miercuri, 4 ianuarie 2023

Șoprul, pândarul și leaul


Șoprul: Reprezintă un adăpost de scîndurĭ (șură) sau nuiele pentru ținut lemne, butoaĭe, trăsurĭ și alte lucrurĭ de-ale gospodăriilor. Tot șopru se zice și la acea construcție de pe dealurile viilor unde stau „pândarii” în coptul stugurilor, până la culesul viilor, sau cei care pasc animale în timpul anului în caz de intemperii.

Pândarul: Este o persoană care păzește o pădure, o vie, o holdă. Mai mult este folosit de cei care sunt paznici la vii în perioada coacerii acestora. Pândarul este ales de proprietarii viilor. Nu coboară din dealul viilor decât după cules, cu acceptul sătenilor.

Este un ritual coborârea pândarului. În perioada de până la instalare, lumea satului repară șoprul și-l pregătesc pentru pândar. În timpul serviciului, pândarului i se aduce mâncare de către săteni. Pândarul răspunde de pagubele pricinuite prin furturi...

Leaul: Reprezintă un acaret, o dependință, un coteț, o șură, un grajd. Mă apuc să bag lemnele la leau, vine iarna! Băgași, bă, vitele la leau, uite ce ploaie vine!

 

Puiu Răducan

29122022-B. Olănești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu