joi, 20 februarie 2020

Decizii paralele



Fiecare zi care se scurge este de o  importanță capitală pentru PSD și PNL. De pildă ieri conducerea social-democraților a decis să nu voteze guvernul Orban 2. Dar înainte, după anumite declarații ale unor lideri PSD, decizia era să se voteze guvernul Orban 2.
De fapt, în aceste zile de frământări politice fără precedent se iau decizii paralele din toate punctele de vedere. În primul rând paralele cu realitatea. Fiecare partid are adevărul său și se ține de el cu toate că știe că este fals.
  Actuala scenă politică este un amestec de negocieri tainice și calcule naive, un amestec de pragmatism și interese proprii care, uneori, scot la iveală reușite pagini de folclor politic.   Se intră cu toată viteza într-un nou tip de misticism politic, alimentat din toate direcțiile. De aici nu poate ieși nimic bun.
Dată fiind situația din partide, dar mai ales din PSD, este un moment propice pentru intrarea în viața politică a unor personaje pe cât de mediocre pe atât de ahtiate după funcții.
Alegerile care se apropie oferă ocazia perfectă pentru intrarea unui nou val de mediocritate în viața publică.
Ca și pe piața muncii există și în rândul partidelor o penurie de personal, o criză de cadre. Dacă muncitorii pot fi aduși din Vietnam, Sri Lanka, India, politicienii nu pot fi importați. Trebuie să defilăm cu cei pe care îi avem.
S-a ajuns atât de departe încât partide care pretind  că sunt „pentru români” se opun acordării unor mandate parlamentare pentru cei care lucrează în străinătate. Sunt peste patru milioane de cetățeni plecați din țară. Nu ar fi normal să aibă o reprezentare parlamentară, dacă nu pe măsură, măcar la jumătate sau la un sfert? Acesta ar trebui să fie un subiect dezbătut pe măsura dimensiunii emigrației  forței de muncă din țară spre țările UE. Este, din păcate, un subiect secundar, atins din treacăt.
Există doar două subiecte, ambele care îi privesc doar pe politicieni. Primul, alegerile primarilor din două tururi, s-a tranșat. Al doilea subiect: alegerile anticipate a rămas cel mai fierbinte subiect la ordinea zilei.
Peste câteva zile se face primul pas spre devansarea lor sau se va spulbera speranța PNL de a le  organiza în preajma alegerilor locale?
Pentru a înțelege exact cum stă problema trebuie pusă întrebarea-cheie: cine câștigă și cine pierde? Din punct de vedere politic câștigă PNL și USR.
În mod sigur PSD pierde. Este posibil să mai piardă partidele mici, PMP și ALDE. Din cauza unei prezențe la vot mai mare calculele arată că și UDMR ar avea de pierdut.
Anticipatele sunt judecate de către partide numai în funcție de pierdere și câștig. Că s-ar putea rezolva anumite probleme pentru țară este scăpat din vedere.
PSD a avut ieri o ședință pentru a-și stabili strategia. S-a decis ca parlamentarii PSD să nu participe la vot pentru a nu fi cvorum și astfel din amânare în amânare să treacă termenul de 60 de zile în care pot fi declanșate alegerile anticipate. Dacă se mai raliază și parlamentarii Pro România și ALDE, precum și independenții, este limpede că nu pot fi organizate alegeri anticipate.
Nici tabăra Iohannis-PNL nu stă degeaba. O soluție ar fi demisia tuturor parlamentarilor pro-anticipate, PNL și USR.
Concomitent cu demisia s-ar putea declanșa proteste în toată țara. Acest lucru înseamnă criză în toată puterea cuvântului.
Se va merge atât de departe?!

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu