vineri, 29 decembrie 2017

Fostul fotbalist George Weah a câştigat alegerile prezidenţiale din Liberia

Fostul fotbalist George Weah, singurul african din istorie care a primit Balonul de Aur, a câştigat, joi, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Liberia, după ce l-a întrecut categoric pe vicepreşedintele Joseph Boakai, relatează site-ul agenţiei Reuters.



După numărarea a 98,1% dintre voturi, Weah a acumulat 61,5%, în timp ce Boakai a primit doar 38,5% dintre sufragii. Autoritatea electorală din capitala Monrovia a anunţat că prezenţa la vot a fost 56%, iar George Weah s-a impus în 14 dintre cele 15 districte ale ţării.
În luna ianuarie, Weah va prelua conducerea Liberiei de la Ellen Johnson Sirleaf, în prima tranziţie democratică din ultimii 70 de ani. Sirleaf, prima femeie şef de stat din Africa, a fost preşedintele Liberiei din 2006.
Sute de persoane s-au strâns în faţa sediului de campanie al lui Weah, au cântat, au dansat şi l-au aclamat pe fostul mare fotbalist, în vârstă de 51 de ani.
"Dragii mei liberieni, simt adânc emoţia întregii naţiuni. Analizez importanţa şi responsabilitatea sarcinii imense pe care o primesc astăzi. Schimbarea a venit", a spus George Weah, cu ochii în lacrimi.
Weah a crescut în cartierul sărac Clara Town din capitala Monrovia şi a devenit singurul fotbalist african din istorie care a câştigat Balonul de Aur, în 1995 - distincţie anuală acordată în domeniul fotbalului de publicaţia France Football - şi trofeul FIFA Fotbalistul Anului în Lume, în 1996. Weah a jucat pentru echipe precum AC Milan, Paris St. Germain şi Chelsea Londra.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Liberia a fost amânat cu peste o lună întrucât candidatul care a încheiat primul tur pe locul al treilea a acuzat fraude în cadrul scrutinului. Curtea Supremă a respins în cele din urmă acuzaţiile.
Întemeiată în 1847 de către sclavii eliberaţi din SUA, Liberia este cea mai veche republică modernă a Africii. Dar ultimul transfer democratic de putere a avut loc în 1944, apoi o lovitură de stat militară a fost înfăptuită în 1980, pentru ca un război civil care a durat 14 ani să se încheie abia în 2003. Sursa Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu