miercuri, 22 iulie 2015

Oarţa de Sus. Cuvântul de azi a preotului Radu Botiş


Distinse autor al POVESTILOR TARII MIRIFICE A CODRULUI

Onorant si onorat auditor,

 Cu gândul la streasina veche a  casei încarcata de istorie (Muzeul satului Oarta de Sus), loc in care generatii de oameni s-au nascut, au copilarit, s-au bucurat impreuna ori au plins, sotii care si-au asteptat la poarta barbatii plecati in razboi ori mame ce si-au petrecut nopti de veghe la capatiiul leaganului in care isi vegheau odorul (Pruncul) de Dumnezeu daruit.Unde te poti bucura mai mult decit acolo de chipul hristic care vegheaza protector iar noi asteptind prin divina pronie impliniri viitoare.
     Volumul doi al cartii "Povesti din Tara Codrului" iata, vine bucurindu-ne sufletul ca o completare la primul volum ce isi astepta parca implinirea prin cel prezent. Aparitia a fost posibila, autorul avind alaturi oameni deosebiti asemenea d-lui inginer Alexandru Tamasan, domnului profesor Bogdan Pop,domnului profesor universitar doctor Viorel Rogoz ,indrumator stiintific precum si a familiei Sorin si Monica Tamasan.
     Cartea, aparuta la editura Teognost din Cluj Napoca,2015, este structurata pe doua mari capitole:

I. OAMENI SI POVESTI - POVESTI SI OAMENI

şi

II. PAGINI DE ISTORIE

     Sigur ,asa cum ne-a obisnuit inca de la volumul I, profesorul Traian Rus isi continua povestile pline  de atita adevar: povesti de viata ,povesti de dragoste, povesti cu Dumnezeu cum insusi mentioneaza la pagina 26 (in povestirea Ingerul pazitor). Insa toate aceste povesti pe care le gasim pe paginile cartii nu sunt altceva decit petrecerea Dumnealui pe aceste locuri inca de când, tânar profesor de istorie, tarâmul acesta al Oartei de Sus l-a motivat sa-si implineasca destinul.
     Astfel, povestile incep sa curga lin iar insufletirea cu care autorul continua sa le depene ajung sa ne transpuna intr-un univers plin de frumusete. Locuri asemenea fântinii lui Toag, podul mniresii, fântina lui Craciunas dar si Dragostea de mama lumineaza acest loc pentru ca in povestirea Mitropolitul,Inalt Prea Sfintitul Andrei, fiu al satului, ca o binecuvintare cereasca sa intregeasca aceasta ,,gura de rai”alaturi de care MECENA,Sanducu Tamasan dupa relatarea autorului,omul din spatele lucrului bine facut si care isi are  si el binemeritat loc in carte.Oameni ai satului,eroii acestei carti care au locuit,locuiesc sau revin cu drag acasa ori de cite ori este posibil deoarece aici regasesc energia benefica sufletului lor.
     In a doua parte a cartii intilnim alte nobile suflete asemenea neinfricatului Vasile Blidaru,personalitate inca vie mai ales in rândul generatiei mai vârstnice,de obârşie din satul Odesti, simpatizant al Partidului National Taranesc, mereu animat de spiritul de dreptate, care, alaturi de alti codreni incerca sa se opuna noului regim comunist ori doctorul Alexandru Odesteanu, capitanul Ciprian Gavris, preotul martir Ioan Robu , protopopul Vasiliu Gavris, nascut in Chelinta, satul natal si al autorului cartii dar si frumoasa Doina a lui Lucaciu (pag.260) cu privire la care profesorul Traian Rus face referire scotind in evidenta totodata si personalitatea LEULUI de la SISESTI -  preotul Vasile Lucaciu.
     "Povesti din Tara Codrului" ,volumul II,  este o farâma de istorie peste care colbul timpului nu are dreptul sa se astearna fiindca acestea sunt trăirile fiecaruia pastrate in amintire dar si in constiinta vie.O carte de identitate nu a dumneavoastra domnule profesor caci ea apartine acestei parti de Ţara a Codrului. Dumneavoastra cu HAR si condei ati adus la lumina frânturi de viata, locuri, intâmplari, oameni, eea ce fiecare ar trebui sa facem atât cât ne pricepem.
     La Chelinta ati vazut lumina zilei,Oarta de Sus v-a adoptat iar talantul pe care l-ati primit nu l-ati pus la pastrare ci l-ati facut sa rodeasca.Ce poate fi mai frumos?!
     Va felicit sincer pentru aceasta reusita.


Pr.stavr.Radu Botis
 22 iulie,2015

Oarta de Sus,Maramures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu