Monofloră, polifloră sau non-florală, mierea are acţiuni diferite în
funcţie de planta, complexul de flori sau seva copacului din care a fost
obţinută. Ca regulă generală, consumul zilnic de miere, indiferent de tip, este
un miracol pentru sănătate, dar anumite sortimente ţintesc afecţiuni specifice
Un aliment care conţine toate vitaminele pe care nutriţioniştii le consideră
necesare pentru sănătate, dar şi minerale şi antioxidanţi, cu beneficii
dovedite în prelungirea vieţii şi creşterea rezistenţei organismului, mierea
este esenţială pentru sănătate. Prima substanţă dulce folosită de către om,
mierea este atât un aliment de mare valoare cât şi un „medicament“ extrem de
apreciat de medicina populară şi cea modernă. Mihail Petru Apostolescu,
apicultor prahovean dintr-o familie cu o lungă tradiţie, ne-a explicat
beneficiile principalelor tipuri de miere, acestea „moştenind“ proprietăţile
curative ale plantelor din care au fost adunate.
- Mierea de salcâm – Fină la gust, încântă prin claritate, limpezime şi puritate. O proprietate excepţională este aceea că, în combinaţie cu alte alimente, ceaiuri sau cafea, le îndulceşte, fără a influenţa gustul. Este un tip de miere care cristalizează foarte greu. Tipul de miere care se absoarbe cel mai uşor de către organism, mierea de salcâm este bogată în complexul B – vitameinele B1, B2, B6, B12. Are proprietăţi antiseptice şi poate fi folosită cu succes în tratarea tusei, dar şi pentru bronşite, gastrite, ulcer, reumatism, în convalescenţe şi pentru întărirea imunităţii.
- Mierea de tei –
O miere de culoare galbenă, cu reflexe verzi, mierea de tei păstrează
parfumul delicat al florilor din care este culeasă. Are proprietăţi
antiseptice şi este utilizată pentru a trata răcelile, stările gripale, tusea
şi bronşita. Dizolvă mucusul şi curăţă gâtul şi este foarte eficientă
pentru persoanele care suferă de stres şi insomnie. Puţină miere de tei
înainte de culcare este mai bună decât oricare alt somnifer. Proprietăţile
sale antiinflamatorii o fac ideală şi pentru tratarea crampelor şi a
problemelor renale.
- Mierea polifloră – Obţinută din nectarul mai multor specii de flori, mierea polifloră
variază în privinţa aromei şi a culorii în funcţie de tipul de floare
predominant. Bogată în vitaminele B, C şi K, fier, calciu şi potasiu,
mierea polifloră stimulează apetitul, facilitează procesul digestiv,
îmbunătăţeşte activitatea inimii şi a ficatului, duce la creşterea
procentului de hemoglobină din sânge şi este un remediu excelent pentru
oboseala fizică şi psihică. Acest tip de miere este recomandat pentru
tratarea anorexiei datorită conţinutului bogat în fier. De asemenea, un
consum regulat de miere polifloră poate preveni problemele de creştere şi
demineralizare a oaselor.
- Mierea
de floarea soarelui – O miere monofloră care variază coloristic de la
galben auriu până la galben închis, cu o dulceaţă specifică şi miros
plăcut, mierea de floarea soarelui poate fi fluidă, vâscoasă sau
cristalizată cu cristale mari. Este recomandă în cazuri de anemii, stări
de surmenaj, efort fizic şi intelectual pentru toate categoriile de
vârstă. Este singurul sortiment de miere care conţine lecitină, susţinând
procesul de învăţare.
- Mierea
de rapiţă – O miere mai puţin dulce, care cristalizează rapid într-o
consistenţă cremoasă, mierea de rapiţă are proprietăţi antibacteriene,
ajută la scăderea colesterolului, regenerarea şi menţinerea elasticităţii
pereţilor vasculari. Are efecte foarte bune pentru prevenirea
osteoporozei, reduce riscul de ateroscleroză, asigură buna funcţionare a
creierului, protejând de maladia Alzheimer, şi previne depresiile.
- Mierea
de mană (pădure) – Este o miere care nu se obţine din nectarul
florilor şi singura care nu conţine polen. Mierea de mană este ne-florală
şi se obţine de pe seva frunzelor copacilor şi a trunchiurilor de copaci
(brad, pin, stejar). Culoarea poate varia de la roşu la brun închis şi
este recomandată pentru combaterea anemiei, a răcelilor şi prevenirea
infecţiilor căilor respiratorii şi ale stomacului.
- Mierea de mentă şi flori de baltă – Mierea de baltă se obţine toamna şi
reprezintă ultimul cules al albinelor din sezonul apicol. Pe malul şi în
Delta Dunării, în zonele care au fost inundate, apare flora spontană care
este compusă din plante precum butoiaş, sulfină, pălămidă, mentă şi
altele. Atunci când cantitatea de mentă este predominantă (peste 70%) se
consideră miere de mentă. Această miere are culoarea galben-roşcat până la
verzui-brun, cu un gust dulce-acrişor care lasă o notă finală răcoroasă,
datorită mentei. Acest tip are un conţinut foarte ridicat de vitamina C şi
este tonifiantă. Ca utilizări terapeutice este foarte bună în dischinezii
biliare şi gastrointestinale, antiseptic în spasme pilorice, calmează
durerile, uşurează digestia şi combate balonarea.
- Mierea de păducel (gherghinar) – O miere cu o culoare foarte
deschisă, aproape de alb şi o aromă fină, suavă, mierea de păducel îşi
arată adevărata valoare abia după ce cristalizează, când formează o masă
untoasă, din care lipsesc cristalele obişnuite. Similar plantei din care
este obţinută, are efecte extraordinare în circulaţia coronară,
activitatea muşchiului cardiac şi folosită cu succes în regularizarea
tensiunii arteriale. De câţiva ani, s-a constat şi faptul că este foarte
bună în reglarea nivelului de colesterol din organism şi, prin bogăţia de
antioxidanţi din compoziţie reduce leziunile oxidative la nivel de
capilare. Mierea de păducel este un remediu eficient pentru cei care sunt
foarte stresaţi din cauza jobului, au dietă neregulată, ameţeli, insomnie,
afecţiuni cardiovasculare, dureri reumatice, artrita, afecţiuni cronice la
nivelul stomacului şi intenstinelor, tensiune arterială, oboseală şi
neurastenie.
Dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu