luni, 16 ianuarie 2023

Poezia muzicii și muzica poeziei

 

                                                                                                     de Viorica Pârja

Cea de-a patra întâlnire a Cenaclului Adrian Păunescu, de la Hideaga, și-a propus două momente care să apropie și să îmbine poezia eminesciană cu muzica, și o primă ediție a Festivalului Folk maramureșean, fiindcă Maramureșul are și poeți de seamă, are și cantautori talentați.

Știm foarte bine că Eminescu făcea din cuvinte muzică și din muzica lor sens. Zeci de mari compozitori români s-au întrecut în a evidenția prin creațiile lor muzicale armonia poeziei lui Eminescu. Muzica și poezia sunt două arte indisolubil legate una de cealaltă prin ritm, emoție, lirism, inefabil, ab­stract.

Există poezii despre muzică și există milioane de exemple de muzici construite după texte poetice. Muzica poate fi poetizată, iar poezia poate fi muzică. Pentru bucuria sufletului, profesorul Săcăleanu a ales o mostră de cât de perfect se îmbină versul cu muzica. Poezia Mai am un singur dor, și melodia nemuritoare Mai am un singur dor. Cu o poveste care se leagă de Maramureș, spusă de profesorul Ion Săcăleanu. Muzica acestei poezii a fost compusă în Maramureș, la pianul de la casa lui Badea George de la Băsești. Îl numim așa pe marele om politic, de care se leagă și Unirea cea Mare, George Pop de Băsești. Acolo, la Băsești, Guilelm Șorban, bun prieten cu George Pop de Băsești, compunea, la început de secol XX, muzica pentru poezia Mai am un singur dor. Nici nu vă imaginați cum a sunat această melodie, cântată de toți cei prezenți în sala Căminului Cultural din Hideaga. Prezent fiind și primarul din Băsești, Ioan Călăuz.

Profesoara Monica Dana Cândea și Dana Gagniuc Buzura, managerul revistei Nord Literar, au armonizat cuvintele despre Eminescu cu muzicalitatea lor. E atâta emoție în poezia eminesciană, pentru toată lumea și pentru toate timpurile. Și pentru că cenaclul din Hideaga poartă numele lui Adrian Păunescu, merită să spunem că și el a scris Dor de Eminescu. Și să mai spunem că i-au trebuit vreo 16 ani până a primit aprobarea să recite, în public, Doina lui Mihai Eminescu.

Muzica și poezia ne duc oriunde ne dorim să ajungem cu sufletul. Ne pot teleporta în orice timp și în orice loc vrem noi. Trebuie doar să le alegem bine. Așa că de la timpul lui Eminescu, s-a revenit în contemporaneitate. Având personaje principale tot poezia și muzica. Cu prima ediție a Festivalului Folk Maramureșean, pentru că Maramureșul are poeți de seamă și are cantautori talentați.

Publicul spectator a savurat din plin muzica pe versurile poetului-academician Ion Pop, născut la Mireșu Mare, frumos puse pe portativ de elevul Denis Bârle, despre care profesorul Ion Săcăleanu spune că are un auz absolut, și Elisabeta Pop, o voce sensibilă și aducătoare de emoții. Au dat de furcă muzicienilor, versurile lui Ioan Es. Pop, din Vărai, care nu se lasă ușor puse pe portativ, dar ingenios cântate de Călin Ionce și Marinel Petreuș. Poezia lui Gheorghe Pârja a umplut sala de lirism, cu sensibilitatea Alinei Andreicuț. Poezia lui Vasile Morar a sunat atât de frumos pe muzica interpretată de Marinel Petreuș! Versurile lui Nicolae Scheianu au fost cântate de Alina Andreicuț. Eugen Marchiș s-a oprit la poezia Triptic, a lui Dragomir Ignat, iar actorul Dan Cordea a adus mai aproape poezia lui Ioan Voicu și Nicolae Petricsek.

Manifestarea de la Hideaga și ideea unui festival folk au surprins plăcut nu doar auditoriul, ci și poeții și cantautorii prezenți, surprizele aducând veselie și bună dispoziție. Un calm liric, în care cuvintele își văd de lumina lor, ascultă de gândurile noastre, se prefac în păsări cântătoare, se duc spre oameni să le bucure sufletul, s-a așternut la Hideaga. A fost o seară minunată pentru iubirea de Eminescu și de poezie și muzică în general, pentru care se cuvin mulțumiri poeților și cantautorilor, lui Ion Săcăleanu, Ioanei Mailatescu, partenerilor – Primăria și Consiliul Local Satulung, Căminul Cultural Hideaga, Revista Nord Literar, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul de Arte Baia Mare.

Debutul Festivalului FOLK MARAMUREȘEAN a fost foarte bun. Avem resurse și poetice, și muzicale, care ne argumentează că ideea trebuie să aibă viitor. Rămâne să fie atrase spre Festival și resursele materiale, sponsori, care să ajute la derularea acestei frumoase idei.

Să dăm poeziei și muzicii locul ce li se cuvine, fie că suntem poeți, sau muzicieni, sau simpli iubitori de ele și să recunoaștem că ne permit să privim cerul, să ne redescoperim și să ne bucurăm.

Preluare https://www.graiul.ro/2023/01/16/poezia-muzicii-si-muzica-poeziei/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu