Atenţie! În această perioadă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu
trichineloză.
Medicii recomandă populaţiei să nu consume carne de
porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte
locuri decât magazine specializate.
De asemenea, este necesară o atenţie mărită
la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de
sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Trichineloza este o boală determinată de Trichinella
spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne
contaminata.
Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice,
însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea
prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de
cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa
organismului.
Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri
abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de
carne contaminata, febra, edeme ale pleopalor si fetei însoţite de
conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.
Factorii
favorizanti ai
îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichinoscopic
2. Unele obiceiuri culinare:
prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient
prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale
specializate.
4. Tăierea clandestină a animalelor
Boala nu se
transmite interuman.
CONDUCEREA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu