marți, 3 ianuarie 2023

DRUMUL SPRE BETLEEM. O ANTOLOGIE CREȘTINĂ, coord. Ștefan POPA

 




,,De ce o antologie creștină? De ce
Drumul spre Betleem"? 

Motto:

Pentru că noi, creștinii, în fiecare an, în luna decembrie, pornim într-un pelerinaj lăuntric, într-o inițiere spirituală spre peștera inimii noastre, pentru a renaște duhovnicește odată cu Pruncul Iisus. Iată, bunăoară, așa cum arheologia poate aduce dovezi că pe locul unui oraș au existat alte așezări sau există și astăzi, tot așa, etimologia poate demonstra că un cuvânt are mai multe sensuri și în spatele lui se află un popor, iar teologia poate argumenta că Dumnezeu există în Cuvânt".

(Ștefan Popa, în Argument la volumul Drumul spre Betleem. O antologie creștină)

M-am bucurat zilele trecute, (în fapt, anul trecut!), de niște daruri absolut minunate, primite dinspre capitala Ardealului - Clujul. Am scris (pentru că se poartă acest moft!), despre acestea foarte pe scurt. Se pare că azi, timpul este un pic mai generos și îmi va permite să scriu, cu de-amănuntul, despre acestea. Azi, m-am oprit la volumul antologic ,,Drumul spre Betleem", autor/coordonator/inițiator de proiect literar, bunul prieten și ,,bravul comandant" (cum îmi place mie să îi spun!), Ștefan Popa, din Cetatea Clujului - un om cu sensibilitate aparte pentru literatură, cu clare și evidente pretenții în ceea ce privește calitatea literară. Apărut în condiții grafice deosebite, la Editura Napoca Star, 2022, Cluj-Napoca, 150 p., ISBN 978-606-062-560-5, volumul are un ,,Argument" semnat de către autor/coordonator. În plus, tot el, coordonatorul proiectului, mai semnează o întâmpinare, pe care o numește ,,În loc de prefață. De Crăciun, Pruncul Iisus se descoperă lumii", unde, printre alte argumente și susțineri, (pe bună dreptate) afirmă: ,,Prin Nașterea Domnului, Dumnezeu a făcut cel mai mare dar omenirii, pe singurul și Unicul Său Fiu - Iisus. Dumnezeu a creat lumea din iubire și tot din iubire a dat și pe Unicul Fiu, Iisus, de aceea, Nașterea Pruncului Iisus este considerată sărbătoarea vieții, a iubirii, a păcii, a bucuriei și a fericirii universale, căci este cu adevărat cel mai mare eveniment care s-a întâmplat în istoria omenirii", (p.7-8).

Din cuprinsul volumului antologic fac parte, în ordinea includerii lor:

 - Liliana Roibu (Piatra Neamț). Domnia Sa, ne dăruie câteva poeme profunde, care îi atestă autenticitatea și originalitatea. Amintesc printre altele: ,,Vor bate clopotele vieții", ,,Mirele Sfânt", ,,Maica Domnului - Iubire fără sfârșit" sau ,,Suprema-ți jertfă". Felicit apariția promotorului cultural de excepție, în această antologie și o asigur de prețuire și respect profund, așa cum îi asigur pe toți cei incluși în acest volum.

- Victoria Duțu (București) - profesor de matematică titular la un liceu din București. Și cu Domnia Sa am avut bucuria de a colabora și de a ne cunoaște, (din păcate ne știm doar virtual). Poate drumurile noastre se vor întâlni undeva, cândva, cumva, cine știe. Admirație și apreciere maximă, distinsă Victoria Duțu, pentru întreaga activitate literară desfășurată în spiritul valorilor autentice și a frumosului literar.

- Daniela Vîlceanu - de la Drobeta Turnu Severin - o altă bună și foarte talentată prietenă, cu care am o colaborare de excepție și de admirat. Un munte de prietenie și o ,,explozie" de talent. Te felicit pentru această minunată apariție în antologie. Te prețuiesc și te respect, știi fără doar și poate. Vă așteptăm cu drag la colind... sau cu o Sorcovă. Doamne ajută!

- subsemnatul, (în persoana lui Vasile Bele), am trimis pentru acest proiect, conform cerințelor coordonatorului - ,,Legenda spinului prefăcut în crin alb... O adaptare, în versuri, după legenda florilor albe de crin".

- Nina Mihai (Roma, Italia), scrie despre Sfinții Părinți, numindu-și articolul ,,Dăruind vei dobândi", pornind de la pilda că ,,mai bine este a dărui, decât a primi!". Frumos! Vă apreciez și vă asigur de stimă. Felicitări!

- Dan Drăgoi, (Pitești), ne dăruiește un grupaj de poezii - ,,Dincolo de tăcere", interesante, remarcabile și sensibile. Nu ne-am cunoscut dar îmi place și îi aprecieze creația lirică. Felicitări! Poeme precum ,,Ce frică mi-e de tine, noapte neagră!", ,,Rugă" sau ,,Tăcerea din Prezentul Continuu", m-au făcut să cred în originalitatea cuvântul rostit și dăruit, în profunzimea versurilor... Bravo!

- Silvia Bucur, de la București, scrie extraordinar de frumos: ,,Iubește și fă ce vrei!". Propune niște întrebări și ne dă niște răspunsuri pe măsură, gen - ,,ce înțelegem prin cunoaștere și care este esența ei?", sau ,,cum a luat naștere universul cu miliardele lui galaxii?", ,,care este sursa energiei?". O abordare interesantă. Am parcurs textul cu o anume curiozitate, dorind să văd și alte răspunsuri, nu doar cele pe care le aveam eu. Bravo!

- Ștefan Popa - aviator, teolog, jurnalist, scriitor U.Z.P.R. (Cluj-Napoca), scrie despre ,,Închinarea în duh și adevăr" și ne mai dăruie un grupaj de poezii, din care reiese iubirea față de Dumnezeu, talentul și harul Domniei Sale puse în slujba valorilor literare. Te felicit pentru această minunată lecție de emoție și bucurie literară oferită. Îți mulțumesc pentru faptul că ai inclus în acest proiect literar și ,,gânduri din gândurile mele". Felicitări!

- Alexandru Berciu (Cluj-Napoca), ne povestește despre ,,Taina Betleemului", întrebându-se și Domnia Sa, dacă ,,poate ieslea din Betleem să ne fie zidire?" sau dacă ,,de la o peșteră, de la o iesle, de la un staul, putem noi învăța ceva?". Eu, răspund - da!

- Gelu Dragoș (Lucăcești, MM), poet, prozator, jurnalist, ne provoacă ,,La cules de maci..." și ne dezvăluie cum era ,,Crăciunul, odinioară, în Lucăcești pe Someș, jud. Maramureș", apoi ne trimite în universul poeziei. Felicitări, drag prieten!

- Florica Pop, din Zalău - filolog, scriitoare cu o bogată experiență în plan literar ne dăruie poemul ,,De veghe la Stea" și mai adaugă proză scurtă - ,,Atât de simplu, și totuși, greu de pătruns!". Un mare și din suflet bravo!

- Ștefan Cotae, din Cluj-Napoca, ni se prezintă ca fiind ,,Născut sub semnul crucii. De mână cu bunica Ileana", vorbind despre ,,Nașterea", ,,Botezul" și ,,Maturitatea și creațiile literare". Ne mai propune câteva poezii, printre care: ,,Rugăciune", ,,Patimile", ,,Dreapta Judecată" sau ,,Lumina și Adevărul". Minunat universul liric. Felicitări!

- Emilia Ataba (Israel), ne surprinde plăcut cu câteva poezii. ,,Măsura divină", ,,Rugăciune" sau ,,Dezlegare", se află în grupajul propus, alături de alte poezii.

- Emil Pop (Cluj-Napoca), pe care am avut bucuria să îl cunosc nu cu multă vreme, ne vorbește despre ,,Geneză și ficțiunea binelui".

Cred că în spatele acestei realizări literare este multă muncă, mult curaj și multă pricepere. Felicit, participanții, dar și coordonatorul proiectului asigurându-vă de prietenia și sinceritatea sufletului. Vă doresc An Nou cu împliniri literare, bogat în realizări și în sănătate. Așteptăm alte provocări!

Doamne ajută!


Vasile Bele, Chiuzbaia, 3 ianuarie 2023

- membru U.Z.P.R., filiala Vâlcea;

- membru L.S.R., filiala Cluj-Napoca;

- președinte ASCIOR - ARIA MARAMUREȘ;

- Asociația Scriitorilor din Maramureș.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu