luni, 26 noiembrie 2012

Adapt-Abilitate pentru o viata mai buna


In dupa-masa zilei de 22 noiembrie 2012, ca si o continuare a activitatilor de parteneriat de succes intre Palatul Copiilor Baia Mare, Structura Somcuta Mare, Liceul Teoretic "Ioan Buteanu" Somcuta Mare,  Primaria Somcuta Mare, Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, Maramureş si Biblioteca "Elia Pop" Somcuta Mare si in Contextul Saptamanii Educatiei Globale, a carei tema pentru 2012 a fost "Mobilitate pentru sustenabilitate, a fost organizata la Somcuta Mare conferinta "Adapt-Abilitate pentru o viata mai buna".Conferinta a adunat 50 de persoane, iar scopul acesteia a fost pe de-o parte de a-i aduce fata in fata pe imigrantii sositi de curand in Romania si pe cei care s-au adaptat deja la "realitatea Romaneasca" iar pe de alta parte, sensibilizarea comunitatii si a autoritatilor locale la problemele intampinate de imigranti.
            De asemenea, in a doua parte a activitatii a avut loc o masa rotunda la care au participat si elevi ai Liceului Teoretic "Ioan Buteanu" Somcuta Mare. Au luat cuvantul elevi care au fost la randul lor plecati din Romania, fortati de imprejurarile economice si care le-au povestit imigrantilor dificultatile intampinate de romanii care pleaca dincolo de granitele tarii noastre, in cautarea unui trai mai bun.
            S-au legat prietenii, s-au sensibilizat oameni si poate cel mai important indemn transmis, a fost acela de a fi mai buni, mai toleranti, mai iertatori, astfel incat fiecare dintre noi sa contribuim la realizare unei lumi mai bune.
            "Intr-o societate ca a noastra in care nu mai avem timp sa reflectam la ceea ce se intampla in jurul nostru, e necesar ca din cand in cand sa ne oprim si sa ne amintim ca, inainte de toate, suntem oameni. Asta s-a intamplat ieri la Somcuta Mare. In acest context nu pot decat sa ma bucur de raspunsul pozitiv al autoritatilor locale, domnul primar Talpos Florin fiind in mijloc nostru, de raspunsul pozitiv al colaboratorilor :dna Inspector Amelia Banica,Dl. prof. Pop Mihai, dna Ionela Grigor,  dl prof Miclaus Lucian,dna Muresan Mariana,  dna prof. Hotea Oana, dna prof. Ancuta Muntean, dna prof. Corina Costin, Dna. prof. Claudia Maglaviceanu si a intregului colectiv de profesori de la Palatul Copiilor Baia Mare, Structura Somcuta Mare: Dl prof. Cotet Ionel, dna. prof. Claudia Dragos, dl. Prof Marcel Both,dl. Prof. Cotet Gheorghe carora le multumesc pe aceasta cale. Multumiri speciale tin sa le aduc Dnei Anca Pascui si Dnei director Doina Elena Bentu alaturi de care am dezvoltat de la idee-la fapta aceasta activitate", declara Chira Victor Ioan, cel care a fost responsabil de aceasta activitate.

                                                                              prof.  Ionut Victor CHIRA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu