Mare din respect pentru suporterii fotbalului băimărean. Din păcate, după trei ani de la această discuţie „Minunea Blondă” s-a stins, dar noi ne întâlnim anual împreună cu doamna Micaela pentru a-l comemora, şi asta şi prin grija acestui neobosit Ion P. Pop care face posibil orice conexiune cu fotbaliştii acelor vremi. Cu şcoala mea de fotbal am reuşit să promovez şi fotbalişti de Liga I, dar sistemul actual din fotbal este mizer şi o spun aici , la Ulmeni, în premieră, că am de gând să închid şcoala. Este prea multă mizerie în Liga lui Mitică!”
         După aceste emoţionante mărturisiri ale celor trei fotbalişti, domnul Radu Botiş a înmânat diplome de Excelenţă din partea Asociaţiei „Ars Vivat” domnilor Ion P. Pop, Alexandru Florin Ţene, profesorului Traian Rus şi primarului Lucian Morar.
         O prezenţă inedită a fost cea a inginerului agronom Ioan Mătieş din Mireşu Mare, candidat din partea ADR în Camera Deputaţilor, înColegiul Codru-Chioar, care a spus câteva cuvinte celor prezenţi: „Rolul meu este de altă natură, nu pot şi nu-i normal să mă implic în discuţiile literare, motiv pentru care am să trec direct la subiect. România merge încet spre a deveni o... ruină, motiv pentru care m-am hotărât să candidez pentru Parlamentul României. Am o familie frumoasă, putere financiară, dar cred că a sosit momentul să fac ceva şi pentru semenii mei. Dacă voi fi ales în înaltul for, voi propune o Lege a întăbulării gratuite iar Camerelor agricole le voi da statutul şi rolul pentru care au fost create. Vreau să felicit pe părintele Radu Botiş pentru iniţiativa de a aduna cântecele marelui rapsod Emil Gavriş într-un CD şi promit că am să mă implic financiar pentru realizarea lui. Felicitări de asemenea şi domnului Ion P.Pop pe care-l cunosc de ceva timp pentru aceasta a nu ştiu câtea carte!.”
         Criticul Virginia Paraschiv, care şi-a luat şi rolul de moderator în serios, după speeach-ul domnului Mătieş a fost musai să adauge: „Domnilor oameni politici, înaintea de a cădea în capcana cumpărării voturilor, mai bine aţi cumpăra cărţile autorilor din Maramureş.” A fost cedat apoi microfonul poetului şi ziaristului Gelu Dragoş pentru a vorbi despre mentorul său, profesorul Ion P. Pop.

                                                                                           Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu