Ultima victorie a lui Daniel Funeriu din funcţia de ministru al Educaţiei: Curtea de Apel Bucureşti a dat câştig de cauză Ministerului Educaţiei în faţa sindicatelor, în procesul referitor la reţinerea automată a cotizaţiilor din salariul profesorilor, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem. Instanta a respins ca nefondata actiunea tuturor federatiilor sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc, care cereau suspendarea ordinului care opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata.
Informatia a fost confirmata de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca cererea sindicatelor era sa se impiedice aplicarea ordinului Ministerului Educatiei cu numarul 4576/2011. "Acum, cadrele didactice vor alege sa plateasca o cotizatie celor care ii reprezinta cu adevarat si nu celor care, degrevati fiind de orele de la clasa, se erijeaza in lideri sindicali care apara doar interesele lor. In mandatul meu am actionat de fiecare data cand am putut in interesul cadrelor didactice si niciodata nu am ales solutia facila de a bate palma pe sub masa cu lideri sindicali fara reprezentare reala", a precizat Daniel Funeriu.Cele mai importante declaratii ale ministrului Funeriu pe aceasta tema:
- Acum vom vedea care este adevarata reprezentare a sindicatelor din educatie
- Din datele pe care le avem, reiese ca 23.000 de cadre didactice cotizeaza in prezent la sindicate, ceea ce inseamna aproximativ 7-8% din corpul profesoral.
- Avand in vedere ca fondul de salarii la nivelul Ministerului Educatiei era pe undeva de 7,7 miliarde de lei, 1% reprezenta aproximativ 70 de milioane de lei, anual. Bani care intrau direct in conturile sindicatelor
- Acum avem o mai buna reprezentare a cadrelor didactice, pentru ca ele vor alege sa plateasca acesti bani celor care ii reprezinta cu adevarat.
- Cred ca este un mare castig pentru reprezentativitatea cadrelor didactice si invit toate cadrele didactice din Romania sa plateasca cotizatia acolo unde se simt reprezentate. Pot sa va spun acum ca este extrem de important pentru un ministru sa aiba parteneri de dialog foarte credibili. Iar atunci cand ai o reprezentare de 7-8%, credibilitatea este de 7-8%.
Amintim ca, in noiembrie 2011, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si al ministrului Internelor care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare. Printre efectele ordinului care opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata se numara pierderi de milioane de euro in bugetele sindicatelor din preuniversitar, au declarat pentru HotNews.ro surse autorizate. Dupa publicarea acestui ordin, cele trei federatii sindicale reprezentative din invatamantul preuniversitar romanesc - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" (FSI "Spiru Haret") si Federatia Educatiei Nationale (FEN) - au cerut in instanta suspendarea executarii ordinului.Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca, in urma unei actiuni in instanta depusa de federatie, Curtea de Apel Timisoara a solicitat suspendarea executarii ordinului. "Se incalca codul fiscal, care spune ca aceasta cotizatie catre sindicate este deductibila din salariu. Se incalca acordul partilor, pentru ca in contractul individual de munca oamenii au stipulat faptul ca li se opreste cotizatia pe statul de plata", a declarat Simion Hancescu. Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat ca "obiectivul ordinului comun de ministru (Educatie, Finante, Interne) este strict stabilirea modului practic de punere in aplicare a legii 63/2011 a salarizarii unitare in educatie". "Evident ca acest ordin de ministru respecta toata legislatia in vigoare. De exemplu, salariatii din educatie au tot dreptul de a plati cotizatiile la organismele la care sunt membri, ca de exemplu sindicate, asociatii profesionale, s.a. Nimeni nu poate ingradi acest drept", a precizat ministrul.Preluare după HotNews.ro
CRISTIAN LAURENŢIU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu