marți, 28 februarie 2012

Legea lustraţiei face primele victime ?!


Monica Macovei, actual europarlamentar şi fost procuror înainte de 1989, este o victimă - surpriză a amendamentului promovat de UDMR, în cazul în care legea va fi promulgată în această formă şi va intra în vigoare. 
Comisiile au întocmit, marţi dimineaţă, raportul la proiectul de lege, aceasta intrând în regim de urgenţă în dezbaterea plenului.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificări la Legea lustraţiei, acestea definind mai clar persoanele care au făcut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor articole din forma veche.
Proiectul prevede, printre altele, că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului Central al PCR, membri ai Consiliului de Stat, de miniştri, directorii de editură.
La dezbaterile în plen, deputaţii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunişti în categoria personalelor lustrate.
"După 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist care a făcut poliţie politică, care a persecutat oameni până în '89 să poată accede în Parlament, să fie miniştri sau să conducă consilii judeţene, consilii locale", a afirmat Mate Andras Levente, adaugând că face această propunere pentru că nu poate să reziste rugăminţilor în genunchi ale unui domn condamnat pe nedrept şi a stat 8 ani în închisoare.
Amendamentul depus de Mate Andras include în rândul persoanelor care intră sub incidenţa Legii Lustraţiei "persoana care a exercitat funcţia de preşedinte sau preşedinte al unei secţii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct în cadrul unităţilor de procuratură, precum şi persoana care a îndeplinit funcţia de secretar de partid în oricare dintre instanţele judecătoreşti".
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus, la rândul său, să fie scoşi din Legea lustraţiei cei care au făcut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus că grupul UDMR nu poate fi de acord cu această propunere, dar, în final, deputatii au decis, prin vot, că cei care au fost în conducerea UTC să nu fie lustraţi.
Mai mulţi deputaţi au susţinut, la dezbaterile generale, această lege, considerând că ea trebuia adoptata în urmă cu 10 ani. Camera Deputatilor este for decizional. Hotnews

                                                                         Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu