miercuri, 21 noiembrie 2012

Vasile Dancu: Tema corupţiei a fost ucisă!


Judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, considera ca declaratiile facute de ministrul Puiu Hasotti la Navodari "ne arunca la marginea Europei", iar premierul Victor Ponta ar trebui sa se delimiteze public de ceea ce s-a intamplat duminica in localitatea constanteana.
"Este foarte grav. Comisia Europeana inca din luna iulie, in cadrul raportului, a atras atentia ca politicienii nu pot sa critice Justitia si judecatorii in concret, si ca ar trebui ca in Romania sa existe un sistem de tragere a lor la raspundere disciplinara, a politicienilor si in special a ministrilor, chiar asa scrie in raport 'a politicienilor si in special a ministrilor& #39;.
Atunci cand un ministru ia cuvantul si critica o hotarare judecatoreasca sau un judecator, este privit ca si cand vorbeste din partea Executivului. Este de neacceptat ca o putere in stat sa critice o alta putere pe un aspect concret. De asta, orice fel de declaratie de acest gen a unui ministru inseamna o presiune asupra magistratilor, mai ales ca urmeaza si recursul la Curtea de Apel Bucuresti", a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.
Judecatorul a adaugat ca, de fapt, aceasta este si intentia politicienilor si anume "sa deturneze solutia de recurs, imaginandu-si ca magistratii vor fi sub presiune publica, mediatica si politica, pentru a da o anumita solutie pe placul publicului sau politicienilor" .
"Orice forma de amenintare sau de astfel de discurs politic, in limbaj international, este o forma de presiune asupra Justitiei, de aceea se impune o reactie imediata, fie prin declaratii, fie printr-o verificare rapida din partea Inspectiei Judiciare, ca sa avem si o pozitie institutionala.
Mi se pare foarte grav si, din pacate, lucrurile escaladeaza. Eu inteleg ca suntem in campanie electorala, dar lucrurile escaladeaza in privinta agresiunilor impotriva Justitiei. Au inceput cu acea manifestare de sustinere a lui Constantin Nicolescu, apoi a fost dosarul Trofeul Calitatii, apoi mitingul de la Sfantu Gheorghe, tot asa cu manifestari, dar acolo nu am vazut politicieni, iar acum mitingul de la Navodari", a mai declarat Cristi Danilet.
Liderii PSD fac scut in jurul lui Nicolescu - Vanghelie asteapta sa fie si el saltat de mascati
CSM a sesizat Inspectia Judiciara referitor la declaratiile maghiarilor de la Sfantu Gheorghe
"Noi, judecatorii, nu consultam poporul cand dam o solutie"
Judecatorul atrage atentia asupra faptului ca ministrul Puiu Hasotti "nu a fost deloc evaziv in declaratii".
"Nu a spus ceva general, de genul 'Vrem ca Justitia sa isi faca datoria' , el a facut afirmatii concrete, ca primarul e baiat bun si trebuie cercetat in libertate. Cum poti sa iti dai cu parerea despre asta? Pe judecator nu il intereseaza ca o persoana este buna sau mai putin buna in viata de zi cu zi, in momentul in care greseste, se supune legii, nu dorintei poporului.
Noi, judecatorii, nu consultam poporul cand dam o solutie", a subliniat Danilet.
Intrebat daca apreciaza ca ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, fosta judecatoare, ar trebui sa reactioneze public in acest caz, Cristi Danilet a declarat: "Doamna ministru ar trebui, mai degraba, sa le atraga atentia membrilor din Guvern ca asemenea declaratii sunt inadmisibile, mai ales ca, atunci cand era judecator de cariera, avea reactii foarte dure la adresa politicienilor care faceau astfel de declaratii.
Ar fi de preferat sa le atraga atentia ministrilor ca astfel de declaratii sunt de neacceptat si ne arunca la marginea Europei".
"Premierul ar trebui sa se dezica"
In schimb, Cristi Danilet considera ca premierul Ponta trebuie sa se delimiteze public de ministrul Hasotti.
"Cu siguranta. Premierul Ponta ar trebui sa se dezica de declaratiile ministrului Hasotti si sa spuna clar ca a fost vorba despre o pozitie personala, individuala, la care el nu adera sau Guvernul nu adera. Adica sa il izoleze cumva pe ministrul Culturii. Altfel ar exista senzatia ca Puiu Hasotti a vorbit in calitate de reprezentant al Guvernului, nu ca politician in nume propriu", a afirmat judecatorul Cristi Danilet.
Sute de persoane au participat duminica dupa-amiaza, la Navodari, la un miting de sustinere a primarului Nicolae Matei, arestat preventiv, joi, pentru 29 de zile, acuzat fiind de DNA ca i-a dat mita unui ofiter de politie judiciara doua loturi de teren la Navodari, in valoare totala de 59.000 de lei, pentru a scapa de o ancheta penala.
La miting au participat ministrul Culturii, Puiu Hasotti, deputatii PNL Mihai Lupu si Gheorghe Dragomir (presedintele filialei judetene PNL Constanta), consilieri locali, elevi si preotii din localitate.
"Nu a facut niciun fel de delict care sa necesite judecarea lui in stare de arest, arestarea lui pe o perioada lunga. El trebuie cercetat in stare de libertate", a declarat ministrul Culturii, Puiu Hasotti.Preluare
http://www.ziare. com/puiu- hasotti/ministru l-culturii/ danilet-csm- declaratiile- lui-hasotti- ne-arunca- la-marginea- europei-premieru l-sa-se-dezica- 1202694

                                                                   Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu