joi, 30 iulie 2015

Memoria iti joaca feste? S-ar putea sa fii deprimat!

Un nou studiu sugereaza ca oamenii care sufera de depresie isi pot aminti evenimente in ansamblu, insa ei au probleme legate de detaliile fine motiv pentru care nu pot distinge intre amintiri similare.emo-varsta-mijlocie
 Profesorul Brock Kirwan, de la Brigham Young University, si unul dintre fostii lui studenti, D.J. Shelton, au realizat un experiment prin care masurau memoria participantilor care erau rugati sa se uite la diferite obiecte ce apareau pe un monitor. Tot ce trebuiau sa vada participantii era sa semnaleze daca obiectele erau noi (adica daca ele nu mai aparusera pana atunci pe ecran) sau daca le vazusera deja. Dintre cei 83 de participanti, cei care erau mai deprimati puteau, de obicei, sa faca diferenta intre obiectele pe care le vazusera sau pe care nu le mai vazusera pana atunci. In schimb, ei aveau tendinta de a cataloga obiectele similare drept unele vechi, pe care le mai vazusera deja.
“Acesti oameni nu sufera de amnezie, doar ca nu observa unele detalii”, a explicat Kirwan.
Lucrarea sugereaza ca aceasta problema referitoare la incapacitatea oamenilor deprimati de a face distinctie intre amintiri similare ar putea fi legata de rezultatele altor studii care indicau ca cei care sufera de depresie au hipocampul mai mic decat indivizii care nu se confrunta cu astfel de probleme. Hipocampul este o regiune din creier vitala pentru procesarea amintirilor.
Unele dintre studiile anterioare realizate de Kirwan au facut legatura intre hipocamp si abilitatile de recunoastere a tiparelor. Oamenii de stiinta cred ca in perioadele de depresie, creierul pare sa inceteze productia de noi neuroni din hipocamp, lucru care afecteaza capacitatea de separare a tiparelor.
Cu toate acestea, autorii noului studiu recunosc ca studiul are cateva limite. Mai intai, cercetarea lor nu a fost realizata pe indivizi diagnosticati cu depresie. In plus, nivelul mediu de depresie experimentat de participanti era destul de scazut, potrivit evaluatorilor.
“Noi sugeram ca este nevoie de realizarea unor cercetari viitoare in acest domeniu pentru determinarea tipului de relatie dintre tulburarile psihologice, capacitatea de separare a tiparelor, antidepresive si neurogeneza (nasterea neuronilor)”, au notat autorii cercetarii.
Sursa:Popular Science


                                                                           dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu