Deliciul acestui
sezon, după harbuz, este cu siguranță porumbul fiert. Mirosul acestui delicates
ispititor sugerează doar una: în plin sezon estival, porumbul fiert sau copt
trebuie consumat cât mai des! Grație căror componente merită să pregătești
zilnic porumb, dar și ce rețetă delicioasă de porumb copt vă propunem, vedeți
mai jos.
Este prea ieftin
pentru bogăția de microelemente pe care le conține. În boabele acestei bunătăți
aurii stau ascunse vitamine prețioase precum: В, РР, K, С sau D, plus
compuși ca: acidul folic, tiamină, niacină și riboflavină. Dar cel mai
important compus găsit în porumb este holina – substanță responsabilă pentru
descompunerea grăsimilor rele și lichidarea colesterolului din sânge. Pe lângă
viatamine, boabele de porumb mai conțin: fosfor, magneziu, potasiu, calciu,
sodiu, zinc, iod, fier și cupru. În plus, puțini oameni știu că porumbul este
unica cultură care conține AUR.
Porumbul își
păstrează perfect elementele nutritive chiar și după fierbere. Totodată,
consumul regulat de boabe de porumb stimulează activitatea peristaltică și a
sistemului digestiv în general. Fibrele pe care le conține acest deliciu sunt
capabile de a elimina toxinele din intestine și de a lichida constipația.
Grație formei
boabelor, porumbul este perfect și pentru sănătatea cavității bucale: asigură
curățenia dinților și efectele dezinfectante ale salivei.
Porumbul fiert
sau copt este ideal și pentru întreținerea sistemului circulator. Asta,
deoarece efectele porumbului sunt echivalente cu cele ale stafidelor,
smochinelor sau caiselor uscate. Grație faptului că asigură circulația sangvină
cerebrală, porumbul previne riscul infarctului miocardic.
Asigură o
imunitate de fier și, din acest considerent, prelungește și speranța de viață a
oamenilor. Să nu uităm că mirosul ispititor al porumbului mai stimulează și
serotonina – hormonul fericirii, care este, de asemenea un ”prelungitor” al
vieții.
Combate celulita.
Deși face parte din categoria gramineelor, porumbul conține foarte puține
calorii (circa 100 de calorii, într-o cană de boabe), contribuie la
descompunerea grăsimilor rele și mai este și sațios, pe deasupra.
Îmbunătățește
memoria. Grație conținutului său de tiamină (care, la rându-i, produce
acetilcolină – un neurotransmițător esențial pentru întreținerea randamentului
memoriei), consumat regulat, porumbul îmbunătățește și această facultate.
Medicina a
dovedit că porumbul care devine galben intens la fierbere, îmbunătățește și
vederea. Asta, deoarece soiurile din această categorie conțin carotenoide,
recunoscute pentru impactul lor pozitiv asupra sănătății vederii.
Și nu doar
boabele porumbului sunt folositoare. Însuși ceaiul din știulete fiert de porumb
este folositor în lupta cu boli precum: hepatita, colecistita și litiaza
(”pietrele”).
Autor: Denisa Miron
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu