vineri, 28 aprilie 2017

Editorial. România merge ca racul

                                             de  Gelu DRAGOŞ
   
 N-am mai scris de ceva vreme editoriale deşi aveam spaţiu tipografic, nu am dorit să fiu „formator” de opinie, motiv pentru care şi azi doresc doar să constat, formatorii de opinie fiind pentru mine dumneavoastră cei care citiţi aceste rânduri.
Conform Insitutului Naţional de Statistici reţeaua de autostrăzi din România nu s-a extins în 2016 cu nici un kilometru, rămânând încă o dată de ruşinea Europei la lungimea ei totală de doar 747 km. Nu vă reamintesc că la guvernare anul trecut era „tehnocratul”, ex-comisar european şi viitor comisar european Dacian Cioloş.
Se apropie 100 de ani (un centenar rar pentru contemporani) de la Marea Unire de la 1918. S-a dorit de către Parlamentul României şi ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu să ne apropiem de valoarea înaintaşilor şi jertfei lor şi să facem nişte manifestări demne de 100 de ani de la Marele eveniment în făurirea României, dar se pare că nu reuşim. Cauzele sunt multiple şi nu doresc să jignesc, doar să constat. Nu mai departe, zilele trecute când a vorbit în Parlamentul României despre acest eveniment Principesa Margareta, la care au fost prezenţi şi ceilalţi preşedinţi: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu tocmai preşedintele în exerciţiu a lipsit. Nu-i bine! Domnule Klaus Werner Iohannis nu-i bine deloc la funcţia pe care, vremelnic, o deţineţi în statul român, chit că in occident aţi fost votat mai ceva ca Speedy Gonzales!
Un primar din Olt se arată revoltat pe unii ziarişti locali de ce se interesează despre firma fiului său că „devastează pădurea din zonă”, obiectul de activitate a feciorului său fiind tocmai „licitaţiile şi tăierea de lemne”. Ce nu a spus primarul respectiv e faptul că a fost, ţineţi-vă bine, membru PCR (până în 1990), membru PSDR, membru PNŢ-CD iar acum e din nou cu...coaliţia actuală! Păi, cum să nu se taie pădurile locului, dacă el e mereu cu puterea?! Iar puterea „fentează” legile sărind gardul... Doar localnicii rămân fără păduri iar iarna când va veni iar o să ajungă zăpada pe acoperişurile amărăştenilor.
Şi apropo de alegeri şi proverbul „peştele de la cap se împute” oare ce căutau unii „politicieni” şi şefi de servicii la generalul Gabriel Oprea înainte de a se da verdictul în alegerile din 2004 pentru Preşedinţie dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu?! Poate că ar trebui să ne răspundă generalul Opriş de la STS sau mai bine să nu ne aburească nimeni că toţi „sunt o apă şi un pământ”! Pentru România ca ţară membră U.E. „pământul” din proverb  s-a dovedit nefertil, deşertic...
Aşa că titlul „România merge ca racul” se explică întru totul. Ce ne va explica ex-deputatul Sebastian Ghiţă va fi cu totul diferit, asta dacă sârbii îl vor extrăda pe Ghiţă sau dacă nu se va ajunge la o... cacealma! Suntem buni la asta! „Corbii nu-şi scot ochii unii la alţii”!
P.S. Totul am scris din memorie, poate am uitat prenume, nume sau am scris la modul general şi asta pentru că mai nou RDS Baia Mare îşi face de cap cum doresc ei şi nu avem acces la informaţii, cel puţin la Lucăceşti, adică nu avem canal TV! Sper că nu e o altă formă de cenzură pe care am prins-o pe vremea lui ceauşescu, ce-i drept, acum mai suptilă, ceva de genul „cineva a aprins miriştea şi a afectat fibra optică”...


                                                                                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu