marți, 21 februarie 2017

MEDALION ARTISTIC

Cine este, cu adevărat, Ghiță Blidar – cel care reprezintă, în cântec, Țara Codrului. Iată-l așa cum e EL ...
 
 
Ghiță Blidar face parte trup și suflet din Țara Codrului ... datorită costumului popular autentic, datorită repertoriului de cântece. Dar, nu știu câți știu, Ghiță Blidar, pe linie paternă, chiar aparține Țării Codrului, tatăl dumisale, fie iertat, fiind născut și crescut în Băița de sub Codru. Așa precum, lada de zestre a acestui ținut este plină, tot așa și lada de zestre a interpretului Ghiță Blidar, este cu supramăsură – doine, cântece de nuntă, cântece de dragoste, cântece de joc și voie bună. Țara Codrului îi este zona pe care o reprezintă atât în portul popular cât și în cântecele dumisale. Când zici Ghiță Blidar – cântec și port popular, zici, implicit, Țara Codrului, neputându-se separa.
Oare, faptul că ai o carte sau o broșurică, fie ea cât de mică, fie ea cât de generoasă, (sau orice altceva de gen) te face să fii și mai artist? Nu! Cel puțin, eu, nu cred, că un răspuns pozitiv s-ar potrivi. În niciun caz lui Ghiță Blidar! Pentru că în cazul lui Ghiță Blidar am văzut prea multă modestie, încât să fie cazul unui orgoliu personal, sau a unei mândrii de sine, cum, probabil, ar fi unii tentați a crede. Ghiță Blidar este un om simplu, modest și mândru (când îmbracă frumosul costum popular), dar și când urcă pe scenă pentru a-și lăsa sufletul, inima și glasul să vorbească prin cântec. Ghiță Blidar – nu știe să fie orgolios! El, nici nu a fost, nici nu este și nici nu va fi! Nu cunoaște aceste forme ale vieții – orgoliul și încăpățânarea. El, este sincer ... extrem de sincer! Este un om simplu ... așa l-a lăsat Dumnezeu, Creatorul. Nu este și cazul altora la care nu le ajungi din prea multă mândrie  cu ,,ceva” la nas ... știți doar expresia tipic tradițională. Nu despre acest lucru vreau a scrie. Și nici nu cred că voi scrie vreodată! Voi scrie despre acei oameni care au dragoste sinceră și nefățarnică, pentru ceea ce fac, voi scrie despre acei oameni care se confundă, fără doar și poate, cu simplitatea și modestia, cu sinceritatea și bucuria momentului. Un astfel de om este Ghiță Blidar în ciuda tuturor răutăților care se mai rostesc, fie și în glumă, la adresa dumnealui, știind că cei care procedează astfel nu fac altceva decât să-l șantajeze emoțional ... știind pe bună dreptate, că Ghiță Blidar, nu poate fi altul decât este!
El știe să fie onest și modest. Și mai știe să cânte. Cântă Țara Codrului, cântă doina codrenilor ... le cântă cântările de nuntă, de dor, de jale, de dragoste, de iubire, de împlinire... cântă și strigă așa cum se face în Țara Codrului, în stil tradițional, în stil autentic fără a denatura istoria spirituală a acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu.
Fără cântecul popular, Ghiță Blidar, nu ar fi! Cântecul popular codrenesc îi este viață și-i este alinare. Cântând, Ghiță Blidar, se împlinește! Plânge și se bucură deopotrivă. Personal, eu, nu-l văd pe Ghiță Blidar, făcând și altceva decât cântând, așa cum știe. Că n-o fi având dumnealui școli de specialitate în acest domeniu și ăsta e un lucru perfect adevărat. Nu că nu ar fi fost în stare! Dar, el, și-a dedicat viața în primul rând familiei. A investit în familie, în muzică, în cântecul popular ... cât i-a stat în putință. Aici a fost susținut și sprijinit de oameni cu suflet, de oameni generoși, de oameni care l-au înțeles și i-au înțeles dragostea ... a doua mare dragoste, căci întâia era Doina Blidar (soția) și cei doi copii – Daniela și Liviu Blidar.
Dacă ar fi avut posibilități mai mari, desigur că ar fi investit și mai mult în pasiune și-n a doua mare dragoste – cântecul popular (muzica populară). Nu prea a avut această, posibilitate și a suferit, dar mereu a aflat sprijin și susținere în oamenii de lângă el. Acestora le va fi profund recunoscător, tot restul vieții. Mi-am dat seama de acest lucru din dialogul sau discuțiile avute cu dumnealui, înainte de-a da curs acestei inițiative pe care și-o dorește de multă vreme, de dragul familiei, de dragul lui Doina Blidar (soția) – plecată mult prea devreme pe cărările dintre stele, după mulți ani de suferință. Își dorește toate acestea de dragul Țării Codrului – în care află liniște și multă căldură – de dragul codrenilor – pe care îi iubește și-i respectă, pentru că și el, aici, în Codru, este iubit și respectat.
Ghiță Blidar este în stare de orice sacrificiu, așa cum a fost mereu, dar prea puțini l-au înțeles așa cum este. Sau poate nici nu au vrut să îl înțeleagă, din mândrie. Și iarăși am impresia că vorbesc despre ceilalți. Personal, vreau să îi mulțumesc pentru că a avut încredere în mine și mi-a dat această oportunitate, de-a fi eu cel dintâi care-l susține, sprijină și-l ajută în devenirea personală. Știți ce mi-a mărturisit într-un moment al sincerității? Mi-a răspuns, cu toată sinceritatea, la întrebarea ce mi-o puneam, din când în când: ,,-De ce-și dorește Ghiță Blidar o carte?”, gândindu-mă cât se investește cu editarea și tipărirea unui volum de doar câteva zeci de pagini, știind câtă investiție emoțională implică acest pas. Răspunsul a venit de la sine, fără a mai întreba: ,,-Măcar atâta să mai rămână și după mine. Că am cântat peste 30 de ani. Am cântat codrul și frunza acestuia. Am cântat pentru toți codrenii mei dragi. Atâta să mai rămână, nu pentru mine, ci pentru codreni care m-au primit în casa și în sufletul lor. Și, domnule director, mai rămân cântecele mele și ale codrului. Apoi, mai îmi rămân cântecele codrului. De aici le-am luat, aici le voi lăsa!. Ups! Evident, vrea sau își dorește, să rămână scrise, că de altfel, rămân mărturie clară – cântecele, colindele sau cântările religioase – pe care le-a adunat în casete, C.D.-uri, de-a lungul acestor câțiva zeci de ani.
S-a zbătut mult ... a avut mult de suferit ... când cu Doina bolnavă, ani mulți, când cu copiii. Indiferent cum a fost, singura alinare de suflet, i-a fost Codrul și cântecele sale. A cântat umbra răcoroasă a codrului, a cântat doina de dor sau jale a codrenilor. A cântat ... pe vremea cântatului ... a colindat pe vremea colindelor ... și s-a rugat în zi de sărbătoare pentru sănătatea, fericirea, norocul, bucuriile, împlinirile celor din jurul său!
Altădată, îmi mărturisea că ,,am realizat, cu ajutorul lui Dumnezeu un C.D., în studioul lui Neluțu Tarța, din Odoreu, cu frumoase colinde. Mi-au fost aproape, prietenii de suflet și de cântec, Ionuț Chilințan (vioară), Ionuț Dărăban (taragot), sunet și mixaje Nelu Tarța și Felix Tarța, iar la clape au fost Sebastian Bodea și Nicoară Carin, cărora le mulțumesc din suflet pentru sprijinul și ajutorul dat. Sunt și alte corinzi pe care le-am înregistrat. Mai sunt și negativele unor alte corinzi pe care nu le-am putut face din cauza banilor, că nu am avut bani. Poate că voi reuși, de-acuma înainte!”. Așa să fie, domnule Ghiță Blidar! A adunat colindele: ,,Coborât-o, coborât”, ,,Deschide ușa creștine”, ,,Aseară pe înserate” și ,,Viflaime, Viflaime”.
Tot din respect pentru fanii dumnealui, dar și din dragoste pentru cântările bisericești, s-a chinuit și a înregistrat câteva cântece religioase, câteva pricesne. ,,Pricesnele le-am înregistrat în studioul lui Neluțu Marina, din Satu Mare, care m-a ajutat la sunet și mixaje. Le mulțumesc celor care s-au implicat să mă ajute, și să știți, domnule director, că m-am rugat pentru ei. Așa cum mă rog și pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră”Este vorba despre pricesnele ,,A bătut la ușa ta, cineva”, ,,Blândul păstor”, ,,La umbra crucii Tale” și ,,Sub o salcie pletoasă”.
Ce pot să spun decât, să fie primită rugăciunea dumitale, domnule Ghiță Blidar. Să ai parte de sănătate și să fii fericit. Și mai sper un singur lucru, odată cu finalizarea acestui frumos proiect, să fii mândru că ești codrean, să fii mândru că ești din acest binecuvântat loc. Să crezi în dumneata ... să vă iubiți și să vă înțelegeți în familie ... Sper că suntem pe placul cititorilor, că suntem pe placul și gustul codrenilor. Am făcut tot ce am putut pentru a ne ridica la măsura creațiilor literare deja existente pe piață care fac rostire la frumoasa Țară a Codrului. Iar Dumnezeu să te învrednicească cu un veac de sănătate să poți cânta pe scenă mult și bine. Și să știi că ai dreptate ... în afara cântecelor și-a tezaurului de cântec din lada ta de zestre, și a Codrului, fără alte pretenții, acest volum mai rămâne ... dar poate nu va fi singurul. Dumneata, du-te mai departe ... cântă și doinește ... lasă-te filmat și înregistrat ... roagă-te pentru sănătatea celor din jurul dumitale ... roagă-te să-ți fie familia apărată și protejată de Dumnezeu ... nu privi niciodată înapoi ... crede în tine și în crucea ta. Privește doar înainte.
Pe lângă aceste modeste realizări, și astea făcute cu mare efort și sacrificiu, dar și cu un pic de ajutor din partea celor care te susțin, Ghiță Blidar, mai poate adăuga la realizări și câteva videoclipuri, autentice, originale, foarte frumoase. Acestea au fost filmate sau înregistrate în satul Urmeniș, la casa lui Măriuca lui Ucu Zaichi, instructor la Ansamblul Folcloric ,,Mugurii Codrului”, de către ,,prietenul meu drag, pe care nu pot să-l uit niciodată, pentru că a fost alături de mine, Vasile Carja, cel care a depus mult efort și multă muncă pentru aceste realizări”. Printre ele, Ghiță Blidar, mi le enumeră: ,,Zice mândra către mine”, ,,Drag mi-i danțu mânânțâl”, ,,În codru când am intrat”, ,,Mândrile din satu meu”, ,,Ceteră de-aș fi știut”, ,,La vrajniță lângă drum”, ,,Din Sătmar la mândru loc”, ,,Codrule cu frunza ta”, pe lângă filmările cu alte ocazii la care Ghiță Blidar a participat, făcând eforturi mari. Dar, a fost!  
,,Domnu director, mai vreau să menționez că pe parcursul anilor am participat, cu mare drag, la zilele comunelor sau orașelor din județul Satu Mare sau Maramureș. Dar și în județul Bihor. Am fost la serbările Fii satelor și la multe alte filmări ... Am fost în multe locuri ... și ar fi păcat să nu  se scrie despre ele. Au fost întâlniri emoționante și am primit cuvinte de laudă. De multe ori am fost cu dănțăușii din Cuța, sau cu alte ansambluri folclorice”, ține să-mi mai mărturisească Ghiță Blidar. Ei, vezi că nu am uitat! Și ai dreptate, pentru că au fost locuri și te-ai întâlnit cu oameni minunați, așa precum mărturisești.
Ne-am întâlnit de câteva ori în Satu Mare, pentru a discuta amănunte despre volumul de față. Mi-a pus la dispoziție multe cărți cu autograf, dăruite de către autor, la lansările de carte. Ghiță Blidar, și-a păstrat cu mare grijă articolele din ziarele locale în care s-a scris despre viața și activitatea lui. Ba, chiar, și-a scris vreo 25 de foi cu viața și gândurile sale – asta ca să le am ca reper, să fie un punct de pornire. Mi-a arătat multe diplome – de merit, de participare, de mulțumire, de recunoaștere – primite la diverse manifestări culturale la care a participat. M-a rugat să scriu despre fiecare. La un moment dat ... Da, domnule Ghiță Blidar, voi scrie, pentru a ne dovedi veridicitatea cuvintelor. Dacă spațiul va fi permisiv, te asigur că le vom scana și le vom atașa drept anexe la prezentul volum. Nu pe toate! Câteva, domnule Ghiță Blidar, doar așa ca să punctăm unele momente dragi dumitale. Deși, toate îți sunt dragi, ești legat de fiecare cu emoție și trăire sufletească, dar va trebui să înțelegi că nu se pot pune toate.
Deci, din multitudinea informațiilor puse la dispoziție de către Ghiță Blidar, am consemnat doar câteva pe care le-am crezut mai importante din punctul meu de vedere. Importante sunt toate, evident, dar va trebui să ne limităm doar la câteva. Sunt trăirile și emoțiile artistului, căci așa a urcat de fiecare dată pe scenă – cu emoție și multă dragoste. Îmi permit să le consemnez în ordinea anilor, dar și să dezvălui oameni, colegi sau prieteni de cântec, care au participat la eveniment. Oameni și  locuri prin care a trecut Ghiță Blidar. Am luat ca reper informațional doar câțiva ani în urmă. 
 
2007
-,,Zilele Medieșului”, împreună cu Ansamblul ,,Codrișorul” de la Palatul Copiilor Satu Mare, Ansamblul ,,Ceatăra” din Carei, Ana Holdiș-Pop;
 2008
-  septembrie, ,,Fii satului  Cornești”;
- ,,Zilele Orașului Negrești”, unde au mai fost prezenți: Maria Tripon, Petre și Petrică Zele, Tiberiu Ceia, 3SudEst, Proconsul, Maria Petca-Poptean, Florica Brad, Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania” – din Baia Mare;
- ,,Spectacol aniversar – 1 an de la înființare Formația d ecântece și danțuri codrenești – Mugurii Codrului”, Băița de sub Codru, împreună cu Ionuț Uivaroși, Pop Georgiana, Ionuț Teudan și Crina Horincar;
2009
-,,Zilele Orașului Satu Mare”, alături de Ana Holdiș-Pop, Ansamblul folcloric ,,Codrișorul”, Mihai Papariga, Ansamblul folcloric ,,Nepoții Iancului”, Oana Bozga, Lucia Sabău, Cununa Oașului – Petre și petrică Zele, Maria Petca-Poptean, Petrică Mureșan, Maria Tripon, Cristian Enache, Ansamblul Folcloric ,,Cununița” – din Satu Mare, Anghelina Timiș, Florica Zaha (Bihor);
2010
-,,Serbările Comunei Apa”,  alături de Radu Tămaș, Horea Someșan și mulți alții;
- ,,Festivalul Pălincii – Satu Mare”, împreună cu Ansamblul Folcloric ,,Codrișorul” din Satu Mare – Palatul Copiilor Satu Mare, Ansamblul Folcloric ,,Ciobănașul” din Drăgușeni, Nicolae Sabău, Maria Petca-Poptean, Ansamblul Folcloric ,,Măgura” din Târșolț, Ansamblul Folcloric Național ,,Transilvania” din Baia Mare;
2011
-Chiuzbaia – Maramureș, împreună cu interpreții de muzică populară – Onișor Pop, Elvira Zorica Giurgiu, Maria Bozga, Ansamblul Folcloric ,,Țibleșul” din Groșii Țibleșului, Liliana Mărieș, Mircea Mureșan, Silvia Tămășan, Vasile Pop, Mărioara Pop, Nicolae Sabău, Marița Grigor, Vasile Boiciuc-Rogneanu, Ionică Cânța, Adela Șanta, prof. Marcel Both;
- ,,Zilele Comunei ODOREU”, împreună cu Larisa Pop, Angela Munteanu, Marius Gilian, Liliana Mărieș, Onișor Pop, Rafila Bărbos, Valerica Dancoș, Vasile Boiciuc-Rogneanu, Petrică Mureșan, Ionel Sabo – taragot;
- ,,Zilele Iancului” – Ianculești – Satu Mare, Ediția a XII-a, împreună cu Octavian Bud – folk, Ansamblul Folcloric ,,Muguri de Tezaur”, Ansamblul Folcloric ,,Mlădițe de Tezaur”;
2012
-,,Zilele Comunei Mediușu Aurit”, împreună cu Sergiu Matoșan și Laura Matoșan.
Petreasa – Bihor lansare de carte IN MEMORIAM ,,Veronica Crăciun-Perșe – un suflet printre stele”, împreună cu Ghiță Ursan, Vasile Bele, Ramona Ursan, Cristina Bele, Angela Munteanu, Mărioara Pop, Onișor Pop, Radu Pop, Rafila Bărbos, Vasile Boiciuc-Rogneanu, Anca Banda, Cornel Borza (Bihor), Maria Tripon;
- ,,Zilele Comunei Turț”, împreună cu Lucia Pop, Horea Someșan (muzică populară de pe Someș), Florica Tomoiagă, Maria Petca-Poptean, Ansamblul Folcloric ,,Cununița” – din Satu Mare, Leontina Dorca, Maria Carmen Sas, Jean de la Craiova; 
2013
-,,Seară de folclor – Carei”, alături de cunoscutul Ansamblu ,,Ceatăra” – Carei, Adrian Pașca, Olguța Berbec, Voichița Mihoc (Bihor), Cristian Fodor;
-,,Zilele Recoltei Satu Mare”, împreună cu Ansamblul Ceatăra din Carei, Vlad Doroș, Diana Chiș, Georgiana Marina, Ionela Toma, Petrică Mureșan, Ana Holdiș-Pop, Vlad Crasnai, Andrada Bârsăuan, Sorin Buc, Maria Petca-Poptean, Grupul Măgura” din Târșolț, Ansamblul Folcloric ,,Cununița” din Satu Mare, Leontina Dorca și Maria Carmen Sas;
- ,,Zilele Comunei Medieșul Aurit”, alături de Ansamblul ,,Tulnicul” din Baia Mare (dansuri și recital de muzică populară), Vlad Doroș, formația ,,Românașul” (muzică populară), Horea Someșan – muzică de petrecere și Dana Matoșan-Pteancu – muzică populară; 
2014
-,,Zilele Ianculeștiului” din Ianculești – Satu Mare, împreună cu George Negrea, Vlad Doroș, Ionela Toma, Lavinia Goste, Marius Zorilă, Ansamblul ,,Ceatăra” – Carei, Ansamblul ,,Moților” din Ianculești Satu Mare, Cristian Fodor din Hunedoara, formația Dor de la Orăștie;
- ,,Zilele Orașului Ardud”, împreună cu Formația ,,Regal Transilvan” din Cluj-Napoca, Mariana Deac, Ansamblul de dansuri maghiare - Ardud, Ansamblul de dansuri germane - Ardud, Ansamblul Folcloric ,,Cetatea Codrului” din Ardud, Daria Berinde, Alina Sabău, Lucia Sabău, Viorel Variu, Anamaria Florescu;
2015
-,,Zilele Orașului Satu Mare”, Ediția a XIX-a, alături de Angela Munteanu, Andrada Bârsăuan, Romina Sârbe, Georgiana Marina, Cristian Totpati, Maria Petca-Poptean, Ansamblul Folcloric ,,Măgura” din Târșolț, Ionela Toma, Ansamblul ,,Ceatăra” din Carei, Ana Holdiș-Pop, Nicolae Sabău, Lepontin Ciucur, Cornelia și Lupu Rednic, Petrică Mureșan, Dumitru Fărcaș, Cristian Pomohaci, orchestra ,,Horile Sătmarului” dirijată de prof. Ion Florea;  
2016
-,,Zilele Orașului Satu Mare”, alături de Angela Munteanu, Bianca Rus, Sebastian Bodea;
-,,Joc în sat”, sat Libotin, com Cupșeni (Țara Lăpușului) - Maramureș, împreună cu Alexandru Petruș, Gherasim Petruș, prof. Claudiu Trif, Viorica Costenar, prof. Ioan Perhaiță, Cristina Petriman, organizat de prof. Livia Perța și Mirela Badea – Asociația ,,Zestrea Maramureșului”, împreună cu Ansamblul Folcloric din satul Chiuzbaia – coord. Vasile Bele;
 
A participat la emisiuni de televiziune locale în județul Satu Mare, dar și în județele învecinate Maramureș, Sălaj (HORA TV – Zalău), Bihor. Tot așa, vom da câteva exemple în ordinea anilor. Pentru Ghiță Blidar, este importantă și cu puternice valențe emoționale, fiecare apariție la televiziune. De fiecare dată a venit cu mare drag în fața telespectatorilor vorbind despre cântecele sale și zona pe care o reprezintă. Iată câteva repere:
 
2008
-,,Incursiune în cotidian”, emisiune realizată de ....., la NordVestTv Satu Mare, invitat special pentru a-și  prezenta din lada de zestre cele mai frumoase cântece;
-,,Incursiune în cotidian”, FOCUS TV Satu Mare, emisiune realizată de Dumitru Țimerman – unde a prezentat cele mai frumoase cântece codrenești;
MARAMUREȘ TV – Baia Mare, emisiunea ,,Ceterași din satu meu”, realizată de interpreta de muzică populară Ana Hossu, împreună cu dănțăușii din OARȚA DE JOS;
2009
-,,MaramureșTV – Baia Mare”, emisiunea ,,Ceterași din satu meu”, realizată de interpreta de muzică populară Ana Hossu, împreună cu Ramona Boroș, Angela Munteanu, Alexandru Brânză, Ansamblul Folcloric ,,Izvorașul” din Recea;
-,,MaramureșTV – Baia Mare”, emisiunea ,,Ceterași din satu meu”, realizată de interpreta de muzică populară Ana Hossu, împreună cu Viorica Haiduc-Bote și Ansamblul Folcloric ,,Mocirița”, din Mocira;
2010
-,,Incursiune în cotidian”, emisiune realizată de ....., la NordVestTv Satu Mare;
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu colegii de cântec Marcel Avram (Bistrița), Ramona Fabian și Lucreția Bolba;
- emisiunea ,,De pe plaiuri Sătmărene”, la NordVest TV Satu Mare, realizată de Marius Chiș, împreună cu tânărul interpret Ionuț Sima;
- participă la NORDESTIVAL - la Ștrandul din Carei, împreună cu Dacian Codreanu și Raluca Jofi;
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Ionuț Sima (Valea Chioarului) și Ansamblul ,,Tulnicul” din Baia Mare, coord. Ramona Nistor și Raul Nistor;
-,,IMPACT TV BAIA MARE”, emisiunea DIN VATRA SATULUI, realizată de Vasile Bele, împreună cu Diana Cârlig și Ansamblul Folcloric ,,Mocirița” din Mocira, com. Recea – MM;
- ,,De pe plaiuri Sătmărene”, emisiune realizată de Marius Chiș, la TV Satu Mare, împreună cu Mihai Papariga;
2011
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Silvia Tămășan și Ansamblul Folcloric ,,Mugurii Codrului”, din Băița de sub Codru și Ucu Zaichi și Măriuca lui Ucu Zaichi - dansatori;
2012
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Ionuț Sima, (Țara Chioarului) și Cristina Petriman (Libotin - Țara Lăpușului) și Ansamblul Folcloric ,,Mugurii Codrului” din Băița de sub Codru și Ucu Zaichi și Măriuca lui Ucu Zaichi - dansatori;
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Mădălina Petricean și Ionuț Sima;
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu dănțăușii de la Palatul Copiilor din Satu Mare, dirijor Nicu Sever Miclăuș, cu dans din Codru și Chioar, dar și cu cântece din Țara Codrului;
-,,ORIZONT TV” din Târgu Lăpuș, emisiune reralizată de redactorul de folclor, prof Viorica Costenar, împreună cu Nicu Pop și Ansamblul Folcloric ,,Vama Ardeleană” din Vama-Satu Mare;
2013
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu prof. Viorica Costenar (Țara Lăpușului), Lucica Breban (Baia Sprie), Ramona Darha, Denis Cupșe;
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Cristina Petriman (Țara Lăpușului) și Ionuț Sima (Țara Chioarului) și Vasile Boiciuc-Rogneanu (Rona de Sus – Maramureș);
2014
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Vasile Ardelean, Crina Ardelean și formația ,,Regal” din Seini – Maramureș;
2015
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Marcela David și Ionuț Teudan;
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Cornelia Neaga (Valea Barcăului), Ioana Lazoc – Șimleul Silvaniei și Minodora Denisa Rednic;
2016
-,,Muzică și voie bună”, emisiune realizată de Dumitru Țimerman, la NordVestTV Satu Mare, împreună cu Florin Vasile Bot (Ciolt – Țara Chioarului, MM), Andreea Daria Bacter, Ansamblul Folcloric ,,Floare mândră de pe Criș” – Bihor, director Angela Bondar și dănțăușii din Cuța – Ioan Rus, Lucreția, Mărioara Fechete, Nicu Alexandrescu;
- HORA TV Zalău, emisiunea Lada de zestre, realizată de Voichița Groza și Iosif Ciunterei – cântece codrenești;
- HORA TV Zalău, emisiunea Lada de zestre, realizată de Voichița Groza și Iosif Ciunterei -  colinde;
 
            Așa cum este Ghiță Blidar, dar se poate mândri cu un lucru – cu toată sinceritatea, ajută tinerii ce vor să pășească pe drumul cântecului popular, așa cum, probabil, el, interpretul, nu a fost ajutat la vremea tinereții sale. Este cazul lui Ionuț Sima, Cristina Petriman, Ionuț Teudan, Vasile Florin Bot, Marcela David, Ramona Boroș, Alexandru Brânză, Alina Sabău, Andreea Daria Bacter și mulți alții. Le-a facilitat întâlnirea cu publicul sătmărean sau maramureșean, implicându-se în a-i promova împreună cu NordVest TV Satu Mare și emisiunea ,,Muzică și voie bună”, realizată de Dumitru Țimerman.
            ,,Am vrut cu mare drag să-i aduc în emisiunile domnului redactor Dumitru Țimerman, pe acești soliști tineri și foarte tineri pe care să-i cunoască lumea, iar ei să aibă încredere în forța și în cântecul lor. Mi-a plăcut să-i ajut pe acești tineri interpreți din tot sufletul și nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Ei, în schimb, m-au respectat și m-au încurajat când aveam nevoie și eu! Așa cred că își vor aduce aminte de mine, când eu voi fi plecat în lumea <<fără dor>>. Nu am prea văzut pe alții să se implice în așa ceva, dar mie îmi place să-i ajut și să-i încurajez să meargă pe acest drum”, ne mărturisește Ghiță Blidar, într-un alt moment de sinceritate. Desigur, acești tineri, cuprinși de emoție, timizi și încrezători în ei, își vor aduce cu drag aminte de Ghiță Blidar, mereu!
            Sunt încă multe de spus, sau de scris, despre Ghiță Blidar, dar, mai în glumă, mai în serios, le vom lăsa pe cele nescrise și altor autori de cărți ce vor dori să scrie despre Ghiță Blidar – interpret de muzică populară al Țării Codrului. Noi, aici, colectivul de autori, după o consfăruire de lucru, așa am considerat să ne facem, cu responsabilitate, misiunea primită. Și, mai avem un hop! Mă voi opri preț de câteva minute (notițe sau notări) și asupra diplomelor, sau distincțiilor primite de către Ghiță Blidar, de-a lungul pelerinajului muzical codrenesc făcut.
 
2002
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – ,,Zilele Orașului Negrești Oaș”;
2008
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Spectacol aniversar - 1 an de la înființarea Formației de cântece și dansuri codrenești - ,,MUGURII CODRULUI”, Băița de sub Codru”;
2010
DIPLOMĂ ANIVERSARĂ – Aniversare Folclorică – 12 ani Flori de cântec românesc – realizator Vasile Boiciuc-Rogneanu;
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Târgul Moșului – Satu Mare, Ediția a III-a;
DIPLOMĂ DE ONOARE – cu ocazia Hramului Bisericii Ortodoxe Sfinții Mihail și Gavril – Vama - Satu Mare;
2011
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Târgul Moșului Satu Mare, Ediția a IV-a;
2013
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – Zilele Comunei Medieșul Aurit,
2014
DIPLOMĂ DE MERIT – pentru activitatea culturală  în cadrul Asociației Județene a Pensionarilor Satu Mare;
            2015
DIPLOMĂ DE MERIT – pentru cultivarea și promovarea tradițiilor și folclorului codrenesc, a măiestriei artistice și frumuseții portului – ARINIȘ – la Festivalul dansului și portului popular codrenesc ,,Mugurii Codrului”, Ediția I-a, Ariniș;
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE - ,,Fii satului Cornești”, Ediția a IV-a, com. Gîrbău;
2016
DIPLOMĂ DE MERIT – pentru cultivarea și promovarea tradițiilor și folclorului codrenesc – Festivalul Folcloric ,,Sânzâiene-n Țara Codrului”, Ediția a XXII-a, Băița de sub Codru;
DIPLOMĂ – pentru cultivarea și promovarea tradițiilor și folclorului codrenesc, Festivalul dansului și portului popular codrenesc ,,Mugurii Codrului”, din ARINIȘ, Ediția a II-a;
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – ,,Joc în sat – Libotin” (Țara Lăpușului), Asociația ,,Zestrea Maramureșului” și Ansamblul Folcloric ,,CUNUNA LIBOTINULUI”;
DIPLOMĂ DE PARTICIPARE – la lansarea Ansamblului ,,DOR BIHOREAN”, Asociația  ,,Floare mândră de pe Criș – TILEAGD”,  director ansamblu Angela Bondar;
           
            Tot la capitolul ,,mărturisiri”, mă opresc ... de fapt, Ghiță Blidar, mă ,,obligă” să mă opresc pentru a face noi dezvăluiri. Într-o altă întâlnire de-a noastră, îmi mărturisește despre alți oameni și alte locuri pe unde l-au purtat pașii, rugându-mă, ,,Domnu director Vasile Bele, vă rog să nu uitați să îi scrieți!”. Parcă îi văd o frică ... dar, cu toate astea, îi simt dragostea pentru oamenii cu care a colaborat de-a lungul timpului, îi simt respectul și dragostea pentru locurile prin care a poposit cu cântecul codrenesc sau cu lada de zestre a Țării Codrului, ... ,,Domnu director Vasile Bele,  vă rog să scrieți că am fost cu mare drag la multe sărbători ... am fost la Chiuzbaia (n.a. Ghiță Blidar mereu îi zice Ciuzbaia!), ... și când spun satul Chiuzbaia mă leagă multe amintiri plăcute. Am fost aici cu mare drag și-o să vin ori de câte ori e nevoie și-o să primesc invitație, cu mare drag. Am multe amintiri foarte plăcute ... începând cu data de 30 octombrie 2011 – când s-a lansat într-un cadru festiv și minunat Revista DIN VATRA SATULUI, cartea cu versuri populare <<De prin lume adunate ... >>,  a lui mama Marița (n.a. poetul popular Marița Grigor) și Toponimia satului Chiuzbaia a celui mai bun prieten al meu (și îmi zâmbește) ... dumneavoastră, domnule director Vasile Bele! Vei rămâne mereu în sufletul meu și în rugăciunile mele, domnule director Vasile Bele, și soția dumitale Cristina Bele și copiii Bogdan și Bianca Bele, pe care îi pup dulce. Tot cu mare drag îi amintesc pe părinții dumneavoastră, care m-au primit cu mare drag la Chiuzbaia, când am participat la marele eveniment de 50 de ani de căsătorie  - la Aurel și Anuca Bele. A fost un mare spectacol în curtea casei, cu prilejul cununiei, unde am avut prilejul să cunosc oameni de omenie. Am cântat cu mare drag  ... și am avut ocazia de a cânta alături de prietena mea Cristina Petriman din Libotin, care a venit și ea cu mare drag!”.
E foarte vorbăreț Ghiță Blidar, și relatează multe amănunte, încât îți vine greu să-l urmărești sau să iei unele notițe după dânsul. Să nu fiu condamnat am reprodus, mai tot, așa cum le-a spus, căci ăsta e Ghiță Blidar, am reprodus așa cât mi-a stat în putință vorbele interpretului, dându-i dreptate, că nu ar fi bine uitate unele evenimente de care se simte foarte strâns legat emoțional și prietenește, căci Ghiță Blidar, prietenoșează foarte repede cu toată lumea, fără a avea probleme de socializare.   
Aici, în Chiuzbaia-Maramureș (Ciuzbaia cum îi zice Ghiță Blidar), Ghiță Blidar a fost primit întotdeauna, cu mare drag, iar dumnealui a venit aici mereu, cu mare drag! Doamne ... Apoi, mă roagă să nu uit episodul și spectacolul organizat ,,Mândru-i jocul pe la sate”, din 2011, despre care am scris mai sus, nu îl mai repet din motive obiective. Dar ,,domnu director Vasile Bele, vă rog să scrieți că am participat la lansarea cărții doamnei poete Marița Grigor – carte în care am scris câteva rânduri ... mama Marița este și poetă, este și o mare culegătoare de folclor. Am primit în dar de la dumneaiei, cu mare drag, o gubă, pe care o păstrez cu sfințenie, merg cu ea doar la corindat!”. Uite, domnule interpret de muzică populară din Țara Codrului, Ghiță Blidar, că nu am uitat și am scris exact ce mi-ai spus și cum mi-ai spus! Acuma, cred că te-ai mai liniștit! Glumesc ... dar am dreptate, să știți! Trebuie scrise toate, să rămână mărturii și pe atunci pe când nu vei mai fi. Uite că astea vor rămâne. Nu mai amintesc nimic despre lansările revistei DIN VATRA SATULUI, la care ai participat – cu mare drag, pentru că ar zice cititorii că ne lăudăm noi pe noi. Și nu ar fi cinstit!
Voi aminti despre lansarea cărții IN MEMORIAM - ,,Veronica Crăciun-Perșe – un suflet printre stele”, apărută la Editura Eurotip, Baia Mare, 2011, dedicată interpretei de muzică populară din Țara Crișurilor (cum îmi place mie să spun), după trecerea în eternitate, mult prea devreme, brusc. Și uite așa mi-am amintit că au trecut deja 6 ani. Să-i fie țărâna ușoară! În acest volum a lăsat și Ghiță Blidar un gând de adio! ,,Am scris în carte plângând, că noi tare bine ne-am înțeles. Și ea a fost foarte prietenoasă. Am scris plângând câteva rânduri și apoi am condus-o pe ultimul drum. Apoi am fost la un spectacol IN MEMORIAM – în memoria ei, acolo la ea acasă, unde a fost înmormântată de  familia ei, iar pe scenă, am vorbit câteva cuvinte alături de colegii de cântec ... a mers să cânte acolo sus, în ceruri, cu îngerii. Am făcut mare efort, pentru că Doina, soția mea, era foarte grav bolnavă, paralizată la pat, dar am ajuns și la locul ei natal, Petreasa din Bihor, să o cinstim, pentru că ea avea cântece foarte frumoase de Bihor”, mai apucă să-mi spună și ochii i se umezesc de lacrimi.
Evident că și eu am aceeași stare, căci și pentru mine, Veronica Crăciun-Perșe a însemnat mult, iar acum ne lipsește. Ne lipsește celor care am știut să o iubim așa cum a fost, căci ceilalți mulți au uita-o! Asta e ... asta e viața! Ghiță Blidar, prin acest volum mai face un pas important pentru a rămâne în istoria sau în memoria colectivității. Despre activitatea culturală dedicată memoriei interpretei, am scris câteva rânduri mai sus, nu mai repet ... inclusiv colegii de cântec participanți din Maramureș, Satu Mare dar și de-acolo din Bihor.
,,Domnu director Vasile Bele, vă rog să scrieți că am fost la aniversarea folclorică – 12 ani Flori de cântec românesc – organizată de interpretul de muzică populară din Rona de Sus, Vasile Boiciuc-Rogneanu. Am participat de multe ori, cu mare drag, cu Ansamblul Folcloric <<Mugurii Codrului>>, din Băița de sub Codru, la spectacole împreună, cu colegii de cântec – Ionuț Uivaroși, Georgiana Pop, Ionuț Teudan și renumita interpretă de muzică populară din Țara Codrului – Crina Horincar, de-aici din Codru ...  să nu uitați, domnu director, să scrieți despre cartea domnișoarei Cristina Petriman, unde am scris câteva rânduri, cu mare drag!”, cred că mi-a spus de nu știu câte ori, obsesiv! Te asigur, domnule Ghiță Blidar, că nu am uitat. Știu că fiecare amănunt face parte din viața dumitale și sunt atâta de multe de spus despre dumneavoastră, încât, garantat, cu riscul de a fi condamnat, vom face o selecție serioasă ... așa cum am și făcut! Nu vom lăsa amănuntele interesante să ne scape, ar fi nedrept pentru tine, pentru cititorii cărora le dedicăm volumul, cu mare drag!
Ce facem noi (sau ce am făcut noi, aici) e un început, Ghiță Blidar, dar te sfătuiesc să te așezi, în liniște, atunci când ai vreme și să scrii și alte amănunte despre activitatea dumitale, despre activitatea artistică. Lucruri pe care ți le aduci aminte ... amănunte din tinerețe, pentru că sunt convins că poate exista și un volum doi, după această lansare. Să scrii ... să scrii ... despre spectacolele din perioada tinereții dumitale, să scrii despre cum a fost începutul și câte emoții ai avut când ai fost aplaudat pentru prima dată. Să scrii despre debutul dumitale și apoi despre perioada aceasta modernă a lumii contemporane, să vedem cum privești dumneata lucrurile .. poate fi sub formă de  jurnal ... amintiri din tinerețe. Și uite cum nici nu e gata primul volum biografic, că deja putem avea titlul următoarei cărți. (P.S. asta înseamnă să fii un pic nebun! – am scris doar pentru mine).
Noi, aici, am dezvăluit o parte din tot întregul activității artistice a interpretului Ghiță Blidar. Și am făcut-o în cel mai modest fel ... Să ne spui cum au fost lansările de casete sau C.D. –uri. Să ne spui cum au fost spectacolele în urmă cu 20-25 de ani, cât de receptivă era lumea atunci. Să ne spui ... că ai încă multe de spus. Azi, suntem, și un pic zoriți de termenul lansării cărții, despre care ai zis că vreți să fie cu prilejul zilei de naștere. E cadoul făcut de Ghiță Blidar, pe lângă toate cântecele Codrului, oferite de-a lungul timpului. E cadoul lui Ghiță Blidar, pentru cei care te înțeleg, te respectă și te susțin ... așa cum ești domnule! E felul dumitale de a le mulțumi tuturor. Te asigur de un lucru ... cartea e frumoasă ... este interesantă pentru cei care sunt interesați, mai mult sau mai puțin, într-o formă sau alta, în a ști și alte amănunte despre dumneata.
Să nu crezi că nu vor exista critici ... vor fi domnule Ghiță Blidar ... vor fi ... știi și știm prea bine din ce motive ... dar noi îi invităm pe acești ,,critici”, să vorbească cât vor, ce vor, gândindu-ne că tot ce am scris aici este rezultatul sincerității sufletului tău. Aici, este viața ta ... aici este iubirea ta ... aici este tinerețea ta ... aici e Ghiță Blidar așa cum e Ghiță Blidar ... și cu bune și cu rele! Aici sunt cei peste 30 de ani de activitate culturală artistică. Aici e Ghiță Blidar și e Țara Codrului în toată splendoarea. Să te gândești că acest volum mai poate continua  ... doar dumneata decizi! Haide, până una alta, să nu privim așa de tare în viitor (cu așa bătaie lungă), să așteptăm să vedem care vor fi reacțiile critice sau părerile cititorilor ... și apoi să iei alte decizii. Aici vorbim de sinceritate, de modestie, de simplitate  ... toate, lucruri interesante ... vorbim de oameni față de care te simți dator moral să le mulțumești și în acest fel, plus toate cântecele din lada de zestre.
Trebuie să recunoaștem că până și nouă ne-ai creat emoție, domnule Ghiță Blidar, și ne vom gândi mereu cu satisfacția muncii împlinite, la acest volum dedicat Țării Codrului, și codrenilor. Am avut mult de muncă ... am avut multe nelămuriri ... am avut multe emoții. Și încă mai avem! Iată că, cel puțin, un întâi pas, e făcut ... cu bine, cu responsabilitate, cu obiectivitate. Rezultatul este pe măsura așteptărilor chiar dacă la început am avut câteva ezitări. Dar uite ... cu ajutorul lui Dumnezeu le-am trecut ... le-am depășit ... Acum este rândul nostru să îți mulțumim că ai avut încredere în noi și în munca noastră, colectivul și membri fondatori ai revistei DIN VATRA SATULUI ... Ghiță Ursan, Ramona Ursan, Cristina Bele, prof. Florica Jurasko ... Îți mulțumim și te asigurăm că am făcut această muncă cu mare drag și cu mare simț al obiectivității ... sperăm, că suntem (că am fost) pe măsura așteptărilor dumitale, drag prieten, Ghiță Blidar.     
   Să mulțumești în primul rând Țării Codrului – care te-a adoptat – apoi, mulțumești, codrenilor – care te-au primit, de atâtea ori, în casele lor prin intermediul televiziunilor, și încă te vor primi – să mulțumești codrenilor care te iubesc și te respectă, și încă te vor iubi și te vor respecta – și sunt convins, știind că ești un om religios, că nu vei uita să mulțumești lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, căci datorită Lui, dumneata, GHIȚĂ BLIDAR, ești UN OM ÎNTRE ARTIȘTI, ești UN ARTIST ÎNTRE OAMENI. Doamne ajută!
 
VASILE BELE – poet, etnolog,
membru fondator al revistei DIN VATRA SATULUI (2009)
Baia Mare – 17 februarie 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu