sâmbătă, 30 septembrie 2023

Ce PNL va lăsa în urmă Klaus Iohannis?

 

PNL începe să funcţioneze ca o armonică dezacordată. Sunete înalte, scârţâituri, acorduri într-o gamă necunoscută, urmate de lungi tăceri nejustificate. Devine din ce în ce mai limpede că Nicolae Ciucă nu are calităţile necesare unui lider politic.

Există deja trei direcţii clar departajate: grupul Ludovic Orban a dat tonul, a urmat Florin Cîţu, iar în urmă cu câteva zile Ben Oni Ardelean a anunţat că are un nou proiect politic.

Ilie Bolojan, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, ba chiar Gheorghe Falcă şi Emil Boc, grup consacrat sub denumirea de „greii partidului”, păstrează o suspectă tăcere faţă de noua reformă fiscală făcută de oameni care nu par să cunoască tabla înmulţirii, scăderea şi adunarea care se învaţă în clasele primare.

Majorarea salariului minim în domeniile IT, construcţii şi agricultură, cuprinse în reforma fiscală, este un exemplu de amatorism greu de egalat. Majorarea s-a dovedit a fi o micşorare, astfel că a fost scoasă din lege chiar a doua zi după prezentarea triumfalistă din parlament. Dar mostra rămâne.

Este posibil ca Marcel Ciolacu să fi fost singurul care nu a priceput că, de fapt, creşterea de la 4000 la 4500 de lei, raportată la anularea facilităţilor, însemna o scădere a salariului net.

Acesta este un lucru extrem de grav, demonstrând că specialiştii PSD şi PNL nu au lucrat împreună la stabilirea setului de măsuri sau nu le-a păsat de calcule pur şi simplu transpunând pe hârtie o comandă politică.

Când vine vorba despre reforma fiscală, deja atacată la Curtea Constituţională, PNL se poate deroga de la orice responsabilitate, poate ridica mâinile sus, dar merită să faci parte dintr-un guvern doar pentru a te preda în faţa duşmanului natural ideologic doar pentru că la un moment dat ai semnat un armistiţiu?

Se vorbeşte de varianta participării PSD-PNL la alegeri într-o alianţă. S-a mai experimentat o uniune social-liberală şi s-a ales praful de ea. De fapt, prezumtiva alianţă este gândită ca barcă de salvare pentru câteva persoane, şi doar implicit a partidului.

Este dispus PNL să-şi sacrifice doctrina pentru a salva terfelita onoare politică a generalului Nicolae Ciucă şi eventualilor apropiaţi?

Politicienilor le place la nebunie să repete că nu se adună mere cu pere şi nu se pun ouăle într-un singur coş. Îl vom vedea în campania electorală pe Rareş Bogdan braţ la braţ cu Paul Stănescu, iar în plan local, la Satu Mare, pe Adrian Cozma cu Mircea Govor?

S-a decretat moartea ideologiilor, dar iată că tocmai explodează neoideologiile de tip suveranist, antisistem, extremist.

Cum se descurcă PNL în noua conjunctură politică internaţională, ce soluţii are pentru rezolvarea crizei interne?

Aşa cum există afaceri rezistente la recesiune — spre pildă drogurile şi alcoolul — există şi partide rezistente la crize.

De-a lungul timpului PSD şi-a dovedit rezistenţa la crizele interne. Orice fracţiune s-a desprins de trunchiul vechiului FSN, PDSR, s-a ofilit, a dispărut. Teodor Meleşcanu, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea, Victor Ponta, cu susţinătorii lor, au încercat să rupă o bucăţică din PSD, dar partidul a rămas întreg, ca o şopârlă care-şi reface coada. Orice plecare, se spunea, nu face altceva decât să întărească partidul.

Ce se întâmplă la PNL? Fracţionările prind un sezon sau două, slăbesc partidul, apoi dispar fără ca PNL să revină la forma iniţială. PSD este ca o plastelină care reface întregul, iar PNL ca o sticlă ce odată spartă nu se mai poate reface adunând cioburile.

Ca un blestem, fiecare lider al PNL a lăsat în urmă un partid tot mai mic. Valeriu Stoica i-a predat partidul lui Theodor Stolojan, Stolojan i l-a pasat lui Traian Băsescu, iar mai târziu Călin Popescu Tăriceanu, la plecare, şi-a luat o bucăţică sub braţ şi a pus-o la dispoziţia PSD. Ce a făcut Crin Antonescu? Pierzând competiţia în faţa lui Klaus Iohannis, şi-a pus coada pe spinare şi a abandonat lupta.

Trecând peste fuziunea PNL-PDL, făcută în numele Marelui PNL, ajungem la Ludovic Orban. Pierzând puterea în faţa lui Florin Cîţu, îşi ia tălpăşiţa făcându-şi propia lui jucărie, Forţa Dreptei.

Slab, fără o largă susţinere după ce nu mai este prim ministru, aventurierul Florin Cîţu joacă liber, băgând băţul prin gard doar-doar o să-l sensibilizeze pe comodul Nicolae Ciucă, general ce a înregistrat preşedinţia PNL fără să mişte un deget. Cadou de la preşedintele Klaus Iohannis. Ce PNL va lăsa în urmă Klaus Iohannis? „Greii partidului” spun că un PNL predat cu arme şi bagaje în faţa PSD-ului ciolacian.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Satu-Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu