sâmbătă, 28 mai 2016

Cenaclul filialei Maramureș a Ligii Scriitorilor Români din 28 mai 2016

Așteptată cu interes, cartea de "Antologii 1001 cugetări" a doamnei Olimpia Mureșan și Ilie Bucur, volum care are peste 400 de pagini și 96 de cugetări și cuvinte de înțelepciune ale unor oameni de știință, patrioți, istorici și chiar eroi. 
Cartea este un volum de întelepciune cules de un dascăl care are știința pedagogiei, și din care, omul de rând înțelege că mai avem multe de înfăptuit și foarte multe de reparat în această societate.La această lansare au participat un număr destul de mare de scriitori al filialei Maramureș. In afară de doamna prof. Olimpia Mureșan, care va lansa volumul sus amintit, mai avem prezenți pe doamnele Aurica Velea,  Oancă Aurelia, Oancea Smaranda, Ferenț Viorica, Focze Maria, Carmena Felicia Băințan, domnii Milian Oros, Lazăr Ioan, Rocneanu Toma, Ioan Andreica, Ioan Meteș Morar-Chelințeanu, Potop Ioan, Dragomir Ignat, Hada Ioan și doamna Cristina Popan a sosit, mai târziu, ca și doamna Uță Maria.si domnul pr. Radu Botiș care este însoțit de doi colegi,  persoane care vor audia şi pe noua colegă Ferenț Viorica, discuții pe marginea numărului 4 a revistei Filialei "Freamăt" și lansarea cărții mai sus pomenite. Acestea sunt punctele descrise de doamna Băințan.
  Domnul Milian Oros ne dă unele detalii privitoare la numărul revistei care este în tipografie. O primă problemă, materialele sunt cu zece pagini mai multe. Domnia sa cere părerea colegilor de Cenaclu privitor la mărirea numărului de pagini ai revistei sau majorarea prețului de tipărire.
    Supusă la vot această problemă, colegii sunt de acord cu includerea materialului în totalitate, deci vom plăti mai mult lucrările de tipografie.
    Domnul prof.Andreica Ioan ne-a adus revista sătmăreană "Mesagerul albastru" revistă unde avem si noi publicate multe materiale. 
    Domnul Milian Oros reia unele faze ale redactării viitorului număr, pretenții de la redactori, vinderea revistei, și alte lucruri. Se preconizează  ca ultimul Cenaclul să-l facem la Dumbrăvița la sediul domnului Iacob Oniga. Este necesar un microbuz pentru transportul colegilor. A vorbit deosebit de frumos Dragomir Ignat cu citate din volum.Lazăr îi dedică patru poezii doamnei Olimpia. Ia cuvântul Rocneanu care arată că mai sunt unele omisiuni din spusele conducătorilor de astăzi.Apare intrebarea de unde se pot lua celelalte 9 volume unde sigur că sunt multe vorbe de duh și cugetări. 
      Domnul prof.Andreica Ioan spune că acest volum dacă apărea acum 2000 de ani ar fi avut poate valoarea Bibliei. Este un volum de meditație, și ar trebuii ca să nu fie lăsat la jumătate aceste prețioase sinteze de știință și patriotism. Domnia sa spune că.prețuiește in cel mai înalt grad munca doamnei Mureșan Olimpia. Ar fi dorit în volum și unele impresii personale ale autoarei de unde se pot lua şi alte exemple, cugetări..
      Doamna Aurelia Velea dă citate din carte și o felicită din suflet pentru realizarea acestui volum. Acelaș lucru îl face și doamna Aurelia Oancă, care a ales secvențe din volum ce le consideră domnia ei că sunt lucruri determinante pentru nația română.
      Domnul Potop Ioan mulțumește că cei doi autori ne-au redat ințelepciunile inaintașilor. 
      Doamna Focze Maria spune că trebuie să ridicăm stima și personalitatea  noastră românească
      Doamna Popan Maria spune că este un prețios volum pentru școală, care până acum duce-au lipsă de astfel de cărți. O felicită pe autoarea volumului.
      Doamna Felicia Băințan Carmena arată că este o frumoasă îmbinare între cei 2000 de ani care-s trăiți de sociatatea romănă. Poate fi luat ca și un manifest de viaţă şi luptă.
Este bine că se mai pot tipării și astfel de cărți. Lumea este o frământare continuă și așa va fi și în continuare. Citește " Nu vinde române". O felicită pe Olimpia Mureşan pentru volum.
    Autoarea ne dezvăluie diferite faze ale parcurgerii diferitelor etape în care a scris acest volum. Descrie cugetările scrise de domnia ei și ce a dorit să reflecte din partea ei în acest volum. Mulțumește pentru felicitări și ne divulgă că următorul volum este aproape gata. Trebuie luate aceste cugetări așa cum sunt. 
      Citește doamna Ferenț Viorica poezii de debut în Cenaclu."M-am săturat", "Unui orfan", "Undei fericirea mea", "Pasăre rănită", "Și dacă..."
      Domnul Milian Oros o îndrumă să continuie. Domnul Dragomir Ignat descrie prima poezie, ca bună, a doua este o temă mai veche și-i recomandă lectură, lectură.
      Doamna Focze ne citește o poezie cu tentă religioasă. Apoi citește o scurtă proză si incă una:"Mică și pitică"
      Domnul pr.Botiș cere scuze pentru întârziere, apoi prezintă prof.dr ing. Adrian Iosif, care spune că s-a ocupat mai mult de mecantronică, adică o asociație care cuprindea mai multă lume de profesii diferite. Domnul Ernest Herman SUA, 71 de ani,de origină germană, cu rădăcini evreiești,  plecat din țară în 1981, folosește metode germane de detectare a lui Dumnezeu, și greu a putut ajunge aici la astfel de teme, abia în SUA a putut să-și satisfacă această credință. Este căsătorit și are 12 copiii. Căsnicie făcută in Dumnezeu adevărat.Ne divulgă cum a evoluat el in credință de a ajuns să scrie o carte, compilată spune el, pentru a descoperi religia ortodocsă și elemente  din religia catolice. Oferă un volum al descoperirile sale religioase, fiecărui membru al Cenaclului gratis.
        Domnul Andreica Ioan îi pune o întrebare, mai clar ce religie are acum. Îi dă răspunsul din Ioan Gură de Aur.Doamna Mureşan Olimpia serveşte celor prezenţi o gustare şi un pahar de vorbă. La mai multe reuşite. Următoarea înlnire peste două  săptămâini.

                                                                                Toma Gross ROCNEANU



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu