vineri, 21 august 2015

INFORMARE APIA MARAMUREŞ

 Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale duce la reduceri ale plăţilor directe şi ale ajutoarelor naţionale date fermierilor

 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza fermierii cu privire la obligatia de a respecta normele de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), conform carora este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.
Precizam ca este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor si resturilor vegetale, precum si mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.
Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, precum si vegetatia pajistilor permanente.
Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.
Agricultorilor care nu respecta conditia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plati directe si ale ajutoarelor nationale tranzitorii, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate, indiferent de suprafata arsa.
Precizam ca APIA a incheiat Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014, cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.
Se urmareste, prin actiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului.
Ca urmare a numarului mare de incendieri din anii precedenți, ca masura de prevenire si combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecoconditionalitate sa fie incadrata la gravitate mare si sa-i fie atribuita sanctiunea maxima in acest sens, prevazuta de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, respectiv Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste Sistemul Integrat de Administrare si Control si conditiile pentru refuzarea sau retragerea platilor si pentru sanctiunile administrative aplicabile in cazul platilor directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurala si al ecoconditionalitatii.


                                                                                   APIA Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu