vineri, 29 decembrie 2017

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

       
Universul, Inima și...Rugăciunea

1. „CELE MAI BUNE INFORMAŢII PE CARE LE AVEM CU REFERIRE LA ORIGINEA UNIVERSULUI, SUNT EXACT ACELEA PE CARE LE-AŞ FI PREDICAT DACĂ  AŞ FI AVUT LA ÎNDEMÂNĂ  BIBLIA, INCLUZÂND CĂRŢILE LUI MOISE ŞI PSALMII. ESTE EVIDENT CĂ PLANUL UNIVERSULUI ESTE Al UNEI CREAŢII DIVINE".                      (Declaraţie din New York Times, 12 martie 1978),
Arno Penzias (1933 - )
fizician american, astronom, laureat NOBEL în fizică  în anul 1978 (pentru descoperirea microundelor cosmice de fond, care a ajutat la stabilirea Bing Bang-lui și a teoriei cosmologiei). A studiat la Universitatea Columbia şi City College of  New York. A fost implicat în cercetările ştiinţifice de la această universitate, timp în care a fost distins şi cu un  doctorat. A fost ales membru al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe; a primit Premiul de Excelenţă al Centrului Internaţional din New York.

***

2. „Să păzim cu toată străjuirea inima noastră în tot ceasul, chiar şi în clipa cea mai mică, dinspre gândurile care întunecă oglinda sufletului, în care obişnuieşte să se întipărească şi să se zugrăvească luminos Iisus Hristos, înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu Tatăl. Şi să căutăm neîncetat înlăuntrul inimii Împărăţia Cerurilor, grăuntele de muştar, mărgăritarul şi aluatul, şi toate celelalte le vom afla în chip tainic, de ne vom curăţi ochiul minţii. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos a zis; ”Împărăţia cerurilor este înlăuntrul vostru”, arătând  dumnezeirea care se află înlăuntrul inimii”  ( Fil. vol. IV, pag. . 129)
Filotei Sinaitul ,
autor patristic filocalic, viețuitor al Mănăstirii Maicii Domnului a Rugului Aprins de la Muntele Sinai. Datele biografice sunt mai puține fiindcă atât în Orient cât și în Occident, monahii  aplicau un fel de autocenzură, care derivă din practica uitării de sine și a smereniei totale.

***


3. Rugăciunea este liman pentru cei cuprinşi de vifor, ancoră pentru cei asupriţi de valuri, toiag pentru cei osteniţi, comoară pentru cei săraci, adăpost pentru cei bogaţi, ajutor contra bolilor pentru cei slabi şi apărarea sănătăţii pentru cei tari.”
Fericitul Augustin (354-430),
Cel mai mare dintre părinții Bisericii latine, alături de Sf. Ieronim, Sf. Grigorie cel Mare și Sf. Abrozie. Cartea de bază este Confesiuni, care alături de Cetatea lui Dumnezeu formează opera fundamentală a Fericitului Augustin. Scrierile lui au contribuit la fundamentarea gândirii culturii medievale și moderne. Este considerat renumit prin faptele sale și uimitor prin ceea ce a scris. Este numit pe drept cuvânt „Doctor al Bisericii Creștine”. Biserica Catolică l-a sanctificat și-l sărbătorește pe data de 28 august, iar Biserica Ortodoxă îl consideră numai „fericit” și-l prăznuiește pe data de 15 iunie.


P.S. Hristos? Detector de păcate, Infailibil. El confirmă ordinea morală în lume. Cine a mai spus ca El?: „Nu te osândesc pentru păcatele tale, mergi, dar acasă şi nu mai păcătui. Mila biruieşte judecata (Iacob 2,13).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu