vineri, 21 aprilie 2017

“Praf de România”, o campanie pentru îmbunătățirea calității aerului

Organizația de mediu Greenpeace România anunță lansarea campaniei ‘Praf de România’, pentru a atrage atenția asupra calității aerului și în cadrul căreia vor fi montate în mai multe localități din țară 40 de ‘prafometre’ pentru monitorizarea parametrilor de poluare.
Greenpeace România a dezvoltat, împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calității aerului, botezate ‘prafometre’.
‘Le-am denumit ‘prafometre’ și fac parte dintr-un proiect pilot orientat spre colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg (citizen science). Aparatele pot detecta praful fin din aer (PM10 — pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) și transmit datele înregistrate către site-ul greenpeace.ro, pe pagina dedicată acestei campanii. În cadrul unui workshop care a avut loc la atelierul Hubs din București, voluntarii Greenpeace România au asamblat 40 de prafometre, care urmează să fie distribuite în mai multe localități din țară, printre care București, Iași, Brașov, Craiova, Hunedoara, Ploiești, Sebeș și Târgu Jiu’, notează sursa citată.
Ministerul Mediului asigură monitorizarea calității aerului înconjurător prin cele 142 de stații distribuite pe toată suprafața României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Din totalul acestor stații, numai 93 sunt funcționale.
Potrivit legislației europene și românești, în zonele în care sunt înregistrate depășiri ale nivelului poluanților atmosferici, primăriile și consiliile județene sunt responsabile de implementarea unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului.
‘Găsim necesară funcționarea corectă a sistemului de monitorizare și informarea corectă a publicului, precum și transpunerea informațiilor cu privire la calitatea aerului în planuri de acțiuni la nivelul autorităților locale și implementarea acestora. Deși poluarea aerului este o problemă în general invizibilă, consecințele pentru sănătatea și confortul nostru zilnic sunt grave. Agenția Europeană de Mediu a estimat că doar în România aproximativ 28.000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului în 2013, iar costurile externe legate de sănătate, rezultate din poluarea aerului, se ridică anual la peste 10 miliarde euro. Le cerem Ministerului Mediului, primăriilor și consiliilor județene să ia măsurile necesare ca cetățenii României să respire un aer curat’, susține Alin Tănase, coordonator campanii Greenpeace România, citat de Agerpres.
Reprezentanții organizației de mediu precizează că persoanele care sunt îngrijorate de calitatea aerului pot semna petiția pentru dreptul la aer curat pe pagina dedicată (https://goo.gl/hl7kNT), iar semnăturile vor fi transmise periodic către Ministerul Mediului.

Potrivit activiștilor de mediu, sursele majore de poluare a aerului în România sunt: arderea combustibililor fosili în sectorul energetic, procesele de producție (industria metalurgică, industria chimică etc.), transportul rutier, șantierele de construcții, haldele și depozitele de deșeuri și sistemele de încălzire individuale.
                                                            ROMÂNIA CURATĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu