miercuri, 18 iulie 2018

Au şi americanii obsesia lor



Întâlnirea considerată, deocamdată, istorică, dintre preşedinţii Rusiei şi SUA, a relevat un lucru mai puţin onorabil. Anume că şi americanii au o obsesie: amestecul Rusiei în ultimele alegeri prezidenţiale. S-ar părea că presa americană a fost mai puţin interesată de eventualele decizii privind securitatea mondială discutate de cei doi, cât de prestaţia preşedintelui lor.
Ironic şi chiar ireverenţios cu liderii europeni, Donald Trump s-a purtat ca un mieluşel cu Vladimir Putin. Rusul l-a dominat pe american. Recunoscând că s-ar putea ca Rusia să nu se fi amestecat în alegerile din SUA, presa americană concluzionează că viteazul Trump a căzut la picioarele abilului Putin.
Dacă în faţa sutelor de ziarişti s-a comportat în felul acesta pare evident că şi la întâlnirea tete-a-tete, Vladimir Putin l-a dominat. Donald Trump joacă tare pe teren propriu, este dominator cu persoanele care depind de el. I-a tratat de sus pe liderii europeni, cerându-le mai mulţi bani pentru apărare.
A pierdut-o pe regina Elisabeta în timpul prezentării gărzii de onoare, semn că pentru el nu înseamnă nimic protocoalele simbolice ale unei curţi de modă veche.
Cu preşedintele rus a fost atent şi deosebit de curtenitor. Americanii se aşteptau probabil să-l bată pe spate, aşa cum a făcut Trump cu preşedintele României.
Printre subiectele abordate ne place să credem că a fost şi cel al scutului anti-rachetă de la Deveselu. Cel care ne-a aşezat şi pe noi pe agenda conflictelor ruso-americane. Despre rachetele pe care le cumpărăm de la armata SUA pe bani grei cu siguranţă nu au vorbit, acestea fiind depăşite moral şi tehnic.
Întâlniri „istorice” au avut loc de-a lungul timpului, fără ca ele să fi avut consecinţe cu adevărat istorice. Rusia, aşa cum o cunoaştem, nu va ceda în faţa celei mai puternice ţări din lume, aşa cum consideră, noi SUA. Vladimir Putin, în primul rând, nu recunoaşte primordialitatea Statelor Unite. Ruşii au moştenit mentalitatea URSS, iar cel ce-i conduce de 18 ani le-a întărit credinţa că sunt egalii americanilor.
La un moment dat Putin a afirmat că atât SUA cât şi Rusia sunt ţări democratice. Prin urmare Justiţia este cea care trebuie să decidă dacă sunt adevărate acuzaţiile că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA.
Donald Trump nu a replicat. Ceea ce, desigur, i-a deranjat pe compatrioţii săi. Cât de democratică este Rusia nu mai este nevoie să se demonstreze. Dar nu democraţia este pe primul loc în preocupările preşedintelui american. Încă din timpul campaniei electorale, Trump a pus economia înaintea tuturor principiilor care au marcat politica americană de la John Kennedy la Ronald Reagan.
Pentru fiecare preşedinte american valorile morale şi drepturile omului au fost pe primul loc. Nu este cazul lui Donald Trump. Modul simplist în care judecă îl îndepărtează de valorile promovate constant de SUA. Recent Angela Merkel spunea că Germania nu se mai poate baza total pe SUA acuzându-l că vrea să destrame Uniunea Europeană.
Poate că exagerează puţin, dar impresia generală pe care o lasă Donald Trump este că, într-adevăr, înafara economiei, nu-l interesează nimic la modul serios.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu