joi, 19 mai 2016

Este posibilă declanşarea conflictului colectiv de muncă în Cultură şi Mass-Media!

Consiliul Național al  Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind,  întrunit în perioada 14-15 mai  2016, cere Parlamentului şi Guvernului României să modifice legislaţia muncii pentru ca drepturile angajaţilor din acest sector să fie acordate cu prevederile   Convenţiilor Organizaţiilor Internaţionale a Muncii și a Directivelor europene în domeniul relaţiilor de muncă.
Consiliul Național al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind consideră că  modificarea Legii nr. 62/2011 privind dialogul social şi a Codului Muncii se impune de urgenţă. Schimbarea legislaţiei este o necesitate întrucât trebuie deblocat dialogul social în sectorul Cultură şi Mass-Media. Un nou cadru legislativ trebuie să asigure dreptul salariaților pentru declanșarea grevei generale și a grevei spontane în mod neîngrădit, la fel ca în celelalte state din Uniunea Europeană, precum și să asigure o protecție reală pentru membrii de sindicat și a reprezentanților acestora.
Pentru a îndrepta inechităţile salariale, perpetuate de-a lungul anilor, delegații prezenți solicită, de asemenea, modificarea Legii salarizării, în sensul unei juste aprecieri a muncii din acest important sector.
Având în vedere situaţia de criză din cel mai mare teatru liric din ţară, Consiliul Naţional al FAIR-MediaSind este alături de membrii săi afiliaţi din Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul de Operetă Ion Dacian, care resimt cel mai acut efectele ei. Consiliul Naţional susţine apelul Sindicatului reprezentativ din Opera Naţională Bucureşti  care cere  “încetarea, de îndată, a tuturor manipulărilor şi instigărilor la ură, dezbinare şi nerespectarea legii, fapte care au aruncat instituţia  în cea mai neagră perioadă din istoria sa”, solicitând implicarea autorităţilor statului  în vederea rezolvării urgente a crizei din această instituţie.
O altă temă dezbătută în conferinţă a fost scoaterea instituţiilor publice de media din sfera de influenţă a politicului. Intenţia făţişă a clasei politice de a prelua conducerea Televiziunii şi a Radioului Public, i-a determinat  pe cei prezenţi la Consiliul Naţional să ceară depolitizarea Societăţii Române de Televiziune şi a Societăţii Române de Radiodifuziune. În acest sens, este nevoie de modificarea, în regim de urgenţă, a Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV. Cele două instituţii trebuie să aibă o finanţare corectă şi trebuie conduse de oameni profesionişti, neancoraţi politic. Aceste deziderate au fost, de altfel, înaintate şi premieruluiDacian Cioloş, de către Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, în urma alertei transmise de organizaţia noastră.
În finalul lucrărilor, Consiliul Național al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind  mandatează Biroului Executiv Permanent să pună în aplicare Hotărârile și Rezoluțiile adoptate, precum și să facă toate diligențele necesare pentru deblocarea dialogului social la nivel de sector de activitate. Această situaţie afectează interesele tuturor salariaţilor, drept pentru care Consiliul Naţional împuterniceşte Biroul Executiv Permanent să demareze procedurile legale pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă în sectorul Cultură şi Mass-Media, în cazul în care autorităţile tergiversează, în continuare, încheierea Contractului Colectiv de Muncă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu