duminică, 20 ianuarie 2013

Ion Şiugariu şi Nicolae Sabău doi maramureşeni care fac cinste oraşului Tăuţii Măgherăuş


 Duminică, 20 ianuarie a avut loc în Casa de cultură din Tăuţii Măgherăuş, sub egida ICR Maramureş întâlnirea anuală (a IX-a!) a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare pentru comemorarea poetului-erou născut la Băiţa – Ion Şiugariu şi asta prin grija neobosită a unei echipe de profesionişti din care nu au lipsit primarul Tony  Ardelean şi directorul Casei de cultură, poeta Angela Micle Mureşan. În prezidiu au fost invitaţi scriitorii Florica Bud, Săluc Horvat, nepoata poetului, doamna Aurica Petruşca şi marele rapsod al Nordului, cântăreţul Nicolae Sabău.
     În prima parte a întâlnirii un grup de patru eleve de la Liceul „Traian Vuia” din localitate au recitat din creaţia lui Ion Şiugariu – „Satul meu ardelean”, „O, munţii mei dragi”, „Minerii mei”, „Acasă”, „Manifest”după care profesorul Vasile Leschian a sugerat pentru anul viitor la împlinirea a 100 de ani de la naşterea poetului Ion Şiugariu să se realizeze un simpozion naţional despre puternica personalitate a acestuia. Fiindcă poetul a murit tânăr în Munţii Tatra, cântăreţul Nicolae Sabău a cântat cântecul „Din Munţii Tatrei”, un cântec care a mers la sufletul celor prezenţi. Cu această ocazie domnului Nicolae Sabău i s-a înmânat o plachetă şi diplomă de excelenţă din partea Primăriei oraşului Tăuţii Măgherăuş.
    Partea a doua a fost dedicată în exclusivitate unui mare om al Maramureşului, cicârlăuanului Nicolae Sabău care ne-a prezentat DVD-ul „Din lumea noastră fără cer” – un documentar artistic de 58 minute care vorbeşte despre lumea aspră a minerilor, cu bucurii şi necazuri, în cântece minereşti, unele în primă audiţie. La finalul vizionării DVDului, un tânăr din localitate, Ion Cicioc a cântat din repertoriul maestrului Nicolae Sabău în aplauzele unei săli pline ochi. Scriitorul Toma G. Rocneanu, unul dintre cei care a scris cel mai mult despre mineritul din Maramureş, a apreciat munca grea pe care a dus-o Nicolae Sabău în realizarea acestui DVD care „o dată cu dispariţia mineritului din nordul ţării va deveni pentru generaţiile tinere o dovadă a existenţei acestei ramuri în România şi că mineritul a fost rentabil într-o anumită epocă”.
„Socializarea” care este şi ea importantă a avut loc ca în fiecare an la Tăuţii Măgherăuş, cu mâncăruri alese şi un pahar de vin bun de Cicârlău, adus în straiţa sa de către nimeni altul decât Nicolae Sabău!
     Dumnezeu să-l odihnească pe poetul Ion Şiugariu, Dumnezeu să-i dea sănătate cântăreţului Nicolae Sabău ca să încânte cu nestematele sale publicul lui mulţi ani de acum încolo iar doamnei Angela Miclea Mureşan, Consiliului local şi primarului Anton Ardelean disponibilitatea şi înţelepciunea de a mai organiza astfel de manifestări închinate lui Ion Şiugariu cum a fost cea de astăzi, de mare vibraţie sufletească.

                           Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu