vineri, 22 septembrie 2023

GALA ARTELOR 2023 - interviu cu scriitoarea Mihaela CD


Liliana Moldovan : Parcurgând comentariile la articolul intitulat „IMPRESII de la GALA ARTELOR edi
ția a 4-a MONTREAL 2023”, scris de doamna Ana Maria Surugiu, publicat în 15 septembrie 2023 în revista online „Poezii pentru sufletul meu”, am observat că toate persoanele care au scris comentarii v-au oferit numai cuvinte de laudă și au apreciat organizarea acestui eveniment cultural de anvergură. Vă rog frumos să ne spuneți, ce a dus nou ediția din acest an, față de edițiile anterioare ale Galei?

Mihaela CD : Gala Artelor  este un eveniment mult așteptat în comunitatea românească  din Montreal și nu numai datorită acestei bucurii  pe care o creează în rândul participanților. Bucuria de a descoperi oameni deosebiți  între cei de o cultură și de o limbă cu tine. În fiecare an încercăm să ne autodepășim și să facem o GALĂ și mai frumoasă față de cea din anul precedent. Până în prezent  pot spune ca am reușit acest lucru iar  eforturile întregii echipe a revistei Poezii pentru sufletul meu  cât și a editurii  Globart Universum  s-au văzut și au fost apreciate de toți cei prezenți. Ce a adus nou această ediție a 4-a ? Foarte multe lucruri! Începând cu amenajarea spațiului de desfășurare a evenimentului, grădina de vară a DOMENIULUI ROMAN a fost  gătită de sărbătoare,  cu luminițe  ce brăzdau  grădina pe deasupra  ca  niște licurici și  multe alte luminițe  de jur împrejur și continuând cu o scenă mare și  nouă făcută special  pentru  acest eveniment, cu o mulțime de decoruri  noi: o trăsură îmbrăcată în catifea roșie împodobită cu luminițe,decorarea  meselor,  decorarea scenei  și  până  la  meniul ales, cu totul excepțional, totul a fost deosebit față de  Galele anterioare. În ce privește participarea la fel am înregistrat  un număr crescând de participanți, cu fiecare nouă Gală,  iar în ce privește programul artistic prezentat și numărul de laureați nominalizați, acestea  au crescut în egală măsură.

Pe lângă  oamenii de cultură, jurnaliști, regizori,  scriitori , pictori , muzicieni și interpreti , GALA ARTELOR scoate în lumină  și  ROMÂNI  CU CARE NE MÂNDRIM  și care aparțin altor domenii  cum ar fi: sport, științe, cercetare,antreprenoriat, etc, cu toții fiind  români care ne fac cinste. Fiecare an devine unul special datorită  laureaților săi care sunt oameni deosebiti care vin din medii  diferite.

Ca titlu  de noutate  pot spune că  anul acesta am avut la  secțiunea ROMÂNI CU CARE NE MÂNDRIM  și 4 dintre eroii de la Ottawa, luptători pentru libertate și pentru drepturile omului, oameni de mare verticalitate și  demnitate umană care ne-au reprezentat cu cinste  fluturând drapelul  românesc în capitala CANADEI.

 Liliana Moldovan : Cum s-a născut ideea organizării unei Gale a Artelor pentru românii din Canada și în ce an a avut loc prima ediție?

Mihaela CD : Gala Artelor reprezintă în fapt aniversarea  revistei  Poezii pentru sufletul meu  și pot să  spun că s-a născut spontan  fără să ne gândim  că ea va deveni o tradiție.  În 30 oct 2018 am  fondat revista ''Poezii pentru sufletul meu'' împreună cu soțul meu Johnny Ciatloș Deak, în mediul on line  pe un site web. La nici un an de la debut revista crescuse fulminant  adunând  sute de scriitori, artiști plastici și  jurnaliști în jurul ei.  Marcați de entuziasmul general și anunțați fiind de google că am  urcat în topul  celor mai citite reviste de cultură de limba română, ne-am hotărât să trecem și la un format tipărit,  de colecție, care să fie total diferit de ceea ce se publică zi de zi online. Așa s-a născut revista de colecție tipărită PPSM  la 1 an  de la  debut.Primul număr al revistei tipărite PPSM a fost primit cu foarte mare entuziasm  mai ales pentru că la acea vreme nu existau  reviste românești de cultură și artă, iar lansarea acestui  prim număr a fost făcută  în cadrul evenimentului GALA ARTELOR ediția 1-a  la 20 ianuarie 2020 la DOMENIUL  ROMAN.

Țin să subliniez  și să precizez  faptul că Gala Artelor nu este un eveniment exclusiv  al românilor din Montreal  ci  un eveniment al românilor de pretutindeni, așa cum este și revista  PPSM, revista  românilor de pretutindeni  și ea se desfășoară  de la bun început de  la prima GALĂ pe  două paliere:  local și internațional. Astfel cu ocazia  GALEI ARTELOR se desfășoară și  concursul GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR ( ajuns și el la a 4-a ediție) cu 2 secțiuni: CREAȚII LITERARE și ARTĂ ÎN IMAGINI, concursul desfășurându-se în cel de-al 4-lea număr  tipărit în fiecare an: 4-8-12-16-20 etc  Tot cu ocazia  GALEI ARTELOR se desfășoară online  o serie de premieri : a membrilor CLUBULUI GOLD cei care sunt alături de noi lună de lună  și  susțin buna desfășurare a revistei, precum  și a colaboratorilor noștri care sunt publicați în revistă, prin DIPLOME DE EXCELENȚĂ, DIPLOMA  PENIȚA DE AUR ( care se oferă o dată în viață pentru întreaga activitate)  și DIPLOMA STEJARUL DE AUR ( care se oferă o dată în viață pentru întreaga activitate) precum și  prin DIPLOME DE EXCELENȚĂ pentru toți cei care participă  la antologiile aniversare.

Pe  plan local GALA ARTELOR este marcată  printr-un eveniment  de gală,  în toată puterea cuvântului,  începând de la covoarele roșii, cupele de șampanie, dress codul ''elegance'' și până  la  ținuta evenimentului, marcând astfel nu doar un an de activitate al revistei  dar și un an  de reușite în rândul membrilor comunității noastre și nu numai . Participarea la  GALA ARTELOR nu este limitată la  românii  care trăiesc la Montreal, avem invitați și laureați  care vin din alte orașe din Canada, chiar și  din România,  Statele Unite ale Americii  sau alte țări.

Începând cu a doua ediție a GALEI ARTELOR am ales să desfășurăm  GALA ARTELOR în ultima sâmbătă  din luna august  pentru a sărbători ZIUA LIMBII ROMÂNE, al cărui părinte este domnul Al Florin Țene  Președintele Ligii Scriitorilor din România  împreunǎ  cu regretații  scriitori Corneliu Leu si Lygia  Diaconescu care a trǎit ṣi ea o perioadǎ în Canada.

 Liliana Moldovan :  Cât timp a necesitat organizarea Galei din 2023 și de când vă pregătiți pentru acest spectaculos eveniment cultural?

Mihaela CD : GALA ARTELOR este  într-adevăr  un eveniment de anvergură  așa cum vă spuneam  ea se desfășoară  nu doar pe plan local ci și internațional  în spațiul on line. Din acest motiv trebuiesc coroborate toate piesele din acest mare puzzle care compune GALA ARTELOR și trebuiesc sincronizate ca să iasă perfect toate și să fie gata toate pentru marea GALĂ.Luând în considerare  toate  cele care se pregătesc pentru GALA ARTELOR  inclusiv revista  cu concursul GALA ARTELOR, antologia care se publică în fiecare an,  multitudinea de diplome care se oferă aș putea spune că  pregătirile durează aproximativ 10 luni dar  pregătirea  în sine a evenimentului  cultural artistic  GALA ARTELOR durează aproximativ 3 luni și  întotdeauna  se lasă cu nopți nedormite  pe final, cu multe emoții și  cu  schimbări de ultimul minut  la care trebuie să le facem față cu brio.   

Liliana Moldovan : Cine v-a fost alături în toată această perioadă, de la proiectarea evenimentului și până la finalizarea lui?

Mihaela CD : Principalul stâlp în organizarea  GALEI ARTELOR este  Johnny Ciatloș Deak  senior editor al editurii Globart Universum  cel care  păstorește  revista Poezii pentru sufletul meu  și aceste minunate antologii, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil. De notat că nu suntem subvenționațși nu aparținem nici unui partid politic, realizând absolut totul din  fonduri proprii. Este foarte greu  și lumea nu este unită așa cum s-ar crede, dar noi avem  norocul să avem în jurul nostru o echipă de benevoli, iubitori de cultură  și artă. Fiecare își are rolul său în acest parcurs și  suntem bucuroși să primim și alți doritori alături de noi. Voi aduce mulțumiri în mod special  echipei de la Universum Vip Studios, doamnei Edviga Iordachi care  prezintă fiecare ediție a GALEI ARTELOR, jurnaliștilor Ana Maria Surugiu  si Adrian Ardelean,  doamnei  Otilia Tunaru  director și fondator al școlii Junimea Română, domnului Mihai Roman  de la Domeniul Roman și nu în ultimul rând trupei Transylvania Sound & Lights  care a asigurat sonorizarea și domnului Costin Constantinescu  care a făcut fotografiile.   

 Liliana Moldovan : Dacă ar fi să exprimați într-un singur cuvânt esența ediției din acest an a Galei, care ar fi acesta?

Mihaela CD :  ''BINECUVÂNTARE''

Liliana Moldovan :  Care credeți că a fost momentul de top al evenimentului desfășurat în 26 august 2023 la Domeniul Roman, unde a avut loc întâlnirea cu arta și cultura română?

Mihaela CD : Toate momentele au fost  superbe și cred că fiecare laureat sau artist care a urcat pe scenă  va considera  momentul său  cel mai frumos moment. Desigur la fel ca la fiecare GALĂ  exista un moment de top  al  tortului cu artificii  și  bineînțeles al pozei de grup cu toți laureații  care zâmbesc fericiți  în lumina  blițurilor. Dar  în afară de aceste momente a existat ceva  SPECIAL ce nu  voi uita  cât voi trăi: puterea  lui Dumnezeu! Pentru a înțelege despre ce vorbesc trebuie să vă povestesc că evenimentul  prevăzut  în aer liber  ar fi trebuit să se bucure de o zi superbă  și caldă de vară. Ei bine  pregătirile au început  de dimineață și  înainte cu aproximativ o oră  de începerea GALEI  grădina  de vară  arăta  ca o prințesă  gătită de sărbătoare. Paharele  de șampanie sclipeau așezate frumos pe tăvi în  așteptarea  licorii reci  și apetisante, mesele erau frumos împodobite, servetele de brocart bordo zâmbeau  precum niște  domnițe prinse într-un inel cu diamant, scena arăta superb iar aleea cu  covoarele roșii își aștepta primii invitați ...când,  a venit o ploaie  în ropote care a muiat totul din rădăcină!  Noi am devenit vineți la față  mai ales când am aflat că din cauza furtunii a căzut și un cablu electric  pe stradă  și au venit pompierii  care au lucrat la înlocuirea  lui până noaptea târziu  rămânând fără  electricitate toată zona.Eram  atât de triști  încât nu am putut spune decât ''Doamne fă o minune!''  iar Dumnezeu a făcut minunea, ploaia s-a oprit și  a reînflorit speranța.  Lumea  gătită  în rochii lungi de seară  pășea pe covorul roșu  iar tăvile cu  paharele de șampanie erau pline de apă! Nu  vă pot explica atmosfera  aceea de ''împreună''  vibrații înalte care s-au format acolo, toți au pus mână , au îmbrăcat scaunele ude  în saci de plastic, apoi în fustele albe, unii goleau paharele de apă, alții ștergeau farfurii,  incredibil!  Și Dumnezeu ne-a  dat și soluția  unui generator  care a  funcționat  și cu care am putut avea sunet  pe scenă, adicǎ microfoane. E drept nu am avut reflectoarele pe scenă,  nu au fost alte lumini aprinse, dar am reușit să facem GALA  ARTELOR într-o atmosferă de  armonie și comuniune extraordinară. Nimeni nu era nemulțumit,  toată lumea era fericită că au apărut  soluții atunci când  practic nu mai erau... acest sentiment  ÎMPREUNĂ a meritat  să fie trăit, a fost fantastic! GALA  A FOST O MINUNE, O BINECUVÂNTARE!

Liliana Moldovan : Dacă organizarea unui festival al artelor românești a devenit deja o tradiție, ce ne puteți spune despre editarea antologiei „Împreună”, care a fost lansată în acest an (în cadrul Galei)?

Mihaela CD : La fiecare ediție a GALEI ARTELOR  editura Globart Universum prin senior editorul Johnny Ciatloș Deak lansează o nouă antologie în limba română, antologie în care invită să participe toți scriitorii de limbă română de pe glob. Dacă la Gala Artelor ediția 1-a a fost lansat primul număr al revistei tipărite ''Poezii pentru sufletul meu'', la Gala  Artelor ediția a 2-a a fost lansată antologia ''Universum''  în 5 volume , un proiect  imens la care au participat peste 200 de poeți și scriitori din lumea întreagă , la ediția  a 3-a  a fost lansată antologia ''GALAXY'' în 4 volume, o antologie  excepțională care a  câștigat  PREMIUL  PENTRU  ''CARTEA DE ANTOLOGIE ȘI DE CULTIVARE A VALORILOR LITERARE PE ANUL 2022'' a Ligii Scriitorilor din România, iar  acum la ediția a 4-a a fost lansată o colecție de 3 antologii cu titlul sugestiv ''ÎMPREUNĂ''. Aceste antologii ÎMPREUNĂ care poartǎ culorile tricolorului românesc reprezintǎ Iubirea( roșu), Credința(galben) i Bunǎtatea(albastru), purtând urmǎtoarele titluri: ''Împreună să dăruim iubirea prin vers'' – antologie  de versuri nemuritoare, ''Împreună  să ne păstrăm credința'' – antologie  de creații literare creștine, ''Împreună să facem  o lume mai bună'' – antologie de texte  literare.Despre conținutul  acestor antologii  ÎMPREUNĂ gǎsim cea mai  frumoasǎ descriere în cuvântul editorului Johnny Ciatloṣ- Deak:  ''În cele trei volume ale antologiei ÎMPREUNǍ  veți găsi  creații literare de excepție,ele fiind diferite prin tematica pe care  o abordeazǎ  dar i prin materialele  prezentate într-o gamă diversificată de creații literare. Un  periplu  de frumos ce va oferi cititorului satisfacția de a descoperi fărâme din abundentul har divin cu care au fost înzestrați''.

Liliana Moldovan :  Care au fost reacțiile din presa din România și din străinătate cu privire la ediția din 2023 a Galei Artelor?

Mihaela CD : Gala Artelor este un eveniment  cunoscut și puternic mediatizat  și apreciat  atât de presa scrisǎ cât și de media în general . În acest sens am fost contactați de  posturi de radio care ne-au cerut interviuri,  chiar acum suntem invitați  la un interviu la  radio Prodiaspora  AUSTRIA, la emisiunea dnei Gabriela Raucă, bineînțeles pe platformele online evenimentul  a fost preluat de toți jurnaliștii  și colaboratorii noștri  iar  în ce privește presa scrisă  mai mult de 20 de  publicații din toată lumea, inclusiv America, Australia, România au manifestat interesul față de acest eveniment, publicând numeroase materiale scrise cât și fotografii de la eveniment, care  au fost puse la dispoziția acestora.Deasemenea foarte multe publicații  au preluat articolele publicate de noi  despre Gala Artelor înainte și după eveniment  și le mulțumim din suflet pentru susținere. (nu dau  nume aici ca să nu uit cumva pe cineva). Ecourile GaleiArtelor continuǎ sǎ fie auzite i acest lucru nu poate decât sǎ ne bucure, pentru cǎ GALA ARTELOR nu este doar  evenimentul nostru, ci este evenimentul tuturor românilor iubitori de  frumos. 

Liliana Moldovan : Vă gândiți deja la ediția din 2024 și ce proiecte literare sau culturale pregătiți până la finalul acestui an?

Mihaela CD : Da, desigur, imediat ce se încheie o GALĂ, încolțește deja firav următoarea, așa  e frumos și așa trebuie să fie, Doamne ajută  sǎ fie la fel cât mai mulți ani!  Avem deja data stabilită pentru GALA ARTELOR ediția a 5-a, 31 august 2024 tot la Domeniul Roman colțul nostru de rai românesc!

Și finalul acestui an  vine cu câteva evenimente  frumoase organizate de editura Globart Universum, revista ''Poezii pentru sufletul meu''  și  Universum Vip Studios  cu emisiunea SALUT  ROMÂNESC DIN MONTREAL. Aceste evenimente  vor avea loc  la final de octombrie și început de decembrie, iar  în cadrul acestor evenimente literar-artistice vor avea  loc  și lansări de carte, romanul FEMEIA CARE A UITAT SĂ MAI PLÂNGĂ, cartea de aforisme GREU DE ATINS/HARD TO REACH  și  cartea de poezii CU SUFLETUL ÎN PALMĂ, autor MIHAELA CD,  cu participarea unor  interpreți îndrăgiți  de muzică ușoară, populară, folk și muzică clasică.

Liliana Moldovan :  Un cuvânt de încheiere...

Mihaela CD : Vă mulțumesc foarte mult  atât dumneavoastră cât și cititorilor care și-au luat din timpul lor să  parcurgă aceste rânduri, vă mulțumim  că ne urmărițși ne susțineți. Vă urez tuturor  multă sănătate libertate și pace!

 

A consemnat Liliana Moldovan

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu