Părintele dă exemplul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, care şi ea are chipul mitropolitului vremii gravat pe clopot şi spune că acest gen de cheltuială este probabil una pe care “cei care nu ascultă clopotele nu o înţeleg”.
“Trebuie să înţelegem foarte bine că biserica îşi desfăşoară viaţa după rânduiala ei şi după ritualul ei. Exact aşa cum un om de presă nu îşi pune chipul său deasupra chipului celui care a înfiinţat ziarul, tot aşa şi arhiepiscopiile, mitropoliile iau chipul celui care le conduce atunci când este vorba despre clopote. Eram curios, şi m-am dus în pod să văd clopotele catedralei noastre de la Sibiu: au chip de împărat şi chip de mitropolit. Este un sigiliu de identitate. Peste 400 de ani nu vom şti cine l-a înjurat pe Patriarh. Vom şti doar că a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi sub ctitoria lui şi sub binecuvântarea lui s-a zidit o catedrală. Ce ar fi Biserica din Efes fără sigiliul prezenţei lui Ioan Evanghelistul acolo? Stâlpii de marmură de acolo poartă astfel de însmne. Cred că este şi un pic de exagerare pentru că eu cunosc proiecte culturale care costă mult mai mult decât un clopot şi care nu au făcut zgomotul clopului de la Patriarhie. Cunosc persoane de cultură, de cultură ştiinţifică în care Statul român a investit foarte mult în speranţa că vor aduce un renume ţării şi nu a fost aşa. Suntem neatenţi. Este probabil pe care probabil o cheltuială pe care cei care nu ascultă clopotele nu o înţeleg“, a spus părintele Necula, pentru Tribuna, întrebat cum vede discuţiile din jurul clopotului Catedralei Mântuirii Neamului.
Record: sunetul lor va acoperi trei octave complete
Potrivit cuvântul-ortodox.ro, clopotul gigant al Catedralei din Bucureşti a fost făcut în Austria şi pe 15 mai va ajunge la noi în ţară.
Meşterii de acolo i-au făcut şi proba clopotului care cântăreşte nu mai puţin de 25 de tone şi a costat aproape jumătate de milion de euro.
Meşterii de acolo i-au făcut şi proba clopotului care cântăreşte nu mai puţin de 25 de tone şi a costat aproape jumătate de milion de euro.
“Sunetul clopotului lui i-a impresionat chiar şi pe cei care l-au făurit, iar odată instalat în Catedrala Mântuirii Neamului, se va auzi în aproape jumătate de Capitală”, scrie site-ul citat.
Clopotul gigant a costat 425.000 de euro, iar în total, toate cele şase vor ajunge la 550.000 de euro. 25 de experţi din toată Europa au muncit la realizarea clopotului. Pentru el s-a folosit cupru electrolitic, în proporţie de 78% şi 22% staniu electrolitic. După ce a fost turnat, a fost nevoie de trei săptămâni pentru a se răci. Pe el, apare și chipul Patriarhului Daniel.
Din Innsbruck, clopotul va lua calea României şi va ajunge în Bucureşti pe 15 mai. Toate cele şase clopote vor fi o adevărată arhitectură a sunetului şi aici, vorbim despre un alt record. Sunetul lor va acoperi trei octave complete.
Autor: Sorana Maier
Sursa: Tribuna.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu