Dacă e 18 aprilie, e 18! Alte surprize și bucurii. Cu responsabilitate și obiectivitate, se vede că ne apropiem de termenul limită pentru afișarea rezultatelor și stabilirea premianților și a premiilor oferite/propuse pentru CONCURSUL ACROSTIH ȘI POEZIE - DIN VATRA SATULUI, desfășurat sub semnul prieteniei și al respectului suprem.
,,OPREȘTE-MĂ, LA TINE, MARAMUREȘ! OPREȘTE-MĂ, ÎN TINE, ANOTIMP!" chiar a pornit într-un ceas binecuvântat (în primavara anului 2020 - întâiul volum). Azi, suntem la volumul cu numărul 5, pe care l-am numit - CONCURS ACROSTIH ȘI POEZIE - DIN VATRA SATULUI! Mulțumesc, Bunului și Dreptului Dumnezeu, pentru sprijinul dat! În ceasul de pornire al primului proiect literar, am împreunat mâinile și am ridicat privirea spre cer, rostind din adânc de suflet - ,,Doamne, în mâna Ta las tot. Dacă este să fie, ajută-ne și ne dă înțelepciunea de a finaliza toate acestea așa cum doar Tu le știi rânduli. Amin!".Și, ne-am făcut semnul Sfintei Cruci.
Se pare că am pornit în ceas cu noroc! Așa am făcut de fiecare dată, și așa vom face și de-acum înainte dacă Dumnezeu va rânduli continuarea acestui proiect. Doamne ajută!
Este momentul de a dezvălui numele altui membru care ne-a susținut, sprijinit și apreciat. În fapt, Domnia Sa - a apreciat și a notat creațiile literare trimise și intrate în finala concursului. Este vorba despre scriitorul Ioan Marchiș - col. (rez.), și președintele Asociației Culturale ,,Cioltișorul", din satul Ciolt (Maramureș).
Juratul cu numărul 3. Ne-a trimis notele și un cuvânt de laudă la adresa tuturor - participanți, organizatori. Vă mulțumim pentru aprecierea și susținerea proiectului nostru și pentru obiectivitatea dovedită în jurizare. Am rămas plăcut surprins, chiar și eu, de modul în care aceste creații literare au fost punctate, notate, jurizate. Am ajuns la această concluzie, evident, în urma discuțiilor purtate cu Domnia Sa, despre proiect, creații literare, participanți, organizatori. Vă mulțumim pentru implicarea și susținerea acestui proiect. Vă vom ține la curent cu următoarele precizări legate de acest concurs. Până una-alta, iată punctul de vedere, al acestui jurat - scriitor, col. (rez.) Ioan Marchiș.
Acrostih ”Din Vatra Satului”
În urma unei analize aprofundate a tuturor versurilor fiecărei variante din cele 60 de poezii, cu referire la vatra satului românesc, vedeam începutul paragrafelor acestor poezii speciale dedicate satului.
Frumoasele poezii, imi placeau mult precum și idea de acrostih! De asemenea apreciez mult și autorii ”secreți” ai poeziilor prezentate pentru concurs. Eu, nu fac o analiză literară, dacă rezonez la ce anume citesc, e suficient.
Aici există o colecție a poeziilor unor poeți contemporani, fapt ce necesită multe ore de muncă, cu siguranță. Este o muncă titanică să poți continua fiecare literă din acrostih și niciun cuvânt să nu conțină diacriticile: ă, â, î, ș, ț sau ö.
În urma notării mele, am notat cu ”zece” un număr însemnat de poezii, iar în continuare am considerat că, podiumul trebuie să fie ocupat și de note de opt și nouă. Notele de șapte au fost acordate unor poezii care s-au îndepărtat de conținutul acrostihului.
Felicit pe toți cei care au muncit la acest proiect deosebit ”Din vatra satului” !
Ioan Marchiș
Președintele Asociației Culturale ”Cioltișorul”
din satul Ciolt (Maramureș)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu