vineri, 24 martie 2017

Se trece la ora de vară !

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 25-26 martie,  dăm ceasurile înainte şi trecem la ora de vară. Practic vom dormi cu o oră mai puţin - duminică, 26 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00 și va fi cea mai scurtă zi din an. 
Ideea de a trece la ora de vară, cu scopul de a avea la dispozi
ție mai multă lumină, a fost introdusă prima oară de Benjamin Franklin în timpul unui sejur în Paris, în anul 1784. Primul care s-a gândit însă în mod serios să facă această idee posibilă a fost un constructor londonez pe nume William Willett. Acesta a propus să dăm ceasul înainte cu 20 de minute în fiecare duminică din luna aprilie. 
Ora de vară a
șa cum o cunoaștem astăzi, a fost propusă în 1895 de entomologul George Vernon Hudson din Noua Zeelandă. Astăzi, 110 țări din întreaga lume se folosesc de mecanismul propus de acesta. Din Europa, Islanda este singura țară care nu face trecerea la ora de vară, iar Rusia, deși a început să aplice acest sistem din 1981, a renunțat după 20 de ani. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima oară în 1932, dar practica a fost suspendată 11 ani mai târziu, în 1943, fiind reintrodusă în 1979.
                                                                               Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu