Ştirea potrivit căreia viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost reţinut, joi noapte, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă a făcut înconjurul presei străine, iar publicaţii, site-uri sau agenţii de ştiri precum The New York Times, Daily Mail, Reuters, Bloomberg au relatat despre acest subiect.
"România: Bancher important, reţinut pentru fapte de corupţie". Astfel titrează The New York Times despre cazul Bogdan Olteanu, care reprezintă o premieră negativă pentru Banca Naţională a României, fiind primul viceguvernator reţinut pentru posibile fapte de corupţie.
"Procurorii anticorupţie l-au reţinut pe viceguvernatorul băncii centrale a României pentru trafic de influenţă, acuzat că ar fi primit în mod ilicit 1 milion de euro pe vreme când era preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Potrivit procurorilor, Bogdan Olteanu a fost reţinut într-un dosar în care este acuzat că ar fi pretins şi primit bani de la un om de afaceri, în perioada iulie-noiembrie 2008, pentru ca în schimb să-şi exercite influenţa în cadrul Guvernului pentru numirea unei persoane în funcţia de guvernator al Deltei Dunării", scris The New York Times.
"Instanţa va decide dacă îl plasează în arest sau nu. Banca centrală a anunţat că atribuţiile sale vor fi preluate de alţi oficiali. Nu a existat nicio reacţie din partea lui Bogdan Olteanu. Acesta a fost numit în funcţia de viceguvernator al BNR în 2009. A fost preşedintele Camerei Deputaţilor din 2006 până în 2008.
Daily Mail: "România îl arestează pe viceguvernatorul Băncii Centrale într-o anchetă ce vizează fapte de corupţie"
Publicaţia britanică Daily Mail alocă un spaţiu ceva mai larg acestui subiect. In introducerea ştirii, sunt menţionate acuzaţiile care i se aduc lui Olteanu, dar şi declaraţia unui procuror pentru Reuters, prin care confirmă reţinerea viceguvernatorului BNR.
"Există date şi probe care arată că...în 2008 Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi cerut şi primit 1 milion de euro şi spriijin electoral din partea unui om de afaceri pentru a-i persuada pe membrii Guvernului în privinţa numirii unei persoane în funcţia de guvernator al Deltei Dunării", mai precizează Daily Mail, citând din comunicatul procurorilor DNA.
"Olteanu a fost preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului în perioada 2006-2008. A fost membru al Partidului Naţional Liberal, partid al fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi care deţinea majoritatea, la acel moment, în Parlament. Liviu Mihaiu, administratorul Deltei în perioada 2008-2009, susţine, potrivit presei locale, că nu ar fi luat la cunoştinţă de existenţa unei asemenea tranzacţii în vederea numirii sale", continuă Daily Mail.
În final, publicaţia britanică trece în revistă procedurile existente în cazul revocării lui Olteanu din funcţia de viceguvernator al BNR, precum şi reacţia BNR în acest caz.
"România este considerată una dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană. Cei de la Bruxelles menţin sub o atenţie monitorizare sistemul de justiţie, cu toate că au adus laude procurorilor şi magistraţilor pentru progresele făcute în domeniul combaterii corupţiei. Numai în ultimii doi ani, procurorii au demarat anchete pe numele unor persoane extrem de influente în România. Anul trecut, fostul premier, Victor Pontam a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată,complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Acesta şi-a dat demisia în noiembrie, în urma unui incediu devastator care a avut loc într-un club de noapte, ce a atras numeroase proteste de stradă faţă de corupţia din sistem", încheie publicaţia britanică.
Reuters: "România îl arestează pe viceguvernatorul Băncii Centrale Olteanu pentru fapte de corupţie"
Agenţia de presă Reuters alocă două paragrafe ştirii privind reţinerea lui Bogdan Olteanu.
"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România l-au arestat pe viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, vineri, într-un dosar privind posibile fapte de corupţie şi solicită plasarea sa în arest preventiv pentru 30 de zile".
Mai departe, Reuters citează o declaraţie din partea DNA. "'Bogdan Olteanu se află la sediul nostru central, în detenţie', a declarat, la telefon, unul dintre procurorii DNA pentru Reuters".
Bloomberg: "Bancher român, reţinut pentru fapte de corupţie"
Bloomberg prezintă ceva mai detaliat cazul, menţionând şi despre "campania anticorupţie" din România şi oferind drept exemplu, în acest sens, şi cazul fostului premier, Victor Ponta. În introducerea materialului este precizat motivul reţinerii lui Bogdan Olteanu, completat de un citat din comunicatul DNA, iar ulterior sunt date informaţii despre BNR.
"'Banca centrală susţine că activitatea sa nu va fi afectată, iar atribuţiile lui Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive, conform procedurilor interne', susţine purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Suciu. Olteanu este ultimul oficial român de rang înalt atins de campania anticorupţie demarată de procurori la nivel naţional, campanie care l-a vizat şi pe fostul prim-ministru, Victor Ponta, în timp ce încă era în exercitarea funcţiei, anul trecut, dar şi pe alţi politicieni şi oameni de afaceri, ce au ajuns în detenţie", încheie Bloomberg.
Autor Raluca PANCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu