luni, 20 noiembrie 2017

Lovitura pentru învăţământul românesc! Profesorii vor pleca în Franţa pentru un salariu net de 3000 de euro !


De anul viitor, Franta ofera un bonus salarial de 3000 de euro net profesorilor care vor accepta sa predea la sate in aceasta tara. In aceste conditii, tot mai multi profesori vorbitori de limba franceza ar putea parasi sistemul de educatie romanesc pentru a preda in Franta sau chiar in alte tari care le ofera beneficii similare.

Informatia a fost confirmata jurnalistilor francezi de ministrul educatiei Jean-Michel Blanquer. Rolul acestui bonus este de a-i motiva atat profesorii tineri cat si pe cei in varsta sa ramana sa predea in zone "defavorizate" sau in cele mai "dificile scoli si licee", scrie stiridiaspora.com.

"Este posibila plecarea colegilor care stapanesc bine limba franceza pentru ca, evident, trebuie sa predai in limba tarii gazda. Acest indemn de a veni catre zonele din Vestul Europei este mai vechi, dar de data aceasta vad ca s-a materializat printr-un bonus atractiv. Este posibil sa asistam la un exod, dar nu pe masura celui la care asistam, fara posibilitatea de interventie, in domeniul medical" afirma Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", conform dcnews.ro.

"S-ar putea sa avem multi profesori care sa accepte oferta. In general, in Europa exista o mai mica tendinta a cadrelor didactice, mai ales a celor tinere, de a ocupa un loc de munca in mediile rurale. In mediul rural din Franta sunt conditii optime de munca si nu putem vorbi despre diferente atat de mari intre mediul rural si urban, asa cum sunt in Romania", a adaugat specialistul.

Desigur, decizia de a pleca din tara a profesorilor ar trebui sa tina cont si de costurile vietii de zi cu zi, care sunt mai mari in Franta decat in Romania. Totusi, daca un numar foarte mare de profesori decide sa plece, fenomenul va reprezenta o noua lovitura data resursei umane inalt calificate, dupa cea din domeniului medical romanesc.

Pe de alta parte, exista posibilitatea sa plece si tineri care nu au profesat pana in prezent ca dascali in Romania, tocmai pentru ca isi doreau un post mai bine platit.

Autor: Laura Galescu

Sursa: PortalÎnvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu