miercuri, 28 noiembrie 2012

,,Maria Tripon – mesager al Țării Oașului – promotorul țâpuriturilor oșenești”!


Cartea ,,Maria Tripon – mesager al Țării Oașului – promotorul țâpuriturilor oșenești”, va fi lansată sâmbătă 1 decembrie 2012, în orașul Negrești-Oaș, începând cu ora 12.00. Cartea a apărut prin grija colectivului de autori – Gheorghe URSAN, Cristina BELE, Ramona URSAN, prof. Florica JURASKO și a poetului-jandarm Vasile BELE.
Coordonator colectiv – prof. dr. h.c. Dumitru FĂRCAȘ, renumitul taragotist, maramureșean de-al nostru, stabilit la Cluj. Apărută la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, ISBN 978-606-93174-1-9, pag. 266 (din care 42 Anexe foto color și alb/negru) cartea prezintă viața, trăirile, emoțiile dar și activitatea arhicunoscutei interprete de muzică populară, ambasador al Țării Oașului, Maria Tripon, iar la final – semnează mesaje impresionant de interesante și sincere – prietenii de suflet, autorități locale și județene, poeți, rude, profesori universitari și colegii de cântec.
Structurată pe V capitole – fiecare extrem de interesante – cartea este prefațată de Gheorghe Ursan. Spicuim din argumentul cărții, intitulat: ,,Maria Tripon - în loc de prefață”
            Scriu despre toate acestea din ipostază dublă – prima, acea de iubitor de folclor, promotor al tradițiilor satului românesc, iar cea de-a doua ipostază – cea de membru fondator și cea de redactor șef adjunct al revistei ,,Din vatra satului”, o revistă  în care este promovat folclorul în forma autentică, o revistă în care tradiția este promovată nealterată. Iar ritul și ceremonialul sunt privite și interpretate la adevărata lor formă – sacră.
Scriu toate acestea cu gândul că Maria Tripon, cea care a apărut în paginile revistei noastre, merită acest moment. Maria Tripon și-a scris singură adevărata ei carte. A scrie doar despre Maria Tripon cred că este un păcat, pentru că Maria Tripon nu a fost niciodată singură. Și, mai cred un lucru (sunt convins de el!) – Maria Tripon urăște singurătatea. Mariei Tripon îi place ,,lumea” și chiar este îndrăgită și iubită de lume.
Adunând materialul cărții, mi-am dat seama, cu adevărat, cine și ce fel de om este Maria Tripon. Ce om complex este Maria Tripon și câtă modestie îi încape în suflet! Consider necesară o astfel de inițiativă – de-a aduna între coperțile unei cărți – viața și trăirile, drumurile și bucuriile, emoțiile interpretului. Despre Maria Tripon s-a scris mult și totuși puțin! Pe Maria Tripon o cunosc mulți și totuși puțini! Până și prietenii cei mai buni recunosc acest lucru. Toate acestea sunt un ,,prim pas” (îmi place mie să spun!) în a o cunoaște pe Maria Tripon așa cum este ea.
Maria Tripon este un om simplu, generos și valoros și-ar fi păcat, mare păcat, să se piardă toate acestea. Cu acest ,,prim pas” al nostru, considerăm că descoperim doar o părticică din întregul - Maria Tripon. Pic cu pic, pas cu pas, probabil, vor fi și alții care vor dori a scrie despre Maria Tripon. Și, chiar rostindu-i numele – Maria Tripon – la cât de modest om este, nici nu ai zice!
ți oare dintre persoanele din această țară au ocazia, sau privilegiul, de-a întâmpina un președinte de țară – cum a întâmpinat, alături de alte oficialități județene, și nu numai – Maria Tripon?! Le-a întâmpinat așa cum se cuvine, apoi l-a poftit la un ,,gioc oșenesc”, la o tropotită oșenească. Nu cred că a fost vreun președinte al României care nu a fost ,,giucat” de Maria Tripon – vezi pentru veridicitate articolul din carte.
ți oare știu că Maria Tripon a fost actriță în film? Cunoscând-o îmi dau seama cât de frumos a știut să treacă prin viață. Câte diplome, medalii, distincții sau premii a adus Maria Tripon acasă de prin festivaluri și concursuri? Enorm de multe! Îi aparțin Marie Tripon, dar ele aparțin și Țării Oașului. Și sunt doar câteva exemple.
Nu cred că a coborât de pe scenă, într-un festival sau concurs, fără să ia vreo diplomă, fără vreun premiu. Câteva din toate acestea le-am cuprins în această carte. Noi, colectivul de autori – membri fondatori ai revistei ,,Din vatra satului” – am pornit demersul nostru de la un articol despre viața și personalitatea Mariei Tripon, ce a apărut în revista menționată mai sus, revistă fondată în anul 2009, și în paginile căreia, la rubrica sau pagina ,,Cântecul și interpreții noștri”, Maria Tripon a acceptat să fie trecută. Eu spun că este un merit, dar și o bucurie, atât pentru noi, membri fondatori, cât și pentru Maria Tripon, personal.
Maria Tripon a acceptat să fie prietena noastră a tuturor iubitorilor de folclor. Iată-ne, azi, mulțumindu-i pentru faptul că a avut încredere în noi și în munca noastră. Nu este singura, dar cu siguranță a fost printre cei dintâi. Dacă Dumnezeu ne va  ajuta în demersul nostru, evident, la această pagină a revistei amintite vor mai apărea alți și alți interpreți ai cântecului popular. Deocamdată s-a scris despre Silvia Tămășan, Onișor Pop, Ghiță Blidar, Viorica Haiduc Bote, Veronica Crăciun Perșe - și suntem încă la început de drum!
Cu mâna pe inimă recunosc faptul că, la această dată, mai așteaptă la rând alți câțiva zeci de interpreți. Doamne ajută! Doamne ajută să ne vedem visul împlinit. Să le vedem visul împlinindu-se, adică ceea ce scriu aici, să devină cât de curând realitate! Așa cum visul Mariei  Tripon s-a adeverit.
Maria Tripon mereu a fost apreciată, și pe bună dreptate. I s-au încredințat sarcini grele și foarte grele. Vezi spre certitudine primirile (întâmpinările) de oaspeți, reprezentanți de seamă din diverse domenii de activitate, inclusiv domeniul politic sau din cultură! Nu multora li se întâmplă astfel de minunății.
Maria Tripon mereu ,,s-a învârtit” în astfel de cercuri, tocmai pentru că este un om de încredere, un om citit și cultivat, un om competent. De asta i s-au încredințat astfel de sarcini, frumoase, de-altfel. Maria Tripon poate fi acuzată de simplitate pentru că este un om simplu, de generozitate pentru că este un om generos, de prea multă prietenie pentru că este un om mult prea prietenos. În schimb, nu am văzut la Maria Tripon, răutate, lăudăroșenie ori nesinceritate.    
A scrie o carte doar despre Maria Tripon nici nu cred că s-ar cuveni, pentru că ea este egala ansamblului ,,Sânzienele”, este egala ansamblului ,,Oaș”, într-un cuvânt, Maria Tripon se identifică în toate cu Țara Oașului, locul ei cel mai drag, locul unde s-a născut și a copilărit, locul pe care-l poartă în suflet pe oriunde ar purta-o pașii.
Ce înseamnă toate astea? Multă muncă și încredere în om. Maria Tripon este omul harnic și demn de încredere, este un om responsabil în adevăratul sens al cuvântului.
Îmi aduc aminte cu drag momentul primei noastre întâlniri. Cu sinceritate absolută voi recunoaște în fața dumneavoastră că așteptam să văd un om măreț, un om mândru, probabil m-am gândit și la un om plin de sine. Și-acum când scriu toate astea îmi vine să râd de mine, dar și de ideea ce m-a cuprins în acele momente, căci nimic din toate acestea – trufie, mândrie ori mărețoșenie – nu caracterizează omul Maria Tripon.
Planurile/obiectivele noastre – ale membrilor fondatori ai revistei ,,Din vatra satului” sunt multe, și putem spune că ni le-am îndeplinit corect, concret și cinstit până în această clipă. Promitem să nu ne oprim aici din a promova, atât cât ne stă în putință Țara Oașului, dar și interpretul/omul/ambasadorul Maria Tripon, devenit între timp, vrednic colaborator al nostru.
Sfătuindu-ne, într-o ședință de lucru, ce sau cum ar trebui făcute lucrurile pentru bunul mers al revistei, am ajuns la consens, toți membri fondatori și colaboratori. Adică? Pentru a cunoaște un om, câtuși de puțin, va trebui sau trebuie să vezi sau să știi ce zic și alții despre el.
De aici, necesitatea acestei cărți. De aici necesitatea adunării materialelor apărute cu și despre Maria Tripon. N-a fost o muncă grea. Nu a fost un efort mare! Dimpotrivă, și chiar ne-a făcut o mare plăcere. Repet – este un prim pas pentru a o cunoaște pe Maria Tripon așa cum este ea – promotor al autenticului din Țara Oașului.
Maria Tripon și-a scris singură, cu osteneală această carte, efortul nostru a constat doar în a aduna materialele – e drept și asta, oarecum dificilă - și aranjarea lui într-o ordine cronologică și firească în demersul desfășurării evenimentelor. Și, nu este decât o parte din activitatea desfășurată de-a lungul anilor. Desigur vor mai urma și alții dar și alte cărți ori însemnări despre Maria Tripon, căci este de neoprit.
Maria Tripon, de ziua ei, (n.a. 2012 – 50 de ani!), și-a făcut cadou o carte unde sunt cei câțiva zeci de ani de muncă, de osteneală nespusă, de stres nerostit, de emoție înțeleasă sau mai puțin înțeleasă, trăirile trecute și petrecute într-o emisiune televizată, căci să nu credeți că Maria Tripon, în ciuda experienței profesionale, atunci când urcă pe scenă, nu are emoție!
Sute de întrebări și tot atâtea răspunsuri! Poate chiar mii de întrebări și răspunsuri! Dar, înainte de toate responsabilitatea unei emisiuni de toată cinstea. Un desfășurător ce trebui întocmai să fie respectat ... dar astea sunt oarecum ,,dedesubturile” unei televiziuni. Emisiuni ,,în direct” unde nu ai voie, moral, să te fâstâcești, să te bâlbâi, să minți, să te lauzi, să nu știi.
A reprezentat de fiecare dată Țara Oașului cu cinste, gândindu-se că este mesagerul a mii de oameni, a tuturor oșenilor din această zonă, poate chiar zeci de mii. Nu ești ,,de capul tău” acolo, pe scenă, sau la televizor în emisiune. Ești și reprezinți pe cineva! În acele clipe te identifici cu cei pe care-i reprezinți – în cazul concret al Mariei Tripon, cu Oașul, cu întreaga Țară a Oașului, în tot și în toate – port, grai, comportament, tradiții ori obiceiuri, sau cântec.
Maria Tripon a fost conștientă întotdeauna de această responsabilitate și mereu a fost sinceră și prietenoasă așa cum este caracterul oșeanului, mereu atent la detalii.
Țara Oașului – mirifică, peisaj de basm, cu oameni simpli și primitori, ospitalieri și prietenoși – frumoasă zonă – cu oameni modești, harnici și iscusiți, dar înainte de toate cu oameni care-și iubesc originea și tradiția, încât cel care calcă pe-aici pentru întâia dată, revine cu drag iar, și iar, și iar ... pentru a descoperi tot mai multe despre Oaș și despre oșeni.
 Fericit trebuie să fie acela care duce toate astea și le arată și altora. Maria Tripon asta face – ia din toată splendoarea locului și atâta cât îi este cu putință o arată și altora, o promovează, o valorifică, o face cunoscută, pentru a se ști că undeva în lume, într-o țară numită România, există o zonă minunată, există un loc sfânt, numit, etnofolcloric, OAȘ - Țara Oașului – un loc sfânt și unic.
Aici, stelele strălucesc mai frumos, aici ,,codrul este frate cu românul”, aici codrul este apărătorul omului dar și singurul ,,furnizor” de inspirație și de liniște, aici tradiția nu va fi uitată niciodată, ba dimpotrivă, va fi promovată de fiecare trăitor al locului după putința lui.
Maria Tripon este coborâtoare dintr-o astfel de lume. Distinsă doamnă Maria Tripon, ambasador al Țării Oașului vin și închei toate acestea felicitându-vă și în nume personal, în numele membrilor fondatori ai revistei, dar și în numele colaboratorilor ce ni s-au alăturat de-a lungul timpului, în dăinuirea și promovarea revistei, pentru că azi, aici, îi reprezint, rugând Cerul și pe Dreptul Judecător să trimită putere și sănătate asupra dumneavoastră și asupra familiei dumneavoastră, căci fără ajutorul și susținerea familiei nu cred că ajungeați în vârful ierarhiei valorilor culturale.
De liniște și pace sufletească, de armonie și înțelegere să aveți parte pe oriunde vă vor purta pașii, pentru a urca pe scena cântecului popular. Cunoscându-vă, într-o oarecare măsură, știindu-vă cât de luptătoare sunteți, cred că veți depăși orice piedică. A vorbi despre Maria Tripon nu este deloc o greutate în acest context, căci Maria Tripon țâpuritoarea Țării Oașului se identifică cu tot ceea ce înseamnă Oaș.
Și-aș mai rosti doar o frază cu gândul la cât de norocoși trebuie să se simtă oșenii, că o au ca întâi-promotor cultural pe Maria Tripon. Maria Tripon nu cred că ar fi ea fără Oaș și oșenime. Aș aprecia dacă fiecare ar face ,,pe sfert” cât face Maria Tripon – mereu atentă la detalii, mereu încrezătoare în forțele ei. Chiar citeam la un moment dat, la corectura cărții, într-un articol scris de un prieten de cântec al Mariei Tripon, în care spunea atâta de frumos - și-acum reproduc din minte - ,,Maria Tripon este omul potrivit la locul potrivit” și cât de bine i se potrivește!    
Maria Tripon n-ar avea suflu și nici suflare dacă n-ar fi Oașul sau Țara Oașului.
Maria Tripon n-ar fi ea dacă n-ar îmbrăca frumosul costum popular sau n-ar educa în spirit cultural atâtea și atâtea suflete. Nu o văd pe Maria Tripon făcând altceva în afara promovării Țării Oașului prin țâpuritură, port popular ori grai.
Nu o văd pe Maria Tripon respirând aerul degeaba, stând fără activitate sau fără a urca pe scenă pentru a arăta tuturor frumusețea zonei în care s-a născut. Nici acum, aflându-mă la final nu-mi vine să cred că Maria Tripon este în realitate un om atâta de modest.
Închei, împăcat cu mine, gândindu-mă la faptul că Maria Tripon și-a primit,  deocamdată, ceea ce a meritat. Și, pentru că noi pregăteam toate acestea a fi lansate o dată cu ziua ei, venim și noi, colaboratori și autori, dar zic și de dumneavoastră dragi cititori (semnând și în numele dumneavoastră!) și-i rostim, așa cum este firesc, în prag aniversar, un mulți ani trăiască! Cu multe bucurii, că și necazuri ai avut destule! Cu sănătate și împlinire atât în plan profesional, cât și în familia ce ți-a dăruit-o Dumnezeu.
Dacă va fi să trăim vă vom mai aduce astfel de lucruri frumoase.
Doamne ajută!
 Cine este, în esență, Maria Tripon?

M – de la mamă
A – de la admirație
R – de la rigurozitate
I – de la inteligență
A – de la autenticitate

T – de la talent
R – de la reușită
I – de la iubire
P – de la pasiune
O – de la onestitate
N – de la naturalețe
.......................................
Poftiți la lansare și-apoi la lectură!


                                                                  VASILE BELE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu