marți, 13 octombrie 2020

Aniversare. Dascălul și scriitorul Gross Toma Rocneanu a împlinit 77 ani!

 


  Reporter: Domnule Gross, ați împlinit o vârstă de invidiat, cu atât mai mult cu cât în Lume este pandemia Covid 19. Aveți un secret privitor la acest lucru ?

    Rocneanu : Stimate domnule profesor nu am nimic a spune, a da sfaturi, care după câte știți se infirmă a doua zi, dar mai ales lumea este sătulă de ”indicații”, de ce să-i mai plictisesc și eu ? După cum vedeți aria de răspândire are ceva comun cu rotația pământului, care a ajutat  mult la răspândirea Covid 19, totuși parcă variația senin-ploaie  a avut efectul ei. Această pandemie, să nu supăr pe nimeni, dar aduceți-vă aminte că oamenii vindecați din Timișoara, s-au însănătoșit din resurse proprii. Deci dacă se știa date despre acest virus nu se ajungea aici. Un alt aspect a fost o neînțeleasă organizare a spitalelor.

    Rep. Aveți peste 40 de ani în învățământ,  puteți să  ne divulgați câte ceva din activitatea dumneavoastră din învățământ ?

    Rocneanu: Cu multă plăcere, doar din aceste reușite trăim. Nu am crezut vreodată că voi fi dascăl, deoarece am lucrat în mină și mai târziu din ceanurație am fost trimis la școala de maiștri. Acolo am terminat pe locul I și la a doua Sesiune de referate am obținut cu grupa care ne-am constituit primul loc. În 1968 a sosit un ordin că ucenicii și elevii școlilor profesionale aparțin Școlii, nu întreprinderilor și graficele de  rotație la locurile de muncă din întreprinderi sunt tot în responsabilitatea scolii, sub supravegherea unui responsabil de practică, maistru plătit de școală. 8 inși din clasa noastră de maiștri mecanici au fost solicitați pentru această muncă. Nu eram agreați de cei din producție, dar în comisia de examinare era cuprins chiar inginerul șef al întreprinderii, care avea documentele de la Biroul de Învățământ.

    În această meserie trebuie să fii pregătit, altfel respectul coboară sub zero și acum nu mai foloseau întreprinderile pe elevi ca pe slugi, dar  eram mâna de lucru pentru orice muncă, necesară nu numai orașului ci și județului.

    Putem numi ca realizări lacul de la Apa Sărată executat cu 43 de elevi, Via de circa 5 ha plantată pe pirită și care a avut și rod, gropile stâlpilor de susținere de la stadionul Mateianu. Parcurile din fața Spitalului Județean și cel de la Magnolia (parcul Mara). Cel de la spital s-a făcut Kauffland...

    În 1978 pe Șantierul Național Rovinari-Tg. Jiu-Vârț am adus drapelul și locul I. Acolo  am executat o magistrală a conductei de  apă la mina Pinoasa de 4,3 km. Ministrul tineretului de atunci - Grozăvescu ne-a felicitat și mi s-a oferit medalia ”A 35-a aniversare a constituirii Șantierelor Naționale ale Tineretului”.

    Rep. Domnule Gross, acestea au fost unele dintre realizările de afară, dar legat de viitorii meseriași ce ne spuneți ?

    Rocneanu: Sper că nu ați crezut că cele spuse mai înainte sunt făcute de mine, ele sunt făcute de elevii mei și dacă vorbim de meserie  cu elevii mei am executat lucrările de sfârșit de an de așa calitate că am fost invitați la TIBCO-69. Pe parcursul timpului am avut 17 locuri I pe țară la concursul pe meserii  și la Sesiunile de referate, organizate de ministerul Educației  pe lângă altele 3 premii TEHNIUM în 3 ani consecutivi!

    Rep. Mai aveți și alte  realizări personale, cu toate că și cele ale elevilor se recunosc în activitatea dvs.

    Rocneanu: Desigur că venind revoluția  am făcut 4 manuale pentru fierari, lăcătuși și electricieni, îndrumătorul metodic, am fost finalist la evaluarea pentru ”Profesorul anului” în 2005.  Am primit în 2006 ”DIPLOMA GHEORGHE LAZĂR clasa I” și diploma de Excelență în 2007, pe lângă aceste  merite am primit 2 diplome de merit de la Consiliul Județean și 3 diplome de ONOARE de la Primăria Baia Mare.

    Rep. Cu ce vă ocupați acum, în afară de a scrie?

    Rocneanu: În orașul Tăuți Măgheruș se ființează ”Muzeul Mineritului” Băița, unde am donat circa 100 de volume de cărți cu specific miner.

    Starea de urgență și cea de necesitate ne-au întrerupt drumurile  și la reluare mai am de donat ceva aparate inclusiv un radio și am spre vânzare o colecție de lămpi de mină 18 bucăți, pe care le-aș vinde să mai acopăr câte ceva.

    Rep. Cum vedeți învățământul de azi ?

    Rocneanu: Dețin declarații ale miniștrilor de resort din Polonia, Turcia Grecia și alte state, unde suntem dați ca exemplu ca un învățământ deosebit. De când politicul a intrat în învățământ toată lumea ne consideră analfabeți...

    Rep. Vă felicit și vă doresc la mulți ani cu sănătate !

                                                                           A consemnat Gelu Dragoș  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu