vineri, 20 mai 2016

Întâlnirea trimestrială a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi

 Vineri, 20 mai, în sala mare a Palatului Administrativ din Baia Mare, Instituția Prefectului – Județul Maramureș a convocat o nouă întâlnire a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Ședința a fost condusă de prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu și-a exprimat dorința ca între Instituția Prefectului și autoritățile publice locale, instituțiile, respectiv ONG-urile care se ocupă de problemele romilor să existe o bună conlucrare. Sebastian Mihai Lupuț a prezentat câteva programe de finanțare pentru romi lansate de Agenția Națională pentru Romi și de Ministerul Fondurilor Europene, care sunt deschise în acest moment, și a cerut ca primăriile localităților unde există comunități de romi să se mobilizeze pentru a scrie și a depune proiecte.
Marius Cârlan, comisar șef de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș a informat că în cadrul Academiei de Poliție și al Școlilor de Agenți de Poliție, în sesiunea 2016 există repartizate locuri speciale pentru romi. Acesta a spus că în anii precedenți cele câteva locuri repartizate pentru romi nu au fost ocupate în totalitate și le-a cerut celor prezenți să popularizeze oferta acestor școli în rândul tinerilor romi. Este în beneficiul atât al comunităților rome, cât și al întregului județ ca în Maramureș să existe polițiști de etnie romă, care cunosc din interior problemele specifice ale acestei etnii, precum și limba romani, a mai spus Marius Cârlan.
Anamaria Hitter, inspector școlar pentru romi în cadrul Inspectoratului Școlar Maramureș, a arătat că și în învățământul liceal și profesional există locuri speciale pentru romi (244 locuri pentru clasa a IX-a). Deși în fiecare an au existat peste 240 de locuri pentru romi, s-au ocupat, în medie, doar 17-20 de locuri. O problemă ar putea fi lipsa de informare a tinerilor care ar dori să urmeze liceul. Se adaugă, în unele cazuri, dezinteresul părinților, dar și situația materială dificilă a familiei. Pentru a urma cursurile liceale, absolvenții romi de clasa a VIII-a trebuie să depună o cerere la ISJ cu specificarea clasei și a specializării dorite, până în data de 24 iunie. De asemenea, la dosarul depus la liceu se va atașa o adeverință de apartenență la etnia romă. Cristina Moldovan, inspector pe problemele romilor în cadrul Instituției Prefectului – Județul Maramureș a făcut un apel ca directorii de școli și diriginții să informeze elevii romi despre aceste probleme.
În continuare, reprezentanți ai comunităților de romi din Ulmeni, Șomcuta Mare, Copalnic Mănăștur, Săcălășeni și Coltău au vorbit despre problemele pe care le întâmpină. Unii au spus că, deși în comunitate există ONG-uri specializate pe problemele romilor, acestea nu au specialiști pentru scrierea proiectelor. O mare parte au reclamat anumite probleme de legalitate în ceea ce privește locuințele romilor. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea existenței, în fiecare localitate în care trăiește o comunitate romă, a unui mediator școlar,  a unui mediator sanitar și a unui expert pe problemele romilor în cadrul primăriei.
În final, prefectul Sebastian Mihai Lupuț i-a asigurat pe cei prezenți că după alegerile locale va purta discuții cu primarii unităților administrativ teritoriale care au comunități rome pentru a-i atenționa cu privire la necesitatea de a se preocupa mai mult de problemele acestora. Pe de altă parte, prefectul i-a informat pe membrii Grupului de Lucru Mixt pentru Romi că Instituția Prefectului va semna în curând acorduri cu Inspectoratul Școlar Județean, cu diverse școli și licee, precum și cu agenți economici, privind înființarea unor clase de elevi pentru specializarea în diferite meserii cerute pe piața muncii. Elevii incluși în astfel de clase vor beneficia de bursă și vor avea prioritate la angajare.


Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu