vineri, 23 noiembrie 2012

Fedorca: În 2013, vom avea o singură etapă de înscrieri în clasa pregătitoare


Înscrierile în clasa pregătitoare din 2013 se vor face într-o singură etapă, în martie, şi nu în patru, cum au fost în acest an, iar consiliile de administraţie ale şcolilor vor stabili criterii de primire a copiilor din alte sectoare, spune secretarul de stat Stelian Fedorca.
"Cred că este foarte important să rezolvăm din timp mai multe situaţii care în acest an şcolar au bulversat sistemul de învăţământ. O primă problemă vizează înscrierile în clasa pregătitoare. Vom reveni la situaţia din 2011, când a existat o singură sesiune de înscrieri în ciclul primar. Aşadar, pentru anul şcolar 2013-2014, înscrierile vor avea loc în luna martie, într-o singură etapă, iar consiliile de administraţie vor analiza cererile din partea părinţilor care vin din alte zone decât cele adicente unităţii de învăţământ", a declarat vineri, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Anul şcolar 2013-2014 va fi, astfel, primul cu înscrieri doar în clasa pregătitoare. Pentru 2012-2013, au fost şi înscrieri în clasa I, şi în cea pregătitoare, odată cu includerea acesteia din urmă în ciclul primar.
Potrivit secretarului de stat, înscrierile copiilor care nu aparţin de şcoala unde vor să înveţe vor fi făcute cu acordul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. "Înscrierea acestor copii nu este la dispoziţia directorului, ci va fi avizată de către consiliul de administraţie al şcolii", a explicat Fedorca.
Secretarul de stat a mai spus că înscrierea va fi făcută în baza unor criterii generale, prioritate urmând să aibă cei care locuiesc în apropierea şcolii şi care au fraţi în unitatea de învăţământ. Apoi, vor fi criterii specifice stabilite de consiliul de administraţie al şcolii.
Totodată, subliniază Fedorca, ceea ce este foarte clar este păstrarea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu. În privinţa clădirilor în care va funcţiona aceasta, respectiv în şcoală sau în grădiniţă, decizia va aparţine consiliului de administraţie al şcolii şi a autorităţii locale, a precizat Stelian Fedorca.
"Locaţia va fi decisă de către autoritatea locală şi şcoală. Dacă şcoala are spaţiu suficient, clasa pregătitoare va rămâne în această unitate. Dacă nu are, ea va funcţiona, la fel ca în acest an, într-un spaţiu al grădiniţei celei mai apropiate", a explicat Fedorca.
Înscrierile pentru anul şcolar 2012-2013, care au avut loc în patru etape, au provocat, în primăvară, nemulţumiri din partea multor părinţi care doreau să-şi înscrie copii la altă şcoală decât cea din apropierea domiciliului. Unii părinţi au ales să-şi schimbe domiciliul, pentru a-şi creşte şansele de a înscrie copilul la şcoala dorită. Preluare Mediafax

                                                                           Cristian LAURENTIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu