miercuri, 29 iulie 2015

Sănătatea ţi se citeşte pe faţă: ce spune chipul despre starea ta?!

De la desimea sprâncenelor la culoarea pielii, aspectul feţei poate dezvălui o serie de probleme legate de sănătatea ta.
OCHII
Inele albe in iris: poate indica un nivel ridicat al colesterolului in sange (hipercolesterolemie).
Un alt semn al hipercolesterolemiei il reprezinta micile depozite de grasime in ,,albul ochiului”, numite pinguecula, spune Francesca Marchetti, din cadrul College of Optometrists.
Micii noduli grasosi sau bubite care apar pe pleoape si pe pielea din jurul ochilor pot indica, de asemenea, un exces de colesterol, iar acesta este un semn deosebit de important, indicand un pericol mai mare, spune David Webb, profesor in cadrul University of Edinburgh si expert in sanatate cardiovasculara. Aceste depozite de grasime, explica el, sugereaza ca la persoana respectiva exista o tendinta mai puternica de depunere a grasimilor, ceea ce poate duce la blocarea vaselor de sange, proces ce poate provoca un atac de inima sau accident vascular cerebral.
Pleoapa cazuta: poate fi un semn al paraliziei Bell, o afectiune a nervilor ce asigura inervarea ochiului, spune dr. Marchetti. Paralizia Bell este adesea asociata cu un virus ce provoaca inflamatie la nivelul nervului respectiv.
In cazuri rare, caderea unei pleoape poate indica un atac vascular cerebral (dar, de obicei, in asemenea cazuri, apar si alte simptome, precum dificultati de vorbire sau senzatie de slabiciune pe o parte a corpului.)
GURA
Dinti scurtati: dintii subtiati si scurtati pot fi rezultatul refluxului gastroesofagian (cand continutul acid al stomacului se intoarce, prin esofag, in gura), spune dr. Ben Atkins, stomatolog si proprietar al clinicii Revive Dental Care. Acidul erodeaza dintii, ducand la micsorarea lor.
Limba neagra: cand micile structuri de pe suprafata limbii, numite papile, nu se reinnoiesc periodic in mod normal, eliminand stratul de celule de la suprafata, atunci bacteriile se acumuleaza la suprafata limbii, dandu-i acesteia o culoare negricioasa si un aspect ,,paros”. Problema poate aparea ca urmare a igienei orale defectuoase, a fumatului sau a unui tratament cu antibiotice. Poate fi de ajutor perierea limbii sau folosirea unei ape de gura potrivite, spune dr. Linda Greenwall, medic stomatolog.
PIELEA
Piele galbena: ingalbenirea pielii si a ochilor poate fi un efecte secundar al anumitor medicamente (pentru diabet sau hipertensiune), dar si un semn al afectarii ficatului, spune dr. Rob Hicks, medic generalist.
Pete maronii: fenomenul, numit melasma (pete cafenii sau brun-cenusii pe fata), apare de 10 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Petele sunt provocate de estrogeni, hormoni feminini, asa ca pot aparea la femeile gravide sau la cele care iau pilule anticonceptionale; apar mai ales pe fata deoarece formarea lor este favorizata de actiunea razelor ultraviolete asupra pielii, explica dr. Nick Lowe, medic dermatolog si presedinte al British Cosmetic Dermatology Group.
Riduri: ridurile marcate pot fi un semn al osteoporozei, arata un studiu american publicat in 2011, asupra a 114 femei cu varste intre 40 si 59 de ani, aflate la menopauza. Cercetatorii au constatat ca femeile care aveau cele mai pronuntate riduri aveau si oasele cele mai fragile; cauza ar putea fi, cred autorii studiului, nivelul scazut de colagen, substanta care intra atat in alcatuirea oaselor, cat si in cea a pielii.
URECHILE
Riduri pe lobii urechilor: ,, Exista studii serioase care arata ca un rid diagonal pe lobul urechii constituie un factor de risc pentru bolile de inima, desi nu se stie prea bine de ce”, spune prof. Webb. Un studiu pe 253 de persoane, publicat anul trecut in jurnalul Angiology, a aratat ca persoanele care aveau un rid vizibil pe lobii urechii aveau un risc cu 10% mai mare de a suferi blocaje ale vaselor de sange. Arthur Friedlander, profesor de chirugie oro-faciala la University of California, Los Angeles, spune ca aparitia acestui rid ar putea avea legatura cu faptul ca vasele de sange se termina in lobul urechii. Dar ar putea fi vorba si despre faptul ca vasele de sange de la nivelului lobului au mai putina elastina, de aceea sunt mai predispuse la rigidizare.
PARUL
Rarirea parului: la femei, poate fi un semna la hiperactivitatii tiroidiene, spune dr. Lowe, desi nu se stie exact de ce aceasta dereglare a tiroidei duce la caderea parului. Tot la femei, caderea parului poate fi un semn al lipsei de fier, deoarece fierul se leaga de o proteina numita feritina, care are un rol important in formarea celulelor asociate cu cresterea parului.
Par pe fata: unele femei sufera de sindromul ovarelor polichistice, caz in care au niveluri mari de hormoni androgeni (masculini) ce determina aparitia parului pe fata si a acneei. Cresterea parului pe fata poate fi, de asemenea, asociata cu menopauza.
Rarirea sprancenelor: este un semn clasic al hipotiroidismului (glanda tiroida este mai putin activa decat normal). In acest caz, explica dr. Lowe, tiroida nu produce cantitati suficiente din hormonul numit tiroxina, esential pentru dezvoltarea foliculilor pilosi.
OBRAJI
Obraji rosii: roseata obrajilor poate semnala existenta unor probleme ale pielii (precum acneea rozacee, determinata de inflamatie), dar poate fi si semnul unor afectiuni interne, precum sindromul Cushing, caracterizat printr-o productie excesiva de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale. Cortizolul, explica dr. Lowe, duce la dilatarea vaselor de sange, iar vasele sanguine din partea superioara a corpului sunt afectate in mai mare masura.
Obraji vineti: culoarea albastrie sau vinetie a obrajilor sugereaza ca nivelul oxigenului in sange este prea scazut. Una dintre cauze poate fi hipertensiunea pulmonara (tensiune arteriala crescuta in arterele ce iriga plamanii, ceea ce duce la o aprovizionare insuficienta a corpului cu sange oxigenat), spune Tony Heagerty, profesor de medicina in cadrul University of Manchester. Nivelul scazut de oxigen in sange se intalneste si in cazul unor boli pulmonare cronice si unele tipuri de boli cardiace.
Eruptie: o eruptie faciala de forma unui fluture, care se intinde pe obraji si la radacina nasului, poate fi un simptom al lupusului, o boala auto-imuna rara; alte simptome ale acesteia sunt senzatia de oboseala accentuata si durerile articulare. Eruptia de acest tip tinde sa apara mai des primavara si vara, deoarece este legata si de expunerea la razele solare, spune Joseph Jorizzo, profesor de dermatologie in cadrul Weill Cornell Medical College, SUA. Se crede ca sistemul imunitar ar reactiona exagerat la leziunile produse pielii de razele ultraviolete.
Uneori, poate aparea o eruptie de culoare violacee, pe fata (mai ales in zona ochilor) si pe pielea capului (uneori si la incheieturile degetelor); se crede ca este declansata de o reactie a sistemului imunitar, care functioneaza anarhic, atacand celulele pielii. Este un simptom foarte rar, dar poate fi un semn de cancer, de exemplu cancer mamar sau ovarian, aparitia cancerului provocand o reactie neobisnuita o sistemului imunitar, spune prof. Jorizzo.
NASUL
Umflaturi pe nas: o afectiune relativ rara, numita sarcoidoza, poate duce la aparitia acestor umflaturi la nivelul nasului si al urechilor, lasand in urma cicatrice.
Este o afectiune inca putin inteleasa, spune prof. Jorizzo; apare mai des la persoane de origine nord-europeana sau afro-caraibiana (desi, la acest din urma grup, umflaturile apar de obicei pe fata si pe pielea capului).
Nas mare: poate fi o trasatura benefica, deoarece persoanele cu nasul mare ar putea fi mai putin susceptibile la unele boli transmise pe cale respiratorie, indica un studiu realizat in 2010 in SUA. Un nas mai mare este un obstacol mai eficient in calea particulelor de praf si a bacteriilor, poate din cauza ca iese mai mult in fata, ,,prinzand” astfel mai multe particule, inainte ca acestea sa ajunga la gura, dar posibil si din cauza ca are mai multi perisori nazali in interior (care joaca rolul unui filtru ce retine bacteriile si praful) decat un nas mai mic. E posibil ca acelasi mecanism sa ofere o protectie mai buna si impotriva polenului, crede conducatorul studiului, dr. Renee Anthony, specialist in probleme de sanatate legate de mediu si locul de munca, la University of Iowa, SUA.
Sursa: Mail Online

                                                                    dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu