miercuri, 4 ianuarie 2023

Gâldanul, știubeiul și ciurul


Gâldanul reprezină o groapă în care este apă și unde te poți scălda tu, ori animalele. Mic fiind, 7-14 ani, mergeam în Șasa, rupeam crengi de arini, de plopi, ori sălcii, le puneam de-a curmezișul apei, apoi cu mâinile puneam nisip reușind astfel să facem un dig de cca juma de metru unde, în amonte de acesta se strângea apă cât să facem o baie. Îi mai ziceam și gâldan acestei bălți artificiale. Gâldan era termenul folosit și pe dealuri unde se strângea apă-ntr-o groapă. Gâldan se spunea și la gropile unde sătenii-și îngropau cânepa pentru putrezire, ori gropile făcute-n nisipul Șasei de unde cărau apă pentru udatul grădinilor de zarzavat.

Știubeiul. Reprezintă o fântână în care se strânge apă până la suprafața pmântului. La această fântnă se folosește caucul pentru băut apă sau orice vas. Știubeiele se află în special pe dealuri. De la ele lumea folosea apa de băut, de adăpat animalele (de obicei lângă știubee se aflau și jghiaburi pentru animale), ori pentru stropitul viilor.

Ciurul. Este o unealtă de cernut materiale pulverulente sau granulare, confecționată dintr-o rețea deasă de sârmă sau dintr-o bucată de tablă găurită fin ori de piele perforată, fixată pe o ramă de lemn sau tablă. Pe vremuri era folosit și ca unitate dă măsură la vândut ori împrumut de mălai.

 

Puiu RADUCAN

02012023 - Țepești

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu