marți, 31 mai 2016

Proiectul educaţional naţional „Drumul spre şcoală” a poposit şi la Mireşu Mare

Luni, 30 mai, elevii din ciclul primar şi gimnazial al Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare, director coordonator prof. Lucica Mogoş au fost nerăbdători să vizioneze filmele propuse de scriitorul dr. Nicoară Mihali şi Astra Film Sibiu în Centrul de Documentare şi Informare al şcolii (prof. doc. Nicu Oanţă şi informatician ing. Raul Buciuman) pentru a vedea cum trăiesc copiii de aceeaşi vârstă din cele patru colţuri ale lumii.
Mesajul filmelor propuse celor două serii de elevi mirişeni: ciclul primar cu 98 de elevi, ciclul gimnazial cu 109 elevi, a fost puternic şi emoţionant prin faptul că aceşti copii, fie că vorbim de elevi din Africa, Asia sau America de Sud, au înţeles că doar învăţătura le va permite să îşi îmbunătăţească viaţa şi pentru acest ţel sunt în stare să-şi pună viaţa în pericol. Unii străbat pe jos, zilnic, între 15 şi 25 de kilometri, alţii sunt expuşi animalelor sălbatice, şerpilor veninoşi sau câmpurilor minate, secetei, etc.
Elevii noştri au avut şansa să facă cunoştinţă cu personaje reale ca Jackson din Kenya, cu Zahira din Maroc, cu Samuel din India sau Carlito din Argentina. Toţi aceşti copii au ceva în comun, dragostea pentru carte şi ambiţia de a reuşi în viaţă!
Desigur, aşa cum îl ştim pe poetul şi prozatorul Nicoară Mihali: RIGUROS, ATENT şi SENSIBIL, BUN PEDAGOG, acesta a reuşit în cele 4 ore de expunere să-i facă pe elevii noştri să-şi lărgească orizontul personal, să-şi accentueze atitudinile sănătoase cu care fiecare ne naştem, să-şi dezvolte un spirit civic sănătos, să devină mai toleranţi, mai buni, să-şi propună ţeluri îndrăzneţe.
Proiectul propus de dr. Nicoară Mihali nu se opreşte aici, urmează o altă etapă în care elevii din clasele I-IV şi gimnaziu vor putea realiza o compunere (eseu) inspirată din filmele vizionate iar cele mai valoroase vor fi răsplătite cu diplome şi premii în cărţi. În final, cele mai reuşite eseuri realizate, inclusiv de către liceeni, vor fi publicate într-o carte! Ce poate fi mai frumos?!
                                                                                         Gelu DRAGOŞ


          




                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu