miercuri, 23 ianuarie 2013

EDITORIAL


           Ce ţi-e şi cu fericirea la români!

  Cercetătorii francezi au realizat un studiu pentru a afla cine este cel mai fericit dintre pământeni. L-au găsit, nu-i vorbă, este un adept al maestrului Dalai Lama şi trăieşte în vârf de munte. Când l-au întrebat despre Turnul Effel sau despre Bursa newyorkeză, Matthieu Ricard, că despre el vorbim, a ridicat din umeri şi a rămas nepăsător. Ba a zâmbit reporterului şăgalnic. De fapt în Sfânta scriptură, la Fericiri chiar Dumnezeu Tatăl spune: „Fericiţi cei săraci cu duhul, că aceia vor împărăţi cerul!”
      Am făcut şi eu un astfel de studiu pe câţiva scriitori maramureşeni care au participat la „Comemorarea poetului-erou Ion Şiugariu” la Tăuţii Măgherăuş în data de 20 ianuarie, dar în procent de 99% mi-au răspuns că nu sunt fericiţi. Motivele au fost multiple: unii sunt singuri, alţii n-au locuinţă proprie, alţii nu reuşesc să editeze o carte din lipsă de bani şi nu din lipsă de inspiraţie, alţii au probleme de sănătate, alţii au copii şomeri, alţii sunt supăraţi în ce hal a ajuns ţara, alţii... Cert este faptul că toţi au spus că nu pot zice că sunt fericiţi! Concluzia după răspunsurile Domniilor lor este că nu este bine să fii nici prea „deştept” în ziua de azi, dar nici prea „prost” ca să locuieşti în 2013 într-un oraş minier ca Baia Mare, cu aproximativ 130 000 de locuitori, dintre care angajaţi cu carte de muncă doar 5 000. Cifrele acestea sunt reale, ni le-a oferit dr. Teodor Ardelean la prezentarea DVD-ului rapsodului internaţional Nicolae Sabău în 15 ianuarie.
      Şi televiziunile române au făcut o groază de emisiuni de acest gen, iar concluzia pe care am tras-o eu este că doar Cruduţa, Margarita Clejanilor, Bianca Drăguşanu, Pamfile sunt fericite, iar când sunt în compania unor fotbalişti gen Cristea „Prinţişorul”, Mihai „Nilă” Costea sau Tănase, sunt de-a dreptul extaziate. Fericit tot timpul este şi nea Gigi Becali, Vanghelie şi mai nou... Elena Udrea! Chiar a scris ceva despre fericire pe facebook-ul ei...
      Până la urmă ştiu că în satul meu este o tinerică fericită. S-a îndrăgostit nebuneşte de un bărbat însurat. Nici mâncare nu-i mai trebuie. Ce ţi-e şi cu fericirea la români!

                                                                                      Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu