luni, 27 februarie 2012

Clubul pentru copii „Ora de Europa” şi trainingul pentru jurnalişti, primele evenimente Europe Direct din 2012


Evenimentele organizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest in cadrul Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord, in 2012, debutează cu o noutate:  prima ediţie a clubului pentru copii „Ora de Europa”. Acestea vor continua cu  trainingul pe teme „fierbinţi” europene, destinat jurnaliştilor din regiune.

Aproximativ 100 de elevi de clasa I de la liceele „Nicolae Bălcescu” şi „George Coşbuc” din Cluj-Napoca şi de la Şcoala Generală Baciu şi Şcoala cu clasele I-IV Suceagu (judeţul Cluj) vor participa, miercuri, 29 februarie, la prima ediţie a noului club „Ora de Europa”. Tema primei ediţii va fi una tradiţională „mărţişorul”, ilustrativă pentru principiul european „unitate în diversitate”.
Evenimentul va avea loc la sediul ADR Nord-Vest din Rădaia nr. 50, Baciu, unde cei mici se vor juca şi vor confecţiona tradiţionalele mărţişoare, împreună cu un invitat special, artistul plastic Oana Tarţa. Mărţişoarele le vor putea dărui mamelor, bunicilor, surorilor, colegelor, profesoarelor, chiar a doua zi, cu ocazia Zilei de 1 Martie.
Obiectivul noului club „Ora de Europa” este stimularea creativităţii şi a spiritului de echipă al elevilor din clasele mici. De asemenea, în cadrul acestui club, elevilor le vor fi oferite informaţii de bază despre Europa şi Uniunea Europeană. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest nu este la prima activitate dedicată copiilor şi tinerilor. Aceştia au fost beneficiarii mai multor tabere, târguri, ateliere, dintre care cele mai recente: tabăra antreprenorială din iunie 2010, de la Şuior (Maramureş), tabăra media din iunie 2011, de la Leghia (Cluj), târgul Antreprenor Junior din octombrie 2011, de la Bistrita, atelierul de voluntariat din decembrie 2011, de la Baia Mare.

Trainingul pentru jurnaliştii din Transilvania de Nord, ajuns deja la ediţia cu numărul şase, va avea loc la Cluj-Napoca, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii martie 2012. Evenimentul va fi deschis participării tuturor jurnaliştilor din cele şase judeţe ale Regiunii Transilvania de Nord care pot să demonstreze interesul lor faţă de tematica europeană. Sesiunea de înscrieri se va deschide la începutul lunii martie.
Este pentru al patrulea an consecutiv când Centrul organizează acest tip de instruire, deosebit de utilă pentru jurnaliştii care vor să ţină pasul cu ştirile de la Bruxelles. În 2009, jurnaliştii au fost specializaţi pe temele „Alegerile pentru Parlamentul European” (martie) şi „A 20 aniversare a căderii Cortinei de Fier” (septembrie), în 2010 pe „Redresarea economică şi socială în Uniunea Europeană (martie) şi „Europa 2020” (octombrie) şi în 2011 pe „Creşterea economică a Europei” şi „Uniunea Europeană 2014-2020”.  Între traineri s-au numărat mai multe VIP-uri, printre care: Sorin Ioniţă, Emil Hurezeanu, Iulian Fota, Marius Oprea, Peter Eckestein Kovacs, Daniel Dăianu, Vasile Puşcaş, Ioana Avădani, Ovidiu Nahoi, Liviu Voinea, Ciprian Ciucu.

Printre evenimentele planificate pentru 2012 se mai numără: dezbaterea publică „Anul European al Îmbătrânirii Active şi al solidarităţii între generaţii” (aprilie), sărbătorirea Zilei Europei (9 mai), „Tabăra antreprenorială pentru elevi” (iunie), al doua ediţie a Clubului „Ora de Europa” (septembrie), Gala multiplicatorilor de valori europene – fosta gala a multiplicatorilor, reînnoită (noiembrie). În plus vor avea continua activităţile permanente cum sunt: asigurarea serviciului de informare pentru publicul larg, cu întrebări şi răspunsuri pe orice fel de teme europene; înaintarea preocupărilor cetăţenilor Regiunii Transilvania de Nord către Comisia Europeană; vizite şi stagii de practică efectuate de elevi şi studenţi la Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord/ADR Nord-Vest ş.a.

Pagini Utile:


Contact:
Lia Valendorfean, coordonator
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
program Centru: luni-vineri 09-17
tel: +40-264-431550, fax: +40-264-439222
e-mail: europedirect@nord-vest.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu