luni, 16 iulie 2018

Domnule președinte Iohannis, când ne vorbiți și despre gazele din Marea Neagră?!



Stimate domnule Președinte,

Supun atenției dumneavoastră subiectul gazelor naturale din Marea Neagră, întrucât consider că importanța lor este suficient de mare încât să impună o abordare publică de la cel mai înalt nivel în stat. Motivele:
– Miza financiară pentru bugetul public este de cel puțin 10 miliarde de euro, bani pe care statul român a fost la un pas să îi rateze. Ar fi bani destui pentru construirea a 1.000 de kilometri de autostradă, de care România duce așa mare lipsă.
– Dacă în Marea Neagră sunt mai multe gaze decât se știe deja, atunci miza se multiplică proporțional. Deja vorbim de sume suficient de mari încât să schimbe substanțial destinul națiunii pentru următorii 100 de ani.
– Securitatea energetică a țării depinde de politica de exploatare a resurselor. Taxarea modestă nu doar că păgubește bugetul, dar grăbește golirea zăcămintelor în timp scurt, astfel încât în 20 de ani România se poate trezi în situația de a nu-și mai putea acoperi nici măcar consumul propriu.
– Actualii concesionari gravitează mai degrabă în jurul intereselor ruse, astfel că problema capătă puternice valențe de siguranță națională.
– Există întrebări legitime care sugerează că în tot procesul de până acum ar putea exista elemente de mare corupție sau chiar de înaltă trădare. Combaterea corupției este una dintre marile priorități ale mandatului dumneavoastră.
Lobby-ul pentru extracția gazelor cu beneficii minime pentru România a început de ani de zile și continuă și azi mai intens decât oricând.
Este umilitor pentru România când concesionarii participă la dezbaterile parlamentare cu dreptul la cuvânt și este umilitor când negociază cu guvernul emiterea de ordonanțe de urgență care să întoarcă voința Parlamentului.
Din aceste considerente, ar fi bine-venit dacă ați lua o poziție publică față de această situație.
Sunteți, din punct de vedere legal, cel mai informat om din România. Spuneți-le românilor despre ce au, la rândul lor, nevoie de a cunoaște. La ce sunt îndreptățiți să se aștepte de pe urma gazelor din Marea Neagră.
Domnule președinte, în campanie ați făcut multe promisiuni – unele s-au îndeplinit, altele nu. „Dacă ajung preşedinte, o să avem mai mulţi investitori germani. Asta pot să vă promit din start”
O promisiune bine-venită pentru economie, dar startul a fost ratat iar investițiile au scăzut.
Este în regulă! Știe toată lumea că președintele, cu toată bunăvoința, nu are puterea de a influența deciziile de investiții. Dar cu datoria morală față de alegători ați rămas…
În cazul exploatărilor din Marea Neagră, aveți puterea de a face ceva. Puteți ajuta cetățenii să conștientizeze problema, puteți indica direcția corectă pentru politicieni și administrație, puteți ajuta concesionarii să își clarifice așteptările față de acest subiect.
Când un președinte de partid – cum este Liviu Dragnea – ia problema în propriile mâini, petroliștii cred poate că mai este loc de negocieri.
Când un președinte de țară – cum este Klaus Iohannis – iese și le spune „plătiți!”, vor ști că trebuie să plătească.
Sau, dacă sunteți de părere că nu trebuie să plătească prea mult, spuneți-o public, ca să știm și noi. Cu toate rațiunile, ca să înțelegem, că până acum am auzit doar minciuni.
Ca președinte, îi datorați poporului măcar adevărul!
P.S. Într-o notă mai personală – am sperat, la fel ca mulți dintre cei care v-au votat, la o schimbare majoră a felului în care președinția își va înțelege rolul și datoria față de societate. În seara zilei de 12 noiembrie 2014, a ultimei dezbateri dinainte de vot, trimiteam acest mesaj staff-ului dvs, de campanie (în partea de sus apare răspunsul primit două zile mai târziu).
Autor: Lucian Davidescu
Sursa: România Curată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu