joi, 28 iulie 2016

În moartea unui om moare o lume necunoscută...(Antoine de Saint-Exupery)

Cu tristeţe, cu lacrimi în ochi anunţăm că a trecut la cele veşnice omul de televiziune, scriitorul, prietenul şi bunul creştin al Maramureşului OCTAVIAN BUTUZA. Dumnezeu să-l odihnească în pace !


“Pentru mine, a scrie, a realiza emisiuni, înseamnã a fi între oameni. Nu-mi pot zãvorî sufletul asemeni unei monade ermetice. Praful se aşterne, nestingherit, şi într-o încãpere fãrã ferestre. Dezolantã privelişte a pustiului. Libertatea de a fi cinstit, iatã sensul adevãratei libertãţi. Mai ales în zilele noastre, când omenirea este un uriaş strugure de lacrimi ce se împrãştie în Univers. Caut sã adâncesc priceperile şi preocupãrile mele. Atâtea câte şi cum sunt... Tot ceea ce fac este o oglindire a fiinþei mele şi nu pot sã fiu mai mult decât sunt...”


   (Din vol. autorului “Durerea ca o vindecare”, p. 11)

                                              REPERE BIOGRAFICE 

Scriitorul şi jurnalistul Octavian Butuza s-a nãscut la 2 iunie 1957 în Baia Mare. Urmeazã cursurile primare şi gimnaziale la Baia Mare, iar cele liceale la Beclean, Baia Mare şi Cluj Napoca. Obţine calificarea de metalurg. A absolvit la Bucureşti cursuri de ziaristicã. Lucreazã în diverse sectoare: minã, Combinatul chimic Baia Mare, teatru, centrul de librãrii. Din anul 1991 desfãşoarã activitate de ziarist. Redactor şef la TV „Cinemar” Baia Mare şi realizator al emisiunilor proprii: „Radiografii în cotidian”, „Istoria, cultura, arta”, „Atitudini politice”, „Chestiunea zilei”, „Talk-show”, iar la Radio Galaxia realizeazã emisiunea „În slujba Cetãţii”. Realizator la postul de televiziune Club TV. La AXA TV Baia Mare realizeazã emisiunile „Radiografii în cotidian”şi „Disperaţi în tranziþie”. La Clipa semneazã rubricile „Instantanee în alb-negru”, „Bloc-notes”, „La dispoziţia dumneavoastrã”, la Glasul Maramureşului rubricile „Of-ul cetãţeanului” şi „Pipeta cu venin”, la Opinia „În cãutarea luminii”, iar la (H)ora Localã „D’ale vieţii în... trei bumbuţi” şi „Fãcãleţul de tocanã”. 
A debutat în anul 1982, în revista Tribuna, cu poezie. Membru al cenaclurilor literare „Echinox” din Cluj, „Arta” din Baia Mare, „Vasile Lucaciu” din Cicârlãu; membru al Asociaţiei Ziariştilor din România şi al Clubului Român de Presã. Din februarie 1999 este membru activ al Academy of Sciences din New York. Colaborãri la revistele: Tribuna, Flacãra, Tomis, Familia, Convorbiri literare, Ramuri, precum şi la ziarele: Cotidianul, Evenimentul zilei, Pentru socialism, Graiul Maramureşului, Clipa, Glasul Mara - mureşului, Opinia, Pro Unione, Informaţia zilei de Maramureş, (H)Ora localã a Maramureşului. Realizeazã filmele documentare TV „Maramureş, dragostea mea” (1994) şi „Maramureş, pecete de etern” (1995) şi comentariul la eseul TV „Conflictul arabo-israelian-Suez înseamnã” (1996). Primeşte în anul 1986 Premiul pentru poezie la Festivalul naþional al cenaclurilor literare „Vasile Lucaciu” – Cicârlãu, în 1995 Premiul pentru cel mai bun reportaj de televiziune la concursul „Cel mai bun ziarist”, în 1996 Premiul juriului celei de-a IV-a ediţii a Festivalului concurs „Alinã-te dor, alinã” – Seini, în 1998 Premiul la secţiunea carte de reportaj şi memorialisticã la manifestarea „Cãrţile anului 1997”, Baia Mare. Pseudonime: Octavian Drumeagu, Octav Chiuzbãian, Octavian Economu, Draga Izeanu, B.T. Octavian.  
                                                                                                 GDL

Alte detalii despre dispariţia colegului Tavi Butuza puteţi citi aici

http://actualmm.ro/doliu-in-presa-baimareana-octavian-butuza-s-a-stins-din-viata/

http://detectivuldepresasoc.ro/soc-jurnalistul-octavian-butuza-s-a-sinucis/

http://ziarmm.ro/omul-de-televiziune-octavian-butuza-s-sinucis/

2 comentarii:

  1. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în ceruri. Nu a fost o pasăre de rând.

    RăspundețiȘtergere
  2. Drum bun, om bun!Pentru mine moartea lui e cu atat mai surprinzatoare cu cat a absolvit teologia si a predat in calitate de profesor de religie la mai multe colegii baimarene!

    RăspundețiȘtergere