joi, 2 februarie 2012

Microbişti români, cumpăraţi repede trilogia “F.C. Baia Mare – Generaţia Mateianu ! ( V )

Fiind un subiect atât de generos, „F.C. Baia Mare - Generaţia Mateianu” repede am ajuns cu lectura la pagina 147. Titlul „Clopotul lui Gauss al celor cinci campionate” numai valorosul cronicar sportiv Ion P. Pop putea să-l dea. Aflăm multe din intimităţile echipei preluate de pe locul nouă în Divizia „B”, seria a III-a, de către cel care va deveni CEL MAI MARE ANTRENOR DE FOTBAL PE CARE L-A AVUT MARAMUREŞUL. Comparabil doar cu LASCĂR PANĂ ori GHEORGHE DEMECA! Citim cu nesaţ despre întâlnirea lui Viorel Mateianu cu presa sportivă locală, în fapt cu „LECTORUL” Ion P. Pop şi colegul lui, Mihai Mureşan de la „Pentru Socialism”. Avea nevoie de ei. A pus umărul şi Nicolae Petricec. Volumul I continuă într-un ritm alert cu extrase din cronicile publicate în ziarul local, în cele de specialitate sau săptămânale despre viitoarea divizionară „A”, cu un destin eminescian. Intuind parcă promovarea, la pagina 178 Valentin Turcu ne răsfaţă cu un catren : „Învingându-i pe clujeni/Fotbaliştii băimăreni/Au făcut, sigur, pas mare/Spre...dorita promovare”. Din nou cu o precizie a timpului şi spaţiului parcurs de F.C. Baia Mare, cu formulele de echipă şi autorii golurilor, clasamentele, topul jucătorilor, ecourile din ziarele vremii, declaraţiile actorilor de ppe gazon,cum numai scriitorul Ion P. Pop le putea aduna şi aşterne „nemţeşte” şi literar pe hârtie, continuu să lecturez cu plăcere şi să visez la un nou început pentru fotbalul băimărean, sub bagheta lui Buia. Autorul se foloseşte în reliefarea izbânzii F.C.-ului de a promova în „A”, de nume sonore ca : Ioan Chirilă, Cristian Ţopescu, regretatul fotbalist Nicolae Dobrin, Ovidiu Ioaniţoaia, Adrian Păunescu, Eugen Barbu, Grigore Ilisei, Emanuel Valeriu, Dumitru Vişan, Mihai Mureşan, W.M. Lindley (antrenor Leeds), Stelian Trandafirescu, Marius Popescu, Dumitru Graur, sculptorul Mihai Olos, Fănuş Neagu, ş.a. În mod cert, fotbaliştii băimăreni (ei, fair-play, recunosc asta!) nu ar fi aşa de cunoscuţi şi iubiţi şi azi dacă despre bucuriile şi necazurile lor, despre victoriile şi înfrângerile uneori nemeritate nu ar fi scris publicistul şi scriitorul Ion P. Pop. Despre „Fenomenul Mateianu” a scris în special în rubrica „Basorelief” care a devenit la fel de celebră ca un Condruc, Bălan, Radu Pamfil, Bela Rozsnyai, Sabău, Koller, Terheş, Mureşan şi ceilalţi. Acum când am citit şi ultima pagină, unde aflu că profesorul Ion Pop s-a folosit de 73 titluri de surse bibliografice, de 60 de autori şi 478 de citate, îmi dau seama ce muncă de Sisif trebuia să fi fost pe umerii lui. Dar cum lui nu i-a fost frică de muncă niciodată şi s-a împletit acest fapt cu pasiunea lui pentru sport, iată că a reuşit în premieră o trilogie despre „sportul rege”.

Aşteptăm cu interes apariţia la Editura „Enesis”, director Aurel Jentea, a următorului volum, toţi iubitorii fotbalului şi nu numai ei. Este o carte, de fapt 3 cărţi de pus în bibliotecă!

Despre izbânzile fotbalistice ale lui Mateianu ar fi încă atâtea de spus ! După ce Selecţionata divizionară „B1”(cu 9 fotbalişti băimăreni în componenţă, inclusiv Hoffmeister şi Roatiş) a învins Naţionala cu 3-1! lumea sportivă uimită aştepta o explicaţie a fenomenului. Explicaţia simplă a „Minunii Blonde”a venit şi a fost aceea că „fac antrenamente de 2-3 pe zi, uneori un antrenament chiar şi în ziua meciului”! Cât de actual era Mateianu, oameni buni! Cât de utilă este cartea în primul rând pentru antrenorii zilelor noastre (gen Piţurcă, Ilie Stan, Ciubotariu, Răzvan Lucescu şi ceilalţi), dar şi pentru fotbalişti. Ion P. Pop „loveşte” acolo unde trebuie cu peniţa. Nu te obligă să memorezi fapte sau să le judeci, te face să-ţi pui întrebări existenţiale, să-ţi faci un „feed-back” al propriei persoane. Nu ştiu cine a inventat METAFORA SPORTIVĂ dar Ion P. Pop o stăpâneşte în mod sigur...Este printre puţinii după ce ne-au părăsit Fănuş Neagu, Ioan Chirilă, Ion Băieşu, Adrian Păunescu sau Eugen Barbu.

Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu