marți, 27 martie 2012

UITE ARTA...NU E ARTA !!!


 Cu sau fără obiecte de artă tradiţională 

  "Moda" nouă a făcut ca picturile aplicate fie direct pe perete, pe pânză, pe lemn sau pe sticlă, ştergarele de perete, carpetele şi alte obiecte de artă tradiţională să dispară din multe case din zonele Codru şi Chioar. Nimic nu arătăm spunând că ne-am modernizat, când de fapt camerele noastre "etalează" în locul unor elemente menţionate mai sus, pereţii goi.
     În satele din zona noastră şi nu numai, rar se pot vedea obiecte de artă tradiţională amintite mai sus şi pentru că unii cetăţeni le-au dosit prin poduri, magazii sau le-au "înstrăinat" sau vândut pe la diferiţi comercianţi care au umblat prin toate satele pentru a achiziţiona lucruri de acest gen pe bani mărunţi.
   Nu putem spune că "moda" pe care o abordăm azi referitor la acest aspect merge în pas cu arta, când pereţii interiori din casele noastre" etalează"în locul obiectelor de artă tradiţională , doar zugrăveala formată din oxizi, humă, şi alte vopsele, fără alte lucruri care ne pot  decora pe plan artistic interiorul locuinţelor.

     VASILE DAN MARCHIŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu